594
Η άδεια καρέκλα της καγκελαρίου: η Μέρκελ παραμένει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης | EPA/CLEMENS BILAN

Το πρώτο βήμα για τον νέο Μεγάλο Συνασπισμό με τις ευλογίες του CDU

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 09:50
Η άδεια καρέκλα της καγκελαρίου: η Μέρκελ παραμένει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης
|EPA/CLEMENS BILAN

Το πρώτο βήμα για τον νέο Μεγάλο Συνασπισμό με τις ευλογίες του CDU

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2017, 09:50

Ηταν αναμενόμενο, αλλά είναι και ένα πρώτο βήμα. Τα ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών τάχθηκαν την Κυριακή υπέρ ενός νέου Μεγάλου Συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία, δίνοντας το πράσινο φως για να ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων.

Η τέταρτη θητεία της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ τέθηκε εν αμφιβόλω την περασμένη εβδομάδα, όταν οι διερευνητικές συνομιλίες του κυβερνώντος CDU/CSU με το FDP και τους Πράσινους κατέρρευσαν.

Ωστόσο η καγκελάριος εξασφάλισε πολιτική σανίδα σωτηρίας, ύστερα από τη συνάντηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου της χώρας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον ηγέτη του SPD Μάρτιν Σουλτς. Ο τελευταίος δεχόμενος έντονες πιέσεις να εγγυηθεί την πολιτική σταθερότητα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, άλλαξε θέση και συμφώνησε να αρχίσουν συνομιλίες με τη Μέρκελ και άλλα κόμματα. Ενα πρώτο ραντεβού, υπό τον Σταϊνμάγερ, ορίστηκε για την προσεχή Πέμπτη.

Δημοσκόπηση της Emnid που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα κατέδειξε ότι το 52% των Γερμανών τάσσεται υπέρ του Μεγάλου Συνασπισμού.

«Εχουμε την πρόθεση να σχηματίσουμε αποτελεσματική κυβέρνηση», σημείωσε από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών, ο Ντάνιελ Γκίντερ, ο συντηρητικός πρωθυπουργός του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους έπειτα από την τετράωρη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας της CDU. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, αλλά ένας συνασπισμός με κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτός είναι ο Μεγάλος Συνασπισμός», συμπλήρωσε.

Υπέρ του μεγάλου συνασπισμού τάχθηκε νωρίτερα την Κυριακή και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. «Ενας συνασπισμός μεταξύ των συντηρητικών και του SPD είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία—καλύτερη σε κάθε περίπτωση από έναν συνασπισμό με τους Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, νέες εκλογές, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας», είπε στην Bild am Sonntag.

Η νεολαία των συντηρητικών κάλεσε τα κόμματα να συμφωνήσουν ως τα Χριστούγεννα και έκρινε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Μέρκελ πρέπει να επιλέξει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Πάντως, σε μια ένδειξη ότι η διαδικασία θα πάρει χρόνο, το CDU αποφάσισε την Κυριακή να αναβάλει το συνέδριο που προγραμμάτιζε να διεξαγάγει περί τα μέσα Δεκεμβρίου. Είχε οριστεί να γίνει τότε προκειμένου να εγκριθεί ο σχηματισμός του συνασπισμού «Τζαμάικα». Να σημειωθεί ότι και το SPD προγραμμάτιζε συνέδριο τον Δεκέμβριο όπου θα ετίθετο το ζήτημα της πορείας του κόμματος μετά τη δεινή ήττα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στο θέμα του χρόνου που χρειάζεται η συμφωνία για τον νέο συνασπισμό έχουν αναφερθεί και οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες. Χαρακτηριστικά, ο σοσιαλδημοκράτης κρατιδιακός πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ δήλωσε πως δεν βλέπει το πώς θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις πριν από το τέλος της χρονιάς και προεξοφλεί ότι «θα είναι μακρύς ο δρόμος» για το SPD.

Εριδες για το πρόγραμμα

Πριν καν ξεκινήσουν επαφές, τα μέρη ερίζουν για τις πολιτικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης. Η CDU θέλει να συνεχίσει την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, να μειώσει κάποιους φόρους και να επενδύσει στις ψηφιακές υποδομές. Θέλει να κατευνάσει την CSU συνεχίζοντας την αισθητά σκληρότερη πολιτική της στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες αναφέρονται σε επενδύσεις στην παιδεία και στη στέγη, αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και στο σύστημα υγείας, ενώ απαιτούν να μην επιβληθεί όριο στον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που υποδέχεται η Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν πως η Γερμανία πρέπει να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο ώστε η ΕΕ να μπορέσει να συζητήσει για το μέλλον της. Εκκρεμεί μεταξύ άλλων να εξεταστούν οι προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Μέρκελ, η οποία κατέστησε σαφές το Σάββατο ότι θα επιδιώξει τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού, διαβεβαίωσε πάντως ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά τη λήψη αποφάσεων ωσότου σχηματιστεί το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News