490
Το κτίριο του ΣτΕ. Οι ανώτατοι δικαστές έστειλαν πίσω την κοινή υπουργική απόφαση για το σύνολο των υπόχρεων πόθεν έσχες | Menelaos Myrillas / SOOC

Χαστούκι από το ΣτΕ στην κυβέρνηση: Ακυρη η υπουργική απόφαση για πόθεν έσχες

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 16:42
Το κτίριο του ΣτΕ. Οι ανώτατοι δικαστές έστειλαν πίσω την κοινή υπουργική απόφαση για το σύνολο των υπόχρεων πόθεν έσχες
|Menelaos Myrillas / SOOC

Χαστούκι από το ΣτΕ στην κυβέρνηση: Ακυρη η υπουργική απόφαση για πόθεν έσχες

Protagon Team Protagon Team 18 Δεκεμβρίου 2017, 16:42

Απόφαση που ακυρώνει τον πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση κοινή υπουργική απόφαση για το πόθεν έσχες και τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης εξέδωσε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι μια απόφαση στο φόντο της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους δικαστές και είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο του Μαξίμου: «να δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος» – είναι εμφανές ότι από την κυβέρνηση αρνούνται στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας το αυτονότητο δικαίωμα στην κρίση περί συνταγματικότητας και εντάσσουν τις αποφάσεις του σε ένα αόρατο μπρα ντε φερ.

Σε έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελαρίου δημοσίευσε την απόφαση της Ολομέλειας με εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο και έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης όλων των δικαστικών ενώσεων κατά της επίμαχης απόφασης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που είχε κατατεθεί μετά την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η υπουργική απόφαση (ΚΥΑ 1069/19.10.2017) που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης ακυρώθηκε στο σύνολό της και αφορά σε όλους τους υπόχρεους προς υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, όχι μόνον στους δικαστές.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η απόφασή της αφορά όλους τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων, καθώς είναι μη νόμιμες οι ρυθμίσεις ή παραλείψεις που αφορούν:

1) Την υποχρέωση δηλώσεως των μετρητών άνω των 15.000 ευρώ που δεν περιλαμβάνονται σε καταθέσεις, σε τράπεζες, καθώς και των κινητών πραγμάτων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.
2) Η μη πρόβλεψη εύλογης προθεσμίας τόσο για τη διενέργεια και την ολοκλήρωση του ελέγχου όσο και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων προς δήλωση πόθεν έσχες.
3) Η υποχρέωση να περιλαμβάνεται στην ετήσια δήλωση το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων ανεξαρτήτως του αν επήλθε ή όχι κατά το προηγούμενο έτος μεταβολή σε αυτά.
4) Η μη πρόβλεψη προκειμένου περί περιουσιακών στοιχείων κτηθέντων σε προηγούμενες χρήσεις για την μη αναγραφή στην πρώτη ηλεκτρονική δήλωση της αξίας κτήσεως.
5) Η υποχρέωση δηλώσεως των περιουσιακών στοιχείων του προσώπου με το οποίο ο/η υπόχρεος έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
6) Προκειμένου περί τραπεζικών λογαριασμών η υποχρέωση αθροίσεως των προερχομένων από κάθε πηγή ποσών καθ’ όλο το έτος και ακολούθως παραθέσω των πηγών από τις οποίες προέρχεται το απομένον στις 31 Δεκεμβρίου υπόλοιπο του λογαριασμού και του ακριβούς ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε μία από αυτές αφού αφαιρεθούν τα ποσά των αναλήψεων, χωρίς να προσδιορίζεται από ποια πηγή ο/η υπόχρεος μπορεί να αφαιρέσει τα ποσά που ανέλαβε.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ότι, λόγω της σπουδαιότητας και της έκτασης των ως άνω κριθεισών ως μη νομίμων ρυθμίσεων, δεν είναι δυνατόν χωρίς αυτές να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρία το σύστημα υποβολής των δηλώσεων, δεδομένου μάλιστα ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των εν λόγω δηλώσεων δεν επιτρέπει κατ αρχήν την πρόοδο στη συμπλήρωση, ολοκλήρωση και υποβολή αυτών αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες.

Συνεπώς, υπογραμμίζουν οι ίδιοι, ως εκ των προδήλων συνεπειών που έχουν οι πλημμέλειες αυτές στην όλη δομή και λειτουργία του συστήματος υποβολής, η προσβαλλόμενη απόφαση πρέπει να ακυρωθεί έναντι πάντων στο σύνολό της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News