408
To San Juan ενώ αναχωρεί από το λιμάνι του Μπουένος Αϊρες το 2014 | Armada Argentina/Handout via REUTERS

Σβήνουν οι ελπίδες για το εξαφανισμένο υποβρύχιο στην Αργεντινή

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 09:51
To San Juan ενώ αναχωρεί από το λιμάνι του Μπουένος Αϊρες το 2014
|Armada Argentina/Handout via REUTERS

Σβήνουν οι ελπίδες για το εξαφανισμένο υποβρύχιο στην Αργεντινή

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2017, 09:51

Οι κακές καιρικές συνθήκες στον νότιο Ατλαντικό δυσκολεύουν τις έρευνες για τον εντοπισμό του υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής που έχει να δώσει στίγμα από την περασμένη Τετάρτη.

Στην περιοχή τα κύματα ύψους έως και 8 μέτρων και οι άνεμοι ταχύτητας 40 κόμβων δυσχέραιναν τις έρευνες. Πάντως, ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται βαθμιαία από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ακόμη περισσότερο, η εξέταση των δεδομένων επτά κλήσεων με δορυφορικό τηλέφωνο που πιθανολογείται πως έγιναν από το υποβρύχιο, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο, δεν βοήθησε τους ερευνητές να εντοπίσουν το σημείο όπου βρίσκεται.

Το υποβρύχιο, στο οποίο επιβαίνουν 44 ναυτικοί, βρισκόταν 432 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αργεντινής όταν είχε δώσει για τελευταία φορά το στίγμα του νωρίς την Τετάρτη.

Το υπουργείο Αμυνας της Αργεντινής ανακοίνωσε το Σάββατο πως μέλη του πληρώματος του ARA San Juan φαίνεται πως προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη βάση τους και κατόπιν άλλες βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού κάνοντας επτά κλήσεις με δορυφορικό τηλέφωνο αργά το πρωί και νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, οι οποίες όμως απέτυχαν.

Πλωτάρχης του ΠΝ της Αργεντινής, ο Γκαμπριέλ Γκαλεάτσι, δήλωσε ότι τα δεδομένα «δεν βοήθησαν να προσδιοριστεί ένα σημείο στον χάρτη».

Η εταιρεία Iridium που διαχειρίζεται το δίκτυο των δορυφορικών τηλεφώνων ανέφερε πως δεν είναι απόλυτα βέβαιη ότι οι κλήσεις έγιναν πράγματι από τη συσκευή της με την οποία είναι εφοδιασμένη το υποβρύχιο. Ακόμη, η εταιρεία επισήμανε πως οι κλήσεις από το τηλέφωνο μάλλον έγιναν την Τετάρτη—την ημέρα που εξαφανίστηκε το σκάφος—και όχι το Σάββατο.

Συνολικά, πάνω από δέκα πλοία και αεροσκάφη της Αργεντινής, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Χιλής και της Βραζιλίας συμμετέχουν στην επιχείρηση έρευνας, που διεξάγεται κυρίως από αέρος, με τη χρήση ραντάρ και σόναρ, αφού η θαλασσοταραχή κάνει δύσκολη τη συμμετοχή των πλοίων.

Ενα ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος B8 των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, ένα αεροσκάφος της NASA που ανέβαλε τις επιστημονικές έρευνες που διεξήγε κι ένα αεροσκάφος των ένοπλων δυνάμεων της Βραζιλίας συμμετείχαν στις έρευνες την Κυριακή.

Η δραματική αναζήτηση έχει καθηλώσει μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στην Αργεντινή. Συγγενείς μελών του πληρώματος έχουν συγκεντρωθεί στη βάση στη Μαρ δελ Πλάτα, όπου το υποβρύχιο θα κατέπλεε κανονικά το μεσημέρι της Κυριακής από την Ουσουάια, στο νότο της χώρας. Ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στο αγνοούμενο υποβρύχιο στη βραδινή του προσευχή.

Το Σαν Χουάν καθελκύστηκε το 1983, είναι δηλαδή το νεότερο από τα τρία του στόλου της Αργεντινής. Κατασκευασμένο στη Γερμανία, υποβλήθηκε σε εκτεταμένες επισκευές το 2008 στην Αργεντινή, όταν είχαν αντικατασταθεί οι τέσσερις ντιζελομηχανές του και οι ηλεκτρικοί κινητήρες του συστήματος πρόωσης, κατά το εξειδικευμένο περιοδικό Jane’s Sentinel.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...