427
O Πρωθυπουργός στο βήμα του φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ» | twitter

Ο «πράσινος» Τσίπρας από την Κρήτη: «Προτεραιότητά μας το περιβάλλον»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2017, 12:17
O Πρωθυπουργός στο βήμα του φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ»
|twitter

Ο «πράσινος» Τσίπρας από την Κρήτη: «Προτεραιότητά μας το περιβάλλον»

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2017, 12:17

Αφού δεν έχει τολμήσει να επισκεφθεί ούτε ως περαστικός τις μαυρισμένες ακτές του Σαρωνικού, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το βήμα του Φόρουμ «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της ΕΕ», στα Χανιά, για να δηλώσει ότι η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησής του και όχι μόνο εντός των εθνικών συνόρων.

Η Ελλάδα, είπε ο Πρωθυπουργός,  έχει ήδη αναλάβει ενεργό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος στην Ευρώπη ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φέρει την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος, από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας, στο κέντρο της αναζήτησης για το πώς η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε, κάναμε τον μακροπρόθεσμο ενεργειακό προγραμματισμό μια πολιτική προτεραιότη και αυτό παρά την επταετή οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία βγαίνουμε τώρα.

O Aλέξης Τσίπρας εξέφρασε επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει γρήγορα και πλήρως τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και να αναλάβει ενεργό ρόλο στην παγκόσμια μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Κατά την ομιλία του στο φόρουμ, ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα παραγωγής λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πιέζει για την υιοθέτηση αυστηρότερων ορίων όσον αφορά τις εκπομπές. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις πολύπλευρες προσπάθειες και τη συμβολή της στη μετάβαση στην καθαρής ενέργειας, ενώ ισχυρίστηκε ότι η επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για το 2020, αναφορικά με την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, πρέπει να θεωρηθείται δεδομένη.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, έχει υιοθετήσει το σύστημα εγγυημένων τιμών και την πρώτη ανταγωνιστική διαδικασία για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα σχέδιο ανταγωνιστικής υποβολής προσφορών για όλες τις μορφές ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια ή, εάν υπάρχει ενδιαφέρον, βιομάζα και μικρές υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, είπε, η χώρα προωθεί ένα σύγχρονο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάτι που όπως εκτίμησε, θα βοηθήσει στην αποφυγή χρονοβόρων νομικών συνεπειών. Επίσης, σε συνεργασία με την Επιτροπή προωθείται ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου περιβαλλοντικών αδειών για τις ΑΠΕ.

Μητσοτάκης: «Ο κ. Τσίπρας φοβάται να κουνήσει τον ψεύτη Κουρουμπλή από την καρέκλα του»

Επικριτικός έναντι του Πρωθυπουργού για την επιμονή του να διατηρεί στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυράκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο twitter.

«Φοβάται να κουνήσει τον ψεύτη κ. Κουρουμπλή από την καρέκλα του, αλλά θα “κινήσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος”… Ουδέν σχόλιο», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή τη φράση του κ. Τσίπρα κατά την ομιλία του, την Πέμπτη, στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, ότι «είμαστε εδώ για να κινήσουμε προς τα μπρος τον τροχό της Ιστορίας».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...