821
Λίγα άνθη και μερικές στιγμές περισυλλογής. Ο τρόμος, ο θάνατος και το πένθος επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη | REUTERS/Shannon Stapleton

Οκτώ νεκροί από επίθεση φανατικού ισλαμιστή στο Μανχάταν

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 22:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/11/2017, 17:30
Λίγα άνθη και μερικές στιγμές περισυλλογής. Ο τρόμος, ο θάνατος και το πένθος επέστρεψαν στη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Shannon Stapleton

Οκτώ νεκροί από επίθεση φανατικού ισλαμιστή στο Μανχάταν

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2017, 22:00
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 01/11/2017, 17:30

Πριν από μερικούς μήνες ήταν ένα αυτοκίνητο που είχε καταπέσει επάνω σε πεζούς στην πολυσύχναστη Τάιμς Σκουέαρ. Τώρα όμως αυτού του είδους η τρομοκρατία κλιμακώθηκε, θύμισε Νίκαια και Βερολίνο. Η καρδιά του Μανχάταν έγινε σκηνικό τρόμου την Τρίτη, έπειτα από επίθεση με φορτηγό κατά πολιτών ακόμα και μικρών παιδιών και έπειτα ανταλλαγή πυροβολισμών. Οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 12 τραυματίες, σε ένα απόγευμα που θα έπρεπε να είναι γιορτινό, καθώς στις ΗΠΑ -και σε όλον τον δυτικό κόσμο- εορτάζεται το Χάλογουιν και ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους μασκαρεμένος.

Μολονότι η κλίμακα δεν είναι ίδια, τα μηνύματα άρχισαν να θυμίζουν κάπως την 11η Σεπτεμβρίου. Αλλά και οι φοβικές αντιδράσεις. Στο στόχαστρο και πάλι, οι μουσουλμάνοι πιο ειδικά και οι μετανάστες γενικότερα· ίσως αιτιολογημένα καθώς ο δράστης ήταν ένας φανατικός Ουζμπέκος, αλλά και πάλι πώς τους τσουβαλιάζεις όλους; Ευκολο αν είσαι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς καν να περιμένει να ξεκαθαρίσει η εικόνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο Ισλαμικό Κράτος και διέταξε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ. «Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!», έγραψε στο Twitter.

Και νωρίτερα έγραφε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!».

«Οι Νεοϋορκέζοι είναι όσο σκληροί πρέπει» έγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα που έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στους πολίτες της αμερικανικής μητρόπολης.

Σε κάθε περίπτωση είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση στη Νέα Υόρκη από τον Σεπτέμβριο του 2001. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του αυτήν την Κυριακή με ισχυρές πιθανότητες νίκη, ανακοίνωσε τον πρώτο απολογισμό και έκανε λόγο για μια «ιδιαίτερα θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς πάντως να αναφερθεί σε κάποια τζιχαντιστική οργάνωση.

Λίγο μετά τις 15:00 της Τρίτης (τοπική ώρα, 21:00 στην Ελλάδα), ένα νοικιασμένο λευκό φορτηγάκι έπεσε πάνω σε πεζούς και ποδηλάτες σε ποδηλατόδρομο στο δυτικό Μανχάταν. Στη συνέχεια χτύπησε πάνω σε σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δύο ενήλικες και δύο παιδιά, και σταμάτησε.

Σύμφωνα με αναφορές αυτόπτη μάρτυρα, ο οδηγός του μικρού φορτηγού βγήκε έξω κρατώντας δύο όπλα στα χέρια του φωνάζοντας στα αραβικά «ο Αλλάχ είναι μεγάλος» και πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε ή έξι φορές. Τα όπλα αποδείχτηκε ότι ήταν ένα για paintball και ένα αεροβόλο.

Ακινητοποιήθηκε μετά από πυροβολισμό στην κοιλιά από αστυνομικό που ήταν κοντά στο σημείο. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση. Η κατάστασή του χαρακτηρίστηκε κρίσιμη.

Στο φορτηγάκι βρέθηκε ένα σημείωμα στα αγγλικά που αναφερόταν στο Ισλαμικό Κράτος.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ εκκενώθηκε και αποκλείστηκε ολόκληρη η περιοχή, σε μεγάλη ακτίνα. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη, η επίθεση ήταν σκόπιμη, προσθέτοντας ότι το περιστατικό ερευνάται ως «τρομοκρατικό».

Το φορτηγό του δράστη (REUTERS/Andrew Kelly)
Το φορτηγό του δράστη (REUTERS/Andrew Kelly)

Αυτόπτες μάρτυρες που μίλησαν στην εφημερίδα New York Times έκαναν λόγο για σκηνές πανικού. «Θεέ μου! Ενα αυτοκίνητο παρέσυρε δύο ανθρώπους και συγκρούστηκε με ένα σχολικό λεωφορείο. Βλέπω δύο πτώματα και κατεστραμμένα ποδήλατα στο οδόστρωμα» είπε ένας εξ αυτών.

Μια 14χρονη μαθήτρια του Λυκείου Στίβεσαντ, που βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο, είπε ότι ο ύποπτος κρατούσε δύο όπλα. «Νομίζαμε ότι είχε σχέση με το Χάλοουιν. Αρχισε να τρέχει στον δρόμο. Ηταν και ένας δεύτερος άνδρας με πράσινο πουκάμισο που τον κυνηγούσε. Ακουσα τέσσερις με έξι πυροβολισμούς. Ολοι άρχισαν να τρέχουν» αφηγήθηκε.

Πέντε από τους νεκρούς ήταν φίλοι από την Αργεντινοί που γίορταζαν την αποφοίτησή τους. Επιβεβαιώθηκε ακόμη και ο θάνατος μίας γυναίκας από το Βέλγιο.

Ποιος είναι ο δράστης

Ο ύποπτος κατονομάστηκε από τα ΜΜΕ ως ο Σαϊφούλο Σαΐποφ, Ουζμπέκος, o οποίος είχε φτάσει μετανάστης στις ΗΠΑ το 2010. «Οδηγός φορτηγού, οδηγός της Uber και ύποπτος τρομοκρατίας» έγραψαν χαρακτηριστικά οι New York Times. Στο φορτηγάκι βρέθηκε ένα σημείωμα που αναφερόταν στο Ισλαμικό Κράτος.

usbekkkk
Φωτογραφία του δράστη από το Twitter με το όπλα στα χέρια (πάνω αριστερά). Κάτω στο μέσο, ο Σαΐποφ και φωτογραφίες από το σημείο της επίθεσης

Δεν είναι γνωστό ακόμη αν είχε απασχολήσει τις Αρχές, πέρα από μια σύλληψη πέρυσι στο Μισούρι για τροχαία παράβαση.

Μεταξύ των οκτώ θυμάτων ήταν μια παρέα πέντε Αργεντινών που είχαν πάει ως τουρίστες στη Νέα Υόρκη. Οπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής, τα θύματα «κατάγονταν από το Ροσάριο». Ηταν «μια ομάδα φίλων που είχαν πάει (στη Νέα Υόρκη) για να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από το τέλος των σπουδών τους»…

(REUTERS/Brendan McDermid)
Σκηνικό χάους με την επίθεση (REUTERS/Brendan McDermid)

Δείτε βίντεο με τον δράστη να τρέχει ανάμεσα σε αυτοκίνητα κρατώντας πιστόλια – ένα αεροβόλο και ένα για paintball.

Σε tweet του, ο εκπρόσωπος Τύπου του δημάρχου της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι, πλέον, δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.

Με ένα tweet η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, εξέφρασε την οδύνη της για το μακελειό στο Μανχάταν.

«Η καρδιά μου ραγίζει για τη Νέα Υόρκη σήμερα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι εκεί, καθώς παρακολουθούμε την κατάσταση» έγραψε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...