451
Το στούντιο της ΕΡΤ επεξεργάζεται συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Μια default διαδικασία στο Ραδιομέγαρο | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γιατί χρειάζεται προσλήψεις η ΕΡΤ;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 7 Σεπτεμβρίου 2017, 08:47
Το στούντιο της ΕΡΤ επεξεργάζεται συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Μια default διαδικασία στο Ραδιομέγαρο
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Γιατί χρειάζεται προσλήψεις η ΕΡΤ;

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 7 Σεπτεμβρίου 2017, 08:47

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ορισμένοι γνωστοί «τηλεοπτικοί» δημοσιογράφοι, που τώρα βρίσκονται εκτός πλατό, δέχθηκαν το τηλεφώνημα του Νίκου Παππά. Ρωτήθηκαν αν θα τους ενδιέφερε να συνεργαστούν με την ΕΡΤ.

Απάντησαν αρνητικά, λέγοντας πως έτσι όπως έχουν τα πράγματα, πρέπει να είσαι απελπισμένος ή σε κομματική αποστολή υψηλού ρίσκου για να δουλέψεις στη δημόσια τηλεόραση. Ο υπουργός τους είπε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι ο κομματικός έλεγχος της ΕΡΤ, αντιθέτως είναι η «εξωστρέφεια» και η «ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητάς της». Δεν ξέρω αν ακούστηκαν γέλια, αλλά κάπου εκεί τελείωσαν τα τηλεφωνήματα και ξεκίνησαν οι σκοτούρες για τον υπουργό. Διότι δεν έχει μόνο την ΕΡΤ στο κεφάλι του, πρέπει κάπως να βοηθήσει και το Εψιλον του (πολιτικού) φίλου Ιβάν Σαββίδη. Εχει επίσης να κάνει και 200 προσλήψεις στην ΕΡΤ, αν τελικά πειστεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -που παρεμπιπτόντως ακόμα έχει τα αυτιά που όλοι αγαπήσαμε- να υπογράψει τη σχετική προκήρυξη.

Αλλά μισό λεπτό ρε παιδιά. Η ΕΡΤ έχει αυτή τη στιγμή προσωπικό 2.300 ατόμων. Δύο χιλιάδες τριακόσια άτομα, η Υδρα έχει λιγότερο πληθυσμό. Για ποιο λόγο να κάνει προσλήψεις; Εντάξει, όλο και κάτι θα βρουν να πουν στην κυβέρνηση. Κάποιο φιλόδοξο πρότζεκτ, κάτι που να διασυνδέει τα ψηφιακά με τους δορυφόρους μας και την ομογένεια -αυτό πάει με όλα, είναι παντός καιρού. Ωστόσο θα ήταν καλύτερο να το πάρουν κάπως διαφορετικά. Διότι η ΕΡΤ είναι ένα κυβερνητικό φιάσκο σε ζωντανή μετάδοση την οποία, ευτυχώς, για την κυβέρνηση, λίγοι παρακολουθούν. Και όταν την παρακολουθούν πολλοί, πέφτουν επάνω σε αυτές τις επικές περιγραφές των αθλητικών σχολιαστών…

Τα ποσοστά θεαματικότητας των προγραμμάτων της ΕΡΤ δείχνουν πως ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν τα παρακολουθούν. Ας το σκεφτεί κάποιος: αν κάτσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στον καναπέ και ανοίξουν τους δέκτες στην ΕΡΤ, όλο και κάτι παραπάνω θα πιάσει σε νούμερα η δημόσια τηλεόραση. Η διαχείριση ΣΥΡΙΖΑ -εν προκειμένω των Τσίπρα και Παππά- έχασε άλλη μία ευκαιρία με την ΕΡΤ. Μπορούσαν να στήσουν την επιχείρηση από την αρχή, πάνω σε ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας και διοίκησης του φορέα. Τελικώς γύρισαν τον χρόνο πίσω.

Η δημόσια τηλεόραση για την οποία, υποτίθεται, ο λαός ήταν έτοιμος να βγει στους δρόμους, κατάντησε ένα μέσο αναξιόπιστο, συχνά δε προβάλλοντας ενημερωτικά προϊόντα χαμηλής ποιοτικής στάθμης από ανθρώπους που είναι είτε ταγμένοι, είτε φοβισμένοι. Ακόμα και αν αλλάξει η πολιτική και επιχειρησιακή διοίκηση, πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι άνθρωποι να προσφέρουν διαφορετικό επίπεδο ενημέρωσης; Το πολύ να αλλάξουν χρώμα στις ειδήσεις και στα σχόλια.

Αυτή τη στιγμή η ΕΡΤ πρέπει να έχει τη χειρότερη δυνατή αναλογία μεταξύ προσωπικού και αποτελεσματικότητας. Διότι ναι, κάποιος πρέπει να δείχνει και τους πιγκουίνους, αρκεί να υπάρχουν και θεατές για να τους δουν. Εκτός και αν αυτήν την εξίσωση, που λέει και ο σπίκερ Χατζηγεωργίου, τη λύσουν οι 200 που θα προσληφθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News