429
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Βαρουφάκης ξέχασε το «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» και μηνύει την ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:04

Ο Βαρουφάκης ξέχασε το «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες» και μηνύει την ΕΚΤ

Protagon Team Protagon Team 19 Δεκεμβρίου 2017, 10:04

Επιμένοντας στο γνωστό προσωπικό του αφήγημα, ότι τις ελληνικές τράπεζες τις έκλεισε το καλοκαίρι του 2015 ο Μάριο Ντράγκι και όχι ο ίδιος –εκείνος απλώς υπέγραψε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, λέει, αρνούμενος και τις όποιες πολιτικές του ευθύνες– ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συνεπικουρούμενος από τον γερμανό ευρωβουλευτή Φάμπιο Ντεμάζι, μηνύουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφο σχετικά με την απόφαση της ΕΚΤ να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2015, κατόπιν της οποίας οι επιβλήθηκαν τα capital controls.

Προφανώς ο κ. Βαρουφάκης επιστρέφει με νέα στη γνωστή θεωρία περί συνωμοσίας των Ευρωπαίων κατά της πρώτης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και δεν θέλει να θυμόμαστε ότι ο ίδιος είχε πει το περίφημο «αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες», προς την σύζυγό του (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιαν Πάρκερ στο New Yorker). Ούτε ότι την επομένη, με κλειστές τις τράπεζες, πανηγύριζε έξω από το Μαξίμου με τον τότε υπουργό Εσωτερικών και σημερινό Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

00_017_nl_062820151435518395 (1)
Κυριακή 28 Ιουνίου 2015. Το δημοψήφισμα έχει προκηρυχθεί, οι τράπεζες έχουν κλείσει, ο Γιάνης Βαρουφάκης πανηγυρίζει με τον Νίκο Βούτση υπό το βλέμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου (SOOC)

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Ντεμάζι, ζητούν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να αναγκάσει την ΕΚΤ να αποκαλύψει το νομικό σκεπτικό στο οποίο βασίστηκε η απόφαση.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έφερε την τότε ελληνική κυβέρνηση σε αρκετά πιεστική θέση, καθώς η επιβολή των capital controls της άφησε ελάχιστα περιθώρια να διαπραγματευτεί με τους δανειστές της, καταλήγοντας τελικά σε συνθηκολόγηση και με τον Γιάνη Βαρουφάκη να παραιτείται από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

«Με τον περιορισμό της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ώστε να επιβληθούν περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις φόρων και ιδιωτικοποιήσεις, η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της» υποστήριξε ο κ. Ντεμάζι.

Οι Βαρουφάκης και Ντεμάζι αρχικά ζήτησαν από την ΕΚΤ να τους επιτρέψει την πρόσβαση στο έγγραφο, αλλά, μετά την άρνηση της Τράπεζας, στράφηκαν προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να λάβουν το έγγραφο. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε ότι η νομική γνωμοδότηση προηγήθηκε της απόφασης για την παύση της χρηματοδότησης, κατά τουλάχιστον δύο μήνες. Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να μην την αποκαλύψει για προστασία των νομικών της συμβούλων και των εσωτερικών διαδικασιών της. «Υπάρχει ένα ύψιστο δημόσιο συμφέρον στο να γνωρίζουμε μέχρι ποιο σημείο η ΕΚΤ ζύγισε διαφορετικούς στόχους μεταξύ τους και πως οι ίδιοι και οι νομικοί τους σύμβουλοι ερμήνευσαν το νομικό πλαίσιο» αναφέρει στη μήνυση ο δικηγόρος των Βαρουφάκη και Ντεμάζι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...