366
O Πορτογάλος Μάριο Σεντένο (στο μέσον) έτοιμος να διαδεχτεί τον εικονιζόμενο δεξιά Γερούν Ντάισελμπλουμ | REUTERS/Eric Vidal

Ο… «Ρονάλντο» του Εurogroup φαβορί για διάδοχος του Ντάισελμπλουμ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 13:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/11/2017, 15:50
O Πορτογάλος Μάριο Σεντένο (στο μέσον) έτοιμος να διαδεχτεί τον εικονιζόμενο δεξιά Γερούν Ντάισελμπλουμ
|REUTERS/Eric Vidal

Ο… «Ρονάλντο» του Εurogroup φαβορί για διάδοχος του Ντάισελμπλουμ

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2017, 13:19
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/11/2017, 15:50

O Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει φύγει από το κάδρο, είναι πια πρόεδρος στην Μπούτεσταγκ, αλλά ο λόγος του μετράει στο Eurogroup. Και όταν σε έχει αποκαλέσει «Ρονάλντο του Eurogroup», αποτελεί παράσημο. Ετσι ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο, εμφανίζεται ως φαβορί να διαδεχτεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής της ευρωομάδας και σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα των Financial Times έχει ήδη τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών.

Με βάση το ρεπορτάζ των FT, αρχηγοί κρατών από την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία συναντήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στο περιθώριο συνόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ακτή Ελεφαντοστού. Στη συνάντηση συζήτησαν τους πιθανούς υποψηφίους για τη θέση του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση των συνομιλιών, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η υποψηφιότητα του Σεντένο έτυχε μεγαλύτερης στήριξης έναντι αυτής του Ιταλού Πιερ Κάρλο Πάντοαν – του έτερου κεντροαριστερού υποψηφίου στην κούρσα διαδοχής. Ο Πάντοαν τελικά δεν υπέβαλε υποψηφιότητα, υπαναχώρησε διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση μετά τις ιταλικές εκλογές που θα διεξαχθούν έως τον Μάιο του 2018.

2017-11-06T145044Z_1487086764_RC1A8AE79100_RTRMADP_3_EUROZONE-EUROGROUP
Ο Μάριο Σεντένο (δεξιά) με τον Κάρλο Παντοάν, «αντίπαλό» του για την ηγεσία του Eurogroup (Reuters)

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, τρεις υπουργοί Οικονομικών, της Λετονίας Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα, της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο και της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ κατέθεσαν επισήμως τις υποψηφιότητές τους για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, στους οποίους ανήκει ο Ντάισελμπλουμ, επιθυμούν η προεδρία του Eurogroup να παραμείνει στα χέρια κεντροαριστερού υπουργού, διότι η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά έχει ήδη πολλές από τις υψηλόβαθμες θέσεις της ΕΕ, όπως του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η επίσημη λίστα των υποψηφίων θα δημοσιοποιηθεί αύριο, με τους 19 υπουργούς στη συνέχεια να αποφασίζουν σε μυστική ψηφοφορία για τον διάδοχο του Ντάισελμπλουμ την προσεχή Δευτέρα.

Ο 50χρονος Σεντένο είναι υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας από τα τέλη του 2015. Έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του, όπου το αξιόχρεο της χώρα επανήλθε σε επενδυτική βαθμίδα και η Λισαβόνα μείωσε το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Οι επιδόσεις του Σεντένο είχαν ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «Ρονάλντο» – από τον πορτογάλο αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...