502
O Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επιδεικνύει περήφανος τον Χρυσό Λέοντα | REUTERS/Alessandro Bianchi

O Γκιγιέρμο ντελ Τόρο μεγάλος θριαμβευτής της Βενετίας

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2017, 17:24
O Γκιγιέρμο ντελ Τόρο επιδεικνύει περήφανος τον Χρυσό Λέοντα
|REUTERS/Alessandro Bianchi

O Γκιγιέρμο ντελ Τόρο μεγάλος θριαμβευτής της Βενετίας

Protagon Team Protagon Team 10 Σεπτεμβρίου 2017, 17:24

Με μεγάλο θριαμβευτή τον μεξικανό Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο  (Λαβυρίνθος του Πάνα, Hellboy, Crimson Peak) που απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα για την ταινία «The Shape of Water», ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας .

Η ταινία αφηγείται την ιστορία αγάπης μεταξύ μιας ονειροπόλας κωφάλαλης και ενός περίεργου αμφίβιου πλάσματος, ένα αντίδοτο εναντίον του «φόβου και του κυνισμού», σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό. Η νέα ταινία από το μετρ του τρόμου και των παραμυθιών, συστήνεται στην αρχή ως «η ιστορία για μία πριγκίπισσα χωρίς φωνή, έναν μεγάλο έρωτα και το τέρας που προσπάθησε να τον καταστρέψει». Πρόκειται για μία δραματική περιπέτεια φαντασίας, την οποία η παραγωγός Fox χαρακτηρίζει και προωθεί ως ένα «αλλόκοσμο παραμύθι».

Στην υπόθεση, που διαδραματίζεται στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου στις ΗΠΑ των 60’s, η Σάλι Χόκινς υποδύεται την Ελίζα, μια κωφάλαλη γυναίκα που εργάζεται  ως καθαρίστρια σε μια μυστική εγκατάσταση κρατικής υπηρεσίας. Όταν ανακαλύπτει ένα αλλόκοτο πλάσμα που φυλάσσεται στην εγκατάσταση καιυποβάλλεται σε μυστήρια πειράματα στα χέρια του επικεφαλής ερευνητή του εργαστηρίου, η Ελίζα αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του και στο τέλος αποφασίζει να τον ελευθερώσει.

«Εάν παραμείνετε αυθεντικοί και πιστοί στα πιστεύω σας, σε όσα πραγματικά πιστεύετε- στην περίπτωσή μου στα τέρατα- θα μπορείτε να κάνετε όλα όσα θέλετε»,  ήταν το μήνυμα του μεξικανού σκηνοθέτη παραλαμβάνοντας το βραβείο του από τα χέρια της προέδρου της κριτικής επιτροπής, αμερικανίδα ηθοποιό Ανέτ Μπένινγκ.   «Είμαι 52 ετών, ζυγίζω περισσότερα από 110 κιλά και έχω ήδη γυρίσει περισσότερες από 10 ταινίες», ωστόσο αυτό «δεν με εμπόδισε  να κάνω κάτι διαφορετικό», ανέφερε χαρακτηριστικά και αφιέρωσε την ταινία του σε όλους τους «μεξικανούς και λατινοαμερικανούς σκηνοθέτες που ονειρεύονται να κάνουν κάτι με τη μορφή παραβολής, αλλά τους λένε ότι αυτό δεν είναι δυνατό». Και όμως, τόνισε, είναι δυνατό.

Μεγάλος νικητής του 74ου Φεστιβάλ της Βενετίας θεωρείται επίσης ο νεαρός γάλλος σκηνοθέτης Ξαβιέ Λεγκράν που τιμήθηκε με δύο βραβεία, εκείνο του πρώτου έργου και τον Αργυρό Λέοντα καλύτερης σκηνοθεσίας για την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους «Jusqu’à la garde», που πραγματεύεται το θέμα της βίας εναντίον των γυναικών.

2017-09-09T183809Z_338152002_RC1EABE09970_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-VENICE
Ο Λεγκράν παραλαμβάνει συγκινημένος το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας/ REUTERS/Alessandro Bianchi

Η κριτική επιτροπή της Μόστρας της Βενετίας απένειμε το βραβείο Volpi καλύτερου ηθοποιού στον παλαιστίνιο Κάμελ ελ Μπάσα για την ερμηνεία του στην ταινία του λιβανέζου Ζιάντ Ντουειρί, «L’insulte», ενώ το βραβείο καλύτερης ηθοποιού απονεμήθηκε στην σπουδαία Σάρλοτ Ράμπλινγκ για το ρόλο της στην ταινία «Hannah» -συμπαραγωγή Γαλλίας, Βελγίου και Ιταλίας- του ιταλού σκηνοθέτη Αντρέα Παλαόρο.

2017-09-09T183133Z_1369830261_RC139BEB8990_RTRMADP_3_FILMFESTIVAL-VENICE
Η Σάρλοτ Ράμπλινγκ με το βραβείο της, σε μία ακόμη λαμπερή στιγμής της πολυετούς καριέρας της στον κινηματογράφο/ Reuters / Alessandro Bianchi
Αναλυτικά τα βραβεία στο 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας:

Χρυσός Λέοντας
«The Shape of water», Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Ξαβιέ Λεγκράν, «Jusqu’ a La Garde»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής
«Foxtrot», Σαμουέλ Μαόζ

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας
Σαρλότ Ράμπλινγκ, «Hannah»

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας
Καμέλ Ελ Μπάσα,  «The Insult»

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι
Τσάρλι Πλάμερ, «Lean on Pete» του Αντριάν Χέι

Βραβείο Σεναρίου
Μάρτιν ΜακΝτόνα για το «Three Billboards Outside Ebbing Misouri»

Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής
«Sweet Country» του Γουόργουικ Θόρντον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...