430
Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη κοντά στην Ουάσινγκτον και στο φόντο το Καπιτώλιο | EPA/JIM LO SCALZO

Ο Τραμπ καταργεί τη νομοθεσία Ομπάμα για καθαρή ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 10:04
Το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη κοντά στην Ουάσινγκτον και στο φόντο το Καπιτώλιο
|EPA/JIM LO SCALZO

Ο Τραμπ καταργεί τη νομοθεσία Ομπάμα για καθαρή ενέργεια

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 10:04

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να καταργήσει ένα από τα σημαντικότερα μέτρα του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προσπάθειά της να υλοποιήσει μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις για την αναζωογόνηση του κλάδου των ορυχείων άνθρακα, κάτι που επικρίνουν οι οικολόγοι.

Η εξέλιξη αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση της απόφασης του Τραμπ στις αρχές του Ιουνίου οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, με το επιχείρημα ότι η εφαρμογή της θα απέβαινε σε βάρος της αμερικανικής οικονομίας.

Αυτή τη φορά στόχος του Τραμπ είναι το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια (Clean Power Plan), το οποίο είχε υπογράψει ο δημοκρατικός προκάτοχός του τον Αύγουστο του 2015. Το πακέτο μέτρων είχε στόχο να επιταχυνθεί η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και επέβαλε στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 32% ως το 2030 σε σύγκριση με το 2005.

Το Σχέδιο θα οδηγούσε στο κλείσιμο πολλών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων που χρησιμοποιούν λιγνίτη και άνθρακα, που είναι οι παλαιότερες και πιο ρυπογόνες. Ωστόσο την εφαρμογή του εμπόδιζε από τον Φεβρουάριο του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν τριάντα πολιτείες όπου κυβερνούν κυρίως ρεπουμπλικάνοι.

«Ο πόλεμος εναντίον του άνθρακα τέλειωσε», υπογράμμισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος (EPA) Σκοτ Προύιτ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κεντάκι, μια πολιτεία γεμάτη ορυχεία.

Το σχέδιο, υποστήριξε ακόμη, «είχε φτιαχτεί για να καθορίσει τους νικητές και τους χαμένους. Η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποίησε όλη της την εξουσία προκειμένου η EPA να καθορίσει τους νικητές και τους χαμένους και τον τρόπο που παράγεται η ενέργεια σε αυτή τη χώρα. Αυτό είναι λάθος», επέμεινε.

Ο Προύιτ είναι γνωστός αρνητής κλιματικής αλλαγής και είχε εναντιωθεί στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του Ομπάμα για το περιβάλλον.

Το 2015, όταν ο Προύιτ ήταν υπουργός Δικαιοσύνης της Οκλαχόμας, είχε υποστηρίξει πως το σχέδιο του Ομπάμα αποτελούσε μια «παράνομη απόπειρα υφαρπαγής της εξουσίας των ομοσπονδιακών γραφειοκρατών ως προς τη διαμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής των Πολιτειών».

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ και του Προύιτ αποτελεί «μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις εναντίον της δημόσιας υγείας, του κλίματός μας και της ασφάλειας κάθε κοινότητας στις ΗΠΑ», κατήγγειλε ο Μάικλ Μπρουν της Sierra Club, μιας από τις πιο γνωστές οικολογικές οργανώσεις στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σχέδιο για την Καθαρή Ενέργεια θα «απέτρεπε χιλιάδες πρόωρους θανάτους και κρίσεις άσθματος παιδιών κάθε χρόνο».

Αν και ο άνθρακας συνεχίζει να έχει σημαντική συμβολή στο αμερικανικό ενεργειακό τοπίο, το 2015 δεν αντιπροσώπευε παρά το 21% του ενεργειακού μίγματος των ΗΠΑ, έναντι του 32% του φυσικού αερίου, του 28% του πετρελαίου και υποπροϊόντων του, του 11% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 9% των πυρηνικών εργοστασίων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...