454
Εικόνα απόλυτης καταστροφής βόρεια από το Σαν Φρανσίσκο | California Highway Patrol/Golden Gate Division/Handout via REUTERS

Η Καλιφόρνια φλέγεται – δέκα νεκροί, καταστρέφονται οι αμπελώνες της Νάπα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 08:00
Εικόνα απόλυτης καταστροφής βόρεια από το Σαν Φρανσίσκο
|California Highway Patrol/Golden Gate Division/Handout via REUTERS

Η Καλιφόρνια φλέγεται – δέκα νεκροί, καταστρέφονται οι αμπελώνες της Νάπα

Protagon Team Protagon Team 10 Οκτωβρίου 2017, 08:00

Τουλάχιστον δέκα νεκροί, χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους και κατεστραμμένες κατοικίες και περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ήταν την Τρίτη (νύχτα Δευτέρας, τοπική ώρα) ο απολογισμός των φονικών πυρκαγιών που μαίνονται ανεξέλεγκτες από την Κυριακή στο βόρειο τμήμα της Καλιφόρνιας, μια από τις πιο όμορφες περιοχές των ΗΠΑ.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οκτώ κομητείες της Πολιτείας, της πολυπληθέστερης και πιο πλούσιας των ΗΠΑ.

Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν με τρομακτική ταχύτητα λόγω των ισχυρών ανέμων, ταχύτητας 80 και πλέον χιλιομέτρων την ώρα, με αποτέλεσμα να καταγραφούν περισσότερα από 14 πύρινα μέτωπα σε οκτώ διαφορετικές κομητείες.

Ιδιαίτερα όμως έχουν πληγεί οι κομητείες Νάπα και Σονόμα, οι οποίες είναι διάσημες για τους αμπελώνες τους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνιας, σχεδόν 300.000 στρέμματα έχουν μετατραπεί σε στάχτη από το βράδυ της Κυριακής στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας.

2017-10-10T005116Z_1308138762_RC1524423D30_RTRMADP_3_CALIFORNIA-FIRE
Ο παράδεισος της Σονόμα με τους υπέροχους αμπελώνες έχει παραδοθεί στις φλόγες (Reuters)

Συνολικά έχασαν τη ζωή τους δέκα άνθρωποι, επτά από αυτούς στη Σονόμα, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας, δύο στην κομητεία Νάπα, ενώ ένας θάνατος έχει καταγραφεί στην κομητεία Μεντοσίνο. Οι Αρχές επισημαίνουν ότι υπάρχουν και άτομα των οποίων η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται.

2017-10-10T045408Z_1443169661_RC1EDC8EADA0_RTRMADP_3_CALIFORNIA-FIRE
Εκατοντάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους (Reuters)

Ακόμη, τουλάχιστον 1.500 οικήματα και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν ότι ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην περιοχή επίσης υπέστησαν καταστροφές από τις πυρκαγιές.

Οι προσπάθειες των σωστικών το βράδυ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας «αφορούσαν την απομάκρυνση των κατοίκων από τον κίνδυνο», σύμφωνα με τον Πίμλοτ.

Διαταγές για την άμεση απομάκρυνση των κατοίκων εκδόθηκαν για περιοχές στις κομητείες Νάπα και Σονόμα, ενώ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι τέθηκαν στη διάθεση των πληγέντων καταλύματα.

Αποφασίστηκε επίσης να κλείσει το περιφερειακό νοσοκομείο στη Σάντα Ρόσα, σύμφωνα με τον ιστότοπό του, στον οποίο τονίζεται πως «όλοι οι ασθενείς είναι σώοι και αβλαβείς και μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία».

2017-10-10T005611Z_311977476_RC1F5C60E590_RTRMADP_3_CALIFORNIA-FIRE
Η πυρκαγιά έχει κάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και άλλων εκτάσεων (REUTERS/Stephen Lam)

Ο καπνός ήταν ορατός το απόγευμα της Δευτέρας στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, που απέχει 60 χλμ. από το πιο κοντινό μέτωπο φωτιάς, ενώ μια πολύ δυνατή μυρωδιά καπνού ήταν αισθητή στην πόλη, ακόμη και μέσα στα σπίτια.

Πυρκαγιές έχουν επίσης εκδηλωθεί νοτιότερα, κυρίως στο Αναχαϊμ, κοντά στο Λος Άντζελες, όπου έξι σπίτια καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς και πάνω από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Το Λος Αντζελες ήδη επλήγη τον Σεπτέμβριο από «τη μεγαλύτερη φωτιά στην ιστορία του», σύμφωνα με τις Αρχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...