495
O Ερντογάν μετά τις κοινές δηλώσεις του με τον Τσίπρα. Μα, τι περίμενε η κυβέρνηση προσκαλώντας έναν ηγέτη όπως αυτός; | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μα, τι περιμέναμε από τον Ερντογάν;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 7 Δεκεμβρίου 2017, 18:12
O Ερντογάν μετά τις κοινές δηλώσεις του με τον Τσίπρα. Μα, τι περίμενε η κυβέρνηση προσκαλώντας έναν ηγέτη όπως αυτός;
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μα, τι περιμέναμε από τον Ερντογάν;

Κώστας Γιαννακίδης Κώστας Γιαννακίδης 7 Δεκεμβρίου 2017, 18:12

Στην ειδική εκπομπή της ΕΡΤ, οι συνάδελφοι μου ήταν, σχεδόν, σε κατάσταση σοκ. Και όχι μόνον αυτοί. Και εμείς εδώ στο Protagon μοιραστήκαμε την ταραχή και την οργή του ελληνικού Τύπου για την προκλητικότητα του Ερντογάν. Και αλίμονό σου έτσι και βρεθείς μπροστά σε έλληνα δημοσιογράφο με φουστανέλα και καριοφίλι στο χέρι.

Τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα είχαμε προβλέψει, αν και στην πραγματικότητα κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την έκταση και τη διεισδυτικότητα του ελληνικού σχεδίου -μπορεί να ήταν μικρή η χαρτοπετσέτα πάνω στην οποία αναπτύχθηκε.

Ο Ερντογάν κατέθεσε το στεφάνι του και πήγε στον Παυλόπουλο. Εκεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί να του δείξει τους τσολιάδες, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις πιέτες της φουστανέλας, προτίμησε να σχολιάσει τη συνέντευξη του καλεσμένου του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Αυτό επέτρεψε στον Τούρκο να επαναλάβει ακριβώς τα ίδια, αλλά από τον καναπέ του Προεδρικού Μεγάρου. Και είναι άλλο να τα λες στον Παπαχελά και άλλο δημοσίως στον αρχηγό του κράτους.

Υπάρχουν δύο πράγματα για τα οποία δεν σηκώνουμε κουβέντα: η Συνθήκη της Λωζάνης και η θέση μας ως ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου. Ο Ερντογάν έπιασε το ένα και μας έκανε να αμφιβάλλουμε για το άλλο. Μετά ο Παυλόπουλος πήγε να απαντήσει, αλλά έπεσε ο θεσμικός κόφτης των καθηκόντων του. Οχι ότι τα είπε άσχημα, προς Θεού. Απλώς, όταν διευκρινίζεις ότι ο θεσμικός ρόλος δεν σου επιτρέπει να επεκταθείς, είναι εύλογο, όποιος σε ακούει, να απορήσει γιατί ξεκίνησες να μιλάς.

Δεν πειράζει. Αυτή η αστοχία μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε, επιτέλους, τον Πρωθυπουργό σε καλή μέρα και εξαιρετική φόρμα, απαντώντας καταλλήλως στον Ερντογάν. Και έξω από το Μαξίμου οι τίτλοι συνέχιζαν να πέφτουν σαν καρφιά πάνω στις ελληνοτουρικές σχέσεις. Ο Ερντογάν ήταν, λέει, προκλητικός. Μισό λεπτό συνάδερφοι, βαστάτε τα άρματα.

Δηλαδή τι περιμέναμε να πει ο Ερντογάν προσερχόμενος στην Αθήνα; Να διευρύνουμε την τουριστική συνεργασία και να απονείμουμε βραβείο Ιπεκτσί στον Κώστα το Σλούκα που διαπρέπει στην Τουρκία; Μήπως να δώσει κανένα σπόιλερ για το τέλος αγαπημένης τουρκικής σειράς; Ας είμαστε σοβαροί. Αυτά που εμείς θεωρούμε προκλητικά, στην Τουρκία ακούγονται ως αυτονόητα. Αντιθέτως, αν θέλει ο τουρκικός Τύπος, παίρνει την εξαιρετική, στα δικά μας αυτιά, τοποθέτηση του Τσίπρα και τη βάφει εριστική. Και την Παρασκευή, από την Κομοτηνή, ο Ερντογάν δεν θα έχει το νου του στην Αθήνα, αλλά στην Αγκυρα και στην Πόλη.

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε αυτά που λέει με κάθε ευκαιρία. Απλώς συνήθως τα λέει στους δικούς του, τώρα μας τα είπε και με επίσημη ελληνική μετάφραση. Και ασφαλώς οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βελτιώθηκαν μετά από αυτήν την επίσκεψη -κάθε άλλο.

Για ποιο λόγο, λοιπόν, ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα; Ηταν, βέβαια, μία καλή ευκαιρία για ταξίδι στην Ευρώπη -δεν μπορεί να πάει και αλλού. Ομως γιατί του δώσαμε το βήμα και την ευκαιρία να συζητήσει θέματα που εμείς θεωρούμε ανέγγιχτα; Η κυβέρνηση λέει ότι ο διάλογος δίνει λύσεις και αίρει αδιέξοδα. Σωστά, μόνο που έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα δείξαμε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει διάλογος, απλώς ο ένας φωνάζει στο πρόσωπο του άλλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News