1739
Μια συνοικία στο νησί του Αγίου Μαρτίνου, όπου διαλύθηκαν πολλά σπίτια | Netherlands Ministry of Defence/Handout via REUTERS

Ιρμα: «Εντονα ανήσυχος» ο Τραμπ – Προειδοποιήσεις Ερυθρού Σταυρού

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2017, 10:11
Μια συνοικία στο νησί του Αγίου Μαρτίνου, όπου διαλύθηκαν πολλά σπίτια
|Netherlands Ministry of Defence/Handout via REUTERS

Ιρμα: «Εντονα ανήσυχος» ο Τραμπ – Προειδοποιήσεις Ερυθρού Σταυρού

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2017, 10:11

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε «την έντονη ανησυχία» του καθώς ο πρωτοφανής κυκλώνας Ιρμα πλησιάζει τις αμερικανικές ακτές, αφού ήδη προκάλεσε πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και τουλάχιστον δέκα νεκρούς στην Καραϊβική. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι, εργαζόμαστε σκληρά» είπε ο αμερικανός πρόεδρος από το Οβάλ Γραφείο, στην Ουάσιγκτον. «Η Φλόριντα έχει προετοιμαστεί όσο γινόταν, τώρα απομένει να δούμε τι θα συμβεί», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη πληγεί από τον κυκλώνα στην Καραϊβική, ένας αριθμός που θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και στα 26 εκατομμύρια, προειδοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός. «Οι χειρότεροι φόβοι μας αφορούν την Μπαρμπούντα και άλλα μέρη» που χτυπήθηκαν από τον κυκλώνα και ισοπεδώθηκαν δήλωσε ο Γουόλτερ Κοτ, ο διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου για την Αμερική. Η Ιρμα «έχει ήδη πλήξει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους και συνιστά σοβαρή απειλή για εκατομμύρια άλλους», υπογράμμισε.

Στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Αϊτή και την Κούβα, «εκτιμάται ότι 26 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να πληγούν από τους καταστροφικούς ανέμους και τις καταρρακτώδεις βροχές», τόνισε. Ο Ερυθρός Σταυρός έχει ήδη αποδεσμεύσει ποσό 600.000 ελβετικών φράγκων για να στηρίξει την προετοιμασία των κατοίκων στα νησιά αυτά.

«Οι κάτοικοι της Καραϊβικής θα χρειαστούν τη βοήθειά μας για να αντιμετωπίσουν τον κυκλώνα και να συνέλθουν από αυτόν», συνέχισε ο Κοτ, σημειώνοντας ότι η διεθνής οργάνωση σχεδιάζει ήδη μια μεγάλη κινητοποίηση, σε συνεργασία με πολλές χώρες, για να παράσχει βοήθεια στους πληγέντες.

Στην Κούβα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού, έχουν ήδη απομακρυνθεί αρκετές χιλιάδες τουρίστες από το Κάγιος, τα δημοφιλή νησάκια στη βόρεια πλευρά του νησιού, και έχουν μεταφερθεί στο Βαραδέρο και την Αβάνα. Στην επαρχία Καμαγκουέι απομακρύνθηκαν επίσης άλλοι 2.400 τουρίστες, κυρίως Καναδοί και έχουν οδηγηθεί σε ασφαλή καταφύγια.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι ανατολικές επαρχίες του Γκουαντάναμο, του Σαντιάγο δε Κούμπα, της Γρκάνμα, της Λας Τούνας, του Καμαγκουέι και του Σιέγο δε Άβιλα. Η κατάσταση συναγερμού προβλέπει μεταξύ άλλων την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας και τη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, για προληπτικούς λόγους. Οι κρατικές υπηρεσίες έλαβαν επίσης εντολή να εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας και να περιορίσουν τις μετακινήσεις προσώπων και οχημάτων αλλά και όποια άλλη δραστηριότητα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Kαταστροφικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Ιρμα από το νησί του Αγίου Μαρτίνου, όπου τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Από τη μανία της φύσης δεν γλίτωσε ούτε το διάσημο αεροδρόμιο του νησιού της Καραϊβικής. Το διεθνές αεροδρόμιο «Princess Juliana» είναι παγκοσμίως γνωστό από τις φωτογραφίες των αεροσκαφών που περνούν στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια των τουριστών κατά την προσγείωσή τους (βλ. κάτω στο βίντεο).

Περιφράξεις ασφαλείας και άλλες εγκαταστάσεις του αεροδρομίου διαλύθηκαν από τους ισχυρότατους ανέμους που σάρωσαν τη γειτονική παραλία Μάχο. Ο διάδρομος προσγείωσης γέμισε με άμμο, ενώ τεράστιες πέτρες έπεσαν με δύναμη πάνω σε σταθμευμένα αεροσκάφη. Ο χώρος check-in των επιβατών πλημμύρισε και διάδρομοι στο εσωτερικό του κτιρίου καταστράφηκαν ολοσχερώς.

8707988-3x2-940x627
Αεροσκάφος της Air France περνά πάνω από τα κεφάλια λουόμενων κατά την προσγείωσή του στο διεθνές αεροδρόμιο του Αγίου Μαρτίνου / Reuters φωτ. αρχείου
World-famous-Princess-Juliana-St-Maarten (1)
Συντρίμμια στο διάδρομο προσγείωσης του αεροδρομίου / twitter
World-famous-Princess-Juliana-St-Maarten
Oι σφοδρότατοι άνεμοι διέλυσαν περιφράξεις και κλίμακες επιβίβασης / twitter

Ανάμεσα στα κτίρια του νησιού που υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές από τον κυκλώνα Ιρμα, ήταν και μια έπαυλη 11 υπνοδωματίων ιδιοκτησίας του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Το ακίνητο, που έχει βγει προς πώληση με προτεινόμενη τιμή 16,9 εκατομμύρια δολάρια, ανήκει τυπικά σε μια κοινοπραξία και έχει νοικιαστεί.

Η εκπρόσωπος του Οργανισμού Τραμπ, Αμάντα Μίλερ, δήλωσε ότι παρακολουθείται στενά η κατάσταση τόσο στον Άγιο Μαρτίνο, όσο και σε άλλες ιδιοκτησίες του Τραμπ στη Φλόριντα. Αν και η πορεία του κυκλώνα είναι αβέβαιη ακόμη, σε άμεσο κίνδυνο βρίσκεται και το ακίνητο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς  (αξίας 175 εκατ. δολ. σύμφωνα με το Forbes) -το οποίο ο ίδιος ο Τραμπ αποκαλεί «χειμερινό Λευκό Οίκο». Η Κομητεία του Παλμ Μπιτς κήρυξε χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέσω Twitter, κάλεσε τους αμερικανούς πολίτες να λάβουν προφυλάξεις και «να παραμείνουν ασφαλείς», τονίζοντας ότι «έχουμε επί τόπου ομάδες ταλαντούχων και θαρραλέων ανθρώπων που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν».

Εικόνες πλήρους καταστροφής σε Αγιο Μαρτίνο και Μπαρμπούντα

Οι αρχές στον Άγιο Μαρτίνο ανέφεραν ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα τα κτίρια στο νησί έχουν καταστραφεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου, Ντανιέλ Γκιμπς, η  γαλλική περιοχή του (γαλλο-ολλανδικού) νησιού έχει καταστραφεί σε ποσοστό 95%.  «Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο. Έχω υποστεί σοκ. Είναι συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου μιλώντας μέσω κινητού τηλεφώνου στο Radio Caraïbes International.

Παράλληλα απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όσοι είναι δυνατόν», καθώς, όπως  προειδοποίησε, αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο, θα είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς». Προηγουμένως, ο νομάρχης της Γουαδελούπης, Ερίκ Μερ, έκανε λόγο για «τουλάχιστον έξι νεκρούς» στο γαλλικό τμήμα του Αγίου Μαρτίνου μετά το πέρασμα του κυκλώνα Iρμα.

«Ο απολογισμός δεν είναι οριστικός. Απέχουμε πολύ από αυτό. Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρούμε κι άλλους» νεκρούς, τόνισε ο νομάρχης μιλώντας σε δημοσιογράφους, για να συμπληρώσει: «Η χωροφυλακή άρχισε να βγαίνει ξανά στους δρόμους το πρωί, δεν έχουμε μπορέσει, παρά τη συμμετοχή των πυροσβεστών, να εξερευνήσουμε όλα τα τμήματα του νησιού» ακόμη.

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας έκανε λόγο για «τουλάχιστον δύο νεκρούς και δύο βαριά τραυματισμένους» στα δύο νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου.

«Η κατάσταση στον Αγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, σπίτια καταστράφηκαν, εκτιμάται ότι ίσως και το 60% ως 70% των κατοικιών έχουν καταστραφεί στον Αγιο Μαρτίνο», υπογράμμισε ο Μερ.

Η γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Κτήσεων έφθασε στη Γουαδελούπη με ενισχύσεις (σε ανθρώπινο δυναμικό και υλική βοήθεια) για τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν από τον κυκλώνα κατηγορίας 5. Η Ανίκ Ζιραρντέν χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι  κατέστη δυνατή η λειτουργία τμήματος του αεροδρομίου του Αγίου Μαρτίνου, κάτι που θα διευκολύνει τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η γαλλίδα υπουργός ανακοίνωσε ότι άμεσα θα στηθεί αερογέφυρα ανάμεσα στον Άγιο Μαρτίνο και τη Γουαδελούπη, για την αποστολή εφοδίων πρώτης ανάγκης αλλά και τη μεταφορά των τραυματιών (τουλάχιστον 21 σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό), ενώ παράλληλα ξεκινά και η αποστολή ενισχύσεων δια θαλάσσης (πόσιμου νερού και υλικού αρωγής).

Ο ίδιος ο γάλλος πρόεδρος που επισκέπτεται την Πέμπτη την Αθήνα, δεν έκρυψε τα λόγια του για την επόμενη μέρα από το πέρασμα του κυκλώνα: «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να έχουμε σαφή απολογισμό, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι ο αντίκτυπος θα είναι βαρύς και σκληρός… Θα υπάρξουν θύματα και οι υλικές ζημιές και στα δύο νησιά θα είναι μεγάλες», προέβλεψε ο Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη αρμόδιου κλιμακίου για την κατάσταση στην περιοχή.

Εικόνες πλήρους καταστροφής και στο νησί της Μπαρμπούντα, όπως σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γκαστόν Μπράουν, έχει μείνει άστεγο περίπου το 50% του πληθυσμού (περίπου 1.800 κάτοικοι). «Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC.

«Περίπου οι μισοί κάτοικοι του νησιού είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», είπε και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Iρμα και από το Πουέρτο Ρίκο καθώς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, περισσότερο από το μισό νησί είναι χωρίς ρεύμα. Συνολικά 900.000 Πορτορικανοί είναι στο σκοτάδι ενώ 50.000 κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό. Πρόκειται για το χειρότερο καιρικό σύστημα που έχει χτυπήσει το νησί από το 1928 όταν τότε ο τυφώνας Σαν Φελίπε προκάλεσε το θάνατο 2.700 ανθρώπων.

Αφού σάρωσε το Πουέρτο Ρίκο ο τυφώνας Iρμα πλέον συνεχίζει το καταστροφικό του ταξίδι προς την Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή. Το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να περάσει από τα νησιά Τουρκς και Κάικος και τις νότιες Μπαχάμες.

Ο κυκλώνας Ιρμα θα είναι «πραγματικά καταστροφικός» όταν φτάσει στις ακτές της Φλόριντας, προειδοποίησε την Πέμπτη ο Μπροκ Λονγκ, ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών (Fema) μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

«Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που θα βιώσουν το φαινόμενο δεν έχουν καμία παρόμοια εμπειρία από τόσο καταστροφικές καταιγίδες», είπε ο Λονγκ.

Επέμεινε ιδιαίτερα ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις εντολές εκκένωσης που έχουν εκδώσει ή πρόκειται να εκδώσουν οι αρχές της Φλόριντας.

Πέραν της Φλόριντας όμως, θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα και να φροντίσουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο οι κάτοικοι σε όλες τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ιδίως στις Πολιτείες Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η νέα απειλή

Και ενώ μετρούν τις πληγές τους από το χτύπημα της Ιρμα, ένα νέο σύστημα, ο κυκλώνας Χοσέ, κατευθύνεται προς την Καραϊβική. Σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) η ένταση του φαινομένου (που άρχισε ως τροπική καταιγίδα) ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, φθάνοντας στην κατηγορία 3 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον την Παρασκευή.

Το «μάτι» του κυκλώνα βρίσκεται 1.675 χιλιόμετρα ανατολικά των Μικρών Αντιλλών, με ανέμους 120 χλμ. την ώρα (σ.σ. κατηγορία 1) και μετακινείται 26 χιλιόμετρα ανά ώρα προς δυτικά-βορειοδυτικά, σύμφωνα με νεότερο δελτίο του NHC στις 00:00 (ώρα Ελλάδας).

2017-09-06T212839Z_1633728099_RC170F67B7A0_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Η Ιρμα την ώρα που χτυπά το Πουέρτο Ρικο, εικόνα από δορυφόρο/ Reuters

Παράλληλα και η τροπική καταιγίδα Κάτια μετατράπηκε σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού, ανακοίνωσαν οι αμερικανοί μετεωρολόγοι.

Ο νέος κυκλώνας απέχει 295 χλμ. ανατολικά του Ταμπίκο του Μεξικού, με ανέμους μέγιστης ταχύτητας 120 χλμ. ανά ώρα. Αναμένεται να ενισχυθεί μέσα στις επόμενες 48 ώρες, σύμφωνα με το NHC.

Τα μοντέλα των αμερικανών μετεωρολόγων πάντως υποδεικνύουν ότι αυτός ο κυκλώνας θα παραμείνει στο νότιο τμήμα του Κόλπου τις επόμενες ημέρες.

2017-09-07T011822Z_1503846881_RC195A629B10_RTRMADP_3_STORM-IRMA
Σαν παιχνίδια σάρωσε τα ιστιοπλοϊκά ο τυφώνας στις Παρθένες Νήσους, στον κόλπο της Παρακίτα / Reuters

Ο αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, ώστε να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων. Το διεθνές αεροδρόμιο Key West της Φλόριντα είναι έτοιμο να κλείσει εν αναμονή του τυφώνα, ενώ οι κάτοικοι στο Μαϊάμι και τις άλλες παράκτιες περιοχές της Φλόριντα, έχουν ειδοποιηθεί να είναι σε επιφυλακή, ακόμα και για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν σε καταφύγια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πληγεί από κυκλώνα κατηγορίας 5, όπως είναι η Ίρμα, μόλις τρεις φορές από το 1851. Ο κυκλώνας Ιρμα είναι ο ισχυρότερος που απειλεί τη Φλόριντα μετά τον Αντριου, το 1992, που ήταν επίσης κατηγορίας 5.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...