371
Το Ara San Juan σε άσκηση | EPA/ARGENTINA NAVY HANDOUT

Θρίλερ στον νότιο Ατλαντικό: Δορυφορικές κλήσεις από το υποβρύχιο που αγνοείται

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 12:05
Το Ara San Juan σε άσκηση
|EPA/ARGENTINA NAVY HANDOUT

Θρίλερ στον νότιο Ατλαντικό: Δορυφορικές κλήσεις από το υποβρύχιο που αγνοείται

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2017, 12:05

Το «ίχνος» επτά κλήσεων που πιστεύεται ότι έκανε το πλήρωμα του εξαφανισμένου υποβρυχίου ARA San Juan, επιβεβαίωσε το υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής.

Το στίγμα του υποβρυχίου έσβησε το πρωί της Τετάρτης αλλά οι κλήσεις έγιναν το Σάββατο, μέσω δορυφορικού τηλεφώνου προς βάσεις του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής. Όταν εξαφανίστηκε βρισκόταν 432 χιλιόμετρα από τα παράλια της Αργεντινής, στον νότιο Ατλαντικό.

Το υποβρύχιο Ara San Juan σε παλαιότερη φωτογραφία, κατά τον απόπλου του από το λιμάνι του Μπουένος Αϊρες / Armada Argentina/Handout via REUTERS
Το υποβρύχιο Ara San Juan σε παλαιότερη φωτογραφία, κατά τον απόπλου του από το λιμάνι του Μπουένος Αϊρες / Armada Argentina/Handout via REUTERS

Παρά τις προσπάθειες ωστόσο, δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία και όπως σημειώνει ο ιστότοπος skai.gr τώρα μία αμερικανική εταιρεία που εξειδικεύεται στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες επιχειρεί να εντοπίσει τη θαλάσσια περιοχή από όπου έγιναν οι κλήσεις.

Οι κλήσεις, διάρκειας 4 λεπτών και 36 δευτερολέπτων, έγιναν τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα. «Το πλήρωμα προσπαθεί να έρθει σε επαφή», σχολίασε το υπουργείο.

Το υποβρύχιο, με 44μελές πλήρωμα, είχε αποπλεύσει από την Ουσουάγια για την Μαρ δελ Πλάτα με αρκετά αποθέματα τροφίμων και το υπουργείο Άμυνας άφηνε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο το υποβρύχιο να συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του, παρά το γεγονός ότι δεν είχε υπάρξει εδώ και αρκετές ημέρες επικοινωνία. Όμως καθώς οι ημέρες περνούν η ανησυχία εντείνεται.

Στις έρευνες συμμετέχει ένα C-130 των ενόπλων δυνάμεων ενώ η χώρα έκανε δεκτή και τη συνδρομή της NASA για αποστολή εξερευνητικού αεροσκάφους. Το πολεμικό ναυτικό εκτιμά πως η διακοπή της επικοινωνίας οφείλεται σε κάποια βλάβη του ηλεκτρικού συστήματος.

Στον χάρτη σημειώνεται η περιοχή στην οποία εκτείνονται οι έρευνες:

xartis san juanΟ ναύαρχος Κάρλος Σαβάλα κάλεσε τις οικογένειες των μελών του πληρώματος να μην εγκαταλείψουν τις ελπίδες τους. «Μέχρι στιγμής, το μόνο πρόβλημα είναι η σιγή ασυρμάτου – μόνο αυτό», είπε χαρακτηριστικά. Ο Αργεντινός Πάπας Φραγκίσκος δήλωσε επίσης ότι προσεύχεται για να επιστρέψουν σώοι στις οικογένειές τους οι ναυτικοί.

Τα κύματα ύψους 6 μέτρων και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις που για την ώρα διεξάγονται σε μία επιφάνεια 1,800 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανοικτά των ακτών, αλλά τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν το βράδυ της Κυριακής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News