661
O Σαϊφούλο Σαΐποφ σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Κάτω αριστερά με τα αεροβόλα όπλα αφού οδήγησε το φορτηγό του επάνω σε σχολικό (δεξιά) | CreativeProtagon

Ποιος είναι ο δράστης του μακελειού στο Μανχάταν

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 10:23
O Σαϊφούλο Σαΐποφ σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Κάτω αριστερά με τα αεροβόλα όπλα αφού οδήγησε το φορτηγό του επάνω σε σχολικό (δεξιά)
|CreativeProtagon

Ποιος είναι ο δράστης του μακελειού στο Μανχάταν

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2017, 10:23

«Οδηγός φορτηγού, οδηγός της Uber και ύποπτος τρομοκρατίας» έγραψαν οι New York Times για τον 29χρονο Σαϊφούλο Σαΐποφ, o oποίος όπως ανέφεραν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σκόρπισε τον τρόμο και τον θάνατο στο δυτικό Μανχάταν το απόγευμα της Τρίτης. Ο άνδρας, κάτοχος πράσινης κάρτας, οδηγούσε φορτηγάκι, το έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 12.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τον 29χρονο οδηγό, καθώς βγήκε από το όχημα και άρχισε να πυροβολεί με αεροβόλο πιστόλι.

Η ταυτότητα του δράστη δεν δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε μόνο ότι είναι 29 ετών και διευκρίνισε πως δεν αναζητεί κανέναν άλλον ύποπτο.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ κατανόμασαν τον ύποπτο ως τον Σαϊφούλο Σαΐποφ, έναν ουζμπέκο μετανάστη που έφθασε στις ΗΠΑ το 2010.

«Ο πατέρας μου μας τον παρουσίασε λέγοντας “μόλις ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μείνει μαζί μας”», αφηγήθηκε στους New York Times ο 22χρονος Μπεχζόντ Αμπντουσαμάτοφ o οποίος είχε δεχτεί τον Σαΐποφ στο Οχάιο.

Θυμάται πως ο Σαΐποφ καταγόταν από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και ήξερε ελάχιστα αγγλικά. Κοιμόταν αργά, έψαχνε για δουλειά και προσπαθούσε να βελτιώσει τα αγγλικά του, συνέχισε ο Αμπντουσαμάτοφ, που έμαθε την Τρίτη μέσω ειδοποίησης στο κινητό του τηλέφωνο πως ο Σαΐποφ είναι ο ύποπτος για την τρομοκρατική ενέργεια στο Μανχάταν.

Ο δράστης της επίθεσης φώναξε «Ο Αλάχ είναι μεγάλος» και άφησε χειρόγραφες σημειώσεις στα αραβικά πλάι στο φορτηγάκι το οποίο έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες, σύμφωνα με έναν αστυνομικό που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο ίδιος αστυνομικός διευκρίνισε πως ο Σαΐποφ μπήκε στη χώρα για πρώτη φορά το 2010 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι και κατόπιν όπως φαίνεται παρέμεινε στις ΗΠΑ, δεν είχε δηλαδή έρθει σε άμεση επαφή με τον ISIS στη Μέση Ανατολή.

Ο Σαΐποφ χειρουργήθηκε μετά τον τραυματισμό του από τα πυρά των αστυνομικών που τον εξουδετέρωσαν. Τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε νοσοκομείο, όπου χειρουργήθηκε και έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

attack1
Εικόνα από το Instagram, του τραυματισμένου από τα πυρά της αστυνομίας Σαΐποφ να δέχεται τις πρώτες βοήθειες

Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ, όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ, και απέκλεισαν το διαμέρισμά του.

Μουσουλμάνοι που ζουν στην περιοχή σχολίαζαν ότι η επίθεση θα πλήξει την εικόνα τους και την εικόνα της θρησκείας τους, όπως ανέφερε το NBC.

Ο 37χρονος Κομπίλιον Ματκάροφ, ουζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν ο Σαΐποφ δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιου Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, πρόσθεσε ο Ματκάροφ, ο οποίος επίσης μίλησε στους New York Times. «Ηταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος και μίλαγε σαν όλα να ήταν μια χαρά Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του», είπε ο ίδιος.

Τον ήξεραν στο FBI

Οταν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το παρελθόν του Σαΐποφ, συνειδητοποίησαν πως βρισκόταν ήδη στο ραντάρ των ομοσπονδιακών αρχών. Τρεις αξιωματούχοι του FBI είπαν ότι o Σαΐποφ είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης. Τα τελευταία δύο χρόνια, μια έρευνα του FBI, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ομολόγησαν την ενοχή τους. Δεν είναι πάντως σαφές αν ο Σαΐποφ συνδεόταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 3 μ.μ. τοπική ώρα (9 μ.μ. ώρα Ελλάδας), κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, όπου βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αρκετοί από τους οποίους φορούσαν ήδη μεταμφιέσεις για να γιορτάσουν το Χάλογουιν. Από τους οκτώ ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, οι πέντε ήταν πολίτες της Αργεντινής και μία υπήκοος Βελγίου, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών στο Μπουένος Αϊρες και στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...