383
| SOOC

Βενιζέλος: «Δεν καταλαβαίνω τι επιδιώκαμε με την επίσκεψη Ερντογάν»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2017, 12:40

Βενιζέλος: «Δεν καταλαβαίνω τι επιδιώκαμε με την επίσκεψη Ερντογάν»

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2017, 12:40

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι επιδιώκαμε, όταν οργανώσαμε αυτή την επίσκεψη» σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος μιλώντας για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε τη ελπίδα να συζητήθηκαν θέματα ουσίας πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Υπάρχουν ζητήματα, αλλά για να τα συζητήσουμε αυτά δεν ήταν ανάγκη να έρθει ο Ερντογάν».

«Από αυτά που ειπώθηκαν δημόσια, έχει σημασία η “καμπύλη” στις δηλώσεις Ερντογάν» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «ο τούρκος πρόεδρος έθεσε ζήτημα για τη συνθήκη της Λωζάνης και τα νησιά στην συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά, στη συνέχεια είχαμε μια σύνδεση με τν μουσουλμανική μειονότητα, ενώ στην συνέχεια είχαμε παραδοχή ότι δεν θέτει καμία εδαφική αξίωση»…

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν – Παυλόπουλου στο Προεδρικό Μέγαρο ανέφερε ότι «δεν συνηθίζεται να διεξάγεται μια τηλεοπτική διπλωματική διαπραγμάτευση. Στις διπλωματικές επαφές τηρείται το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα». Οπως είπε «στην αρχή συνήθως λέγονται κάποια τυπικά λόγια. Είναι ένα κακό προοίμιο για την συνέχεια της συζήτησης, γιατί δημιουργεί μια αίσθηση για μια ένταση που μπορεί να είναι βλαπτική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι ένα άβουλο ή άφωνο πρόσωπο, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που καθορίζει την εξωτερική πολιτική» ανέφερε.

«Δεν θα κάνω καμία αναφορά στα όσα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα κάνω αναφορά στο τι λέει το Διεθνές Δίκαιο, εν προκειμένω, όπως ξέρουν όσοι ασχολούνται, υπάρχει μία ολόκληρη σύμβαση, η Συνθήκη της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, του 1969, που ισχύει, είναι όχι απλώς μία Συνθήκη, αλλά μία κωδικοποίηση των γενικώς παραδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, που μας λέει πώς ερμηνεύονται οι Συνθήκες. Πώς ερμηνεύονται, πώς αναθεωρούνται, πώς τροποποιούνται, πώς καταργούνται, όλο το Δίκαιο των Συνθηκών. Στη Συνθήκη λοιπόν της Βιέννης, υπάρχει η ρητή πρόβλεψη για τις συνθήκες που καθορίζουν σύνορα, μεθοριακές γραμμές. Σε αυτές δεν ισχύει ούτε καν η δυνατότητα τροποποίησης, πρέπει να υπάρχει απόλυτη σαφήνεια και απόλυτη σταθερότητα. Αυτό μας λέει το άρθρο 62, παράγραφος 2 της Συνθήκης της Βιέννης που δεσμεύει τους πάντες.

» Η Λωζάνη είναι συνθήκη που καθορίζει σύνορα, αυτή η συνθήκη είναι μία συνθήκη στην οποία δεν ισχύει η λεγόμενη μεταβολή των συνθηκών, δεν ισχύει η ρήτρα “rebus sic stantibus” που την ακούν πάρα πολύ συχνά αυτοί που ασχολούνται και τους αρέσουν τα λατινικά. Υπάρχει ρητή εξαίρεση, ακριβώς γιατί πρέπει να υπάρχει απόλυτη σταθερότητα των συνόρων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...