1342
Η μάχη που όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα... | REUTERS/Steve Marcus

Το ξύλο (και το χρήμα) της χρονιάς

Sportscaster Sportscaster 26 Αυγούστου 2017, 15:01
Η μάχη που όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα...
|REUTERS/Steve Marcus

Το ξύλο (και το χρήμα) της χρονιάς

Sportscaster Sportscaster 26 Αυγούστου 2017, 15:01

Από τη μία, ο διάσημος πυγμάχος Φλόιντ Μέιγουέδερ, ο οποίος το 2015 είχε αποσυρθεί από τη δράση αήττητος, με ένα φοβερό ρεκόρ 49-0. Ενας θρύλος του μποξ. Από την άλλη, ο ανερχόμενος σούπερ-σταρ των πολεμικών τεχνών, Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, δις παγκόσμιος πρωταθλητής του UFC (Ultimate Fighting Championship). Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των μαχητικών σπορ, που θα αναμετρηθούν οι top αθλητές δυο διαφορετικών αγωνισμάτων του ρινγκ.

Ο αγώνας, που θα διεξαχθεί στην «T-Mobile Arena» του Λας Βέγκας (Κυριακή 04.00, COSMOTE TV), δεν είναι, απλώς, sold out. Είναι η χαρά του μαυραγορίτη. Τα 20.000 εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα. Κάποιοι από τους τυχερούς που κατάφεραν να τα προμηθευτούν, σε τιμές έως 8.000 δολαρίων, μπήκαν στον πειρασμό να τα μεταπωλήσουν έναντι ποσών που αγγίζουν τα 25.000 δολάρια. Οσοι παρακολουθήσουν το ματς pay-per-view, θα πρέπει να πληρώσουν 100 δολάρια. Κι άλλα 85, για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (HD). Εκτιμάται πως θα το κάνουν περίπου 6.000.000 Αμερικανοί. Η on-line εικόνα της «μητέρας των μαχών» θα φτάσει σε ένα δισεκατομμύριο σπίτια, σε 200 χώρες. Τα συνολικά έσοδα από το πολυαναμενόμενο event θα ξεπεράσουν τα 800 εκατομμύρια δολάρια.

Η αναμέτρηση του Μέιγουέδερ με τον Μάνι Πακιάο, στις 2 Μαϊου 2015 στο Λας Βέγκας, είχε χαρακτηριστεί από τους ειδικούς της πυγμαχίας ως «η μάχη της τελειότητας». Μόνον από τα 16.219 εισιτήρια που κόπηκαν, εισπράχθηκαν 72 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά, τα περισσότερα έσοδα προήλθαν και τότε από το pay-per-view. Περίπου 4,4 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν παρακολουθήσει το ματς στο Διαδίκτυο. Μαζί με τις χορηγίες, οι συνολικές εισπράξεις έφτασαν τα 550 εκατομμύρια δολάρια.

Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο ο θριαμβευτής εκείνης της αναμέτρησης, ο Μέιγουέδερ, αποφάσισε να επιστρέψει -απόψε- στη δράση, είναι πως ακόμα χρωστάει στο IRS (την αμερικανική Εφορία) φόρους 22 εκατ. δολαρίων για την αμοιβή που είχε εισπράξει. Σύμφωνα με το Forbes, επικαλέστηκε πρόβλημα ρευστότητας και ζήτησε παράταση, προκειμένου να αποπληρώσει την οφειλή του, έως το τέλος Αυγούστου 2017. Στο μεταξύ, όμως, όπως αποκάλυψε το ESPN, η Εφορία έχει προβεί σε συντηρητική κατάσχεση της αμύθητης περιουσίας του. Μόνον η συλλογή των ρολογιών που διαθέτει, εκτιμάται ότι αξίζει 64 εκατομμύρια ευρώ.

2017-08-25T235947Z_1764713410_RC183568A650_RTRMADP_3_BOXING-MAYWEATHER-MCGREGOR
O Μέιγουέδερ είναι έτοιμος για έναν τον μεγάλο αγώνα

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως οι επενδύσεις που είχε κάνει όταν έπαιζε μποξ του αποφέρουν, σήμερα, 7.000.000 δολάρια το μήνα χωρίς να κουνήσει το μικρό του δαχτυλάκι. Αλλά, ο άνθρωπος έχει και τεράστια έξοδα – πού να περισσέψουν λεφτά για την Εφορία; Ο σύγχρονος «Ρόκι» φημίζεται για τη χλιδάτη ζωή του, αλλά και για το πάθος του για τον τζόγο (σε ένα παιχνίδι των Μαϊάμι Χιτ μόνον, είχε στοιχηματίσει 60 εκατομμύρα δολάρια).

Δεν του αρκεί που τα ‘χει και τα σκορπάει, είναι και αθεράπευτα φιγουρατζής. Η πιο χαρακτηριστική του φωτογραφία είναι αυτή που τον δείχνει να ποζάρει με μία ρόμπα τίγκα στους μαιάνδρους, δίπλα σε πανάκριβα μπουκάλια σαμπάνιας και βουνά από δεσμίδες δολαρίων. Φυσικά, δεν χάνει ευκαιρία να επιδείξει τον προκλητικό τρόπο ζωής του στα social media. Τον Ιανουάριο του 2015 παρέταξε οκτώ από τα δεκάδες υπερπολυτελή αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή του μπροστά από το ιδιωτικό του τζετ G5, και ανέβασε τη φωτογραφία στο Ιντερνετ. Εχει φτάσει στο σημείο να ποστάρει τον τραπεζικό του λογαριασμό, έπειτα από κάποιον αγώνα, για να δείξει στους θαυμαστές του το ιλιγγιώδες ποσό που εισέπραξε για τη νίκη του.

2017-08-23T223249Z_310486889_RC14531B2820_RTRMADP_3_BOXING-MAYWEATHER-MCGREGOR
Ο αγώνας του στυλ

Η επί 12 χρόνια βοηθός του, Τάσα Ρόμπινσον Ουάιτ, έχει αποκαλύψει σκανδαλιστικές λεπτομέρειες της καθημερινότητας του βαθύπλουτου πυγμάχου σε βιβλίο της που εκδόθηκε πριν από μερικά χρόνια. Τα «best-of» δημοσιεύτηκαν και στην ηλεκτρονική Daily Mail. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως όταν ο Μέιγουέδερ δεν είχε προπόνηση, κοιμόταν από τις έξι το πρωί μέχρι τις τρεις το απόγευμα. Τη νύχτα την είχε περάσει με δυο τρεις από τις στρίπερ που συνήθιζε να διαλέγει στα κλαμπ και χρυσοπλήρωνε για να του κάνουν παρέα (όχι μόνο στο κρεβάτι). Μόλις ξυπνούσε, του έπαιρνε πάνω από δύο ώρες για να περιποιηθεί τον εαυτό του και να ντυθεί. Σε ένα δωμάτιο – ντουλάπα βρίσκονταν τα κοστούμια του, όλα επώνυμων σχεδιαστών. Σε άλλα δυο, ξεχωριστά, τα δερμάτινα και οι γούνες του. Τα παπούτσια, τα μπλουζάκια και τα εσώρουχα, τα φορούσε μόνο μία φορά και ύστερα τα πετούσε. Για μποξεράκια ξόδευε γύρω στα 6.500 δολάρια το χρόνο.

Στη συνέχεια, ο ίδιος και η Τάσα πήγαιναν -με διαφορετικά αυτοκίνητα- να συναντήσουν την προσωπική του τραπεζίτη, σε ένα υποκατάστημα της Bank of America κοντά στο σπίτι του, στο Λας Βέγκας. Ο Μέιγουέδερ απεχθάνεται τις πιστωτικές κάρτες. Εριχνε, λοιπόν, καμιά εκατοστή χιλιάδες δολάρια σε μία τσάντα που την αποκαλούσε «έγκυο» (επειδή ήταν πάντα παραφουσκωμένη με χρήματα), και έβγαινε για ψώνια. Ξόδευε σαν τρελός. Οχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τη βοηθό του, τους μπράβους του, τις στρίπερ, ακόμη και για αγνώστους που τύχαινε να βρίσκονται στο κατάστημα. Ωστόσο, παρά τη γενναιοδωρία του, δεν ήταν διόλου συνεπής με τις πληρωμές των υπαλλήλων του, που μπορεί να περίμεναν μήνες για να πάρουν τον μισθό τους.

Ο ατρόμητος Μέιγουέδερ φοβάται μόνον τα μικρόβια. Οπως κάθε σελέμπριτι, έχει πολλά κουσούρια και αμέτρητες παραξενιές. Αλλά και μία πολύ σκοτεινή πλευρά. Τα βίαια ξεσπάσματά του σε βάρος γυναικών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του, λίγο έλειψε να τον κλείσουν στη φυλακή. Κατηγορήθηκε για άγριο ξυλοδαρμό τους επτά φορές σε 13 χρόνια, ενώ το 2012 αναγκάστηκε να δηλώσει ένοχος ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου να αποφύγει ποινή φυλάκισης 34 ετών (εάν καταδικαζόταν εφ’ όλων των κατηγοριών). Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τον κυνηγούν επειδή «είμαι μαύρος, πλούσιος και λέω ό,τι σκέφτομαι – αυτά είναι τρία σοβαρά αδικήματα για την κοινωνία», όμως η αλήθεια είναι ότι τον τυφλό θυμό τον κληρονόμησε από τον πατέρα του. Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε μέσα στη φτώχεια και τον τρόμο.

2017-08-25T231404Z_1028379148_RC178A23FB30_RTRMADP_3_BOXING-MAYWEATHER-MCGREGOR
Ο -πάντα εκκεντρικός- ΜακΓκρέγκορ

Ο αντίπαλός του, ο ΜακΓκρέγκορ, δεν έχει τα πλούτη ή την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα του αμερικανού μποξέρ, όμως για έναν Ιρλανδό που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έκανε καριέρα υδραυλικού, τα έχει πάει περίφημα. Θεωρείται ο… Μέσι των μεικτών πολεμικών τεχνών – και η αλήθεια είναι πως κατάφερε να μυήσει τη Βρετανία σε ένα καινοφανές αγώνισμα που κερδίζει έδαφος σε βάρος του κικ-μπόξινγκ και του μάι-τάι. Το νεανικό κοινό του ΜΜΑ (Mixed Martial Arts) διευρύνεται συνεχώς. Στην Ελλάδα, φανατικός θαυμαστής του ΜακΓκρέγκορ είναι ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ, Πέδρο Ενρίκε.

Ο ΜακΓκρέγκορ δεν σου γεμίζει το μάτι (στο σχολείο, συχνά έπεφτε θύμα bullying από τους συμμαθητές του, επειδή ήταν εξαιρετικά μικρόσωμος), όμως είναι πολύ σκληρό καρύδι. Εδωσε στον εαυτό του το παρατσούκλι «The Notorious» (ο Διαβόητος), σημείωσε εντυπωσιακές νίκες στα ρινγκ, αλλά την ταχύτατη ανέλιξή του στον κόσμο των μαχητικών σπορ την οφείλει -κυρίως- στον εκκεντρικό του χαρακτήρα. Με άψογο στιλ χίπστερ και εντυπωσιακά τατού, ντυμένος πάντοτε σαν να ξεπήδησε από ανδρικό περιοδικό μόδας, νάρκισσος, προκλητικός και αλαζόνας, δημιούργησε μία περσόνα που ξετρελαίνει τη νεολαία. Ακόμη κι αν «τις φάει» από τον Μέιγουέδερ, το αποψινό event θα απογειώσει τη δημοφιλία του.

2017-08-26T020239Z_1607980317_RC199DC1CA80_RTRMADP_3_BOXING-MAYWEATHER-MCGREGOR
Ο πλανήτης είναι έτοιμος για την μεγάλη μάχη

Θα «τις φάει»; Ετσι λένε οι ειδικοί, αν και είναι πολύ πιο νέος (29) από τον Μέιγουέδερ (40). Ο Αμερικανός θεωρείται ένας από τους καλύτερους αμυντικούς μποξέρ όλων των εποχών. Το παιχνίδι του είναι ανοιχτό βιβλίο, όμως κανείς μέχρι τώρα δεν κατάφερε να τον νικήσει. Πιάνει μία γωνία του ρινγκ, βάζει τα χέρια του μπροστά, σαν ασπίδα, και αφήνει τον αντίπαλό του να του ρίχνει γροθιές μέχρι να εξαντληθεί. Τότε, με δυο τρία καίρια χτυπήματα κερδίζει τον γύρο. Κι αυτό επαναλαμβάνεται όσο χρειαστεί, μέχρι να νικήσει. Εχει ρίξει νοκ-άουτ τους αντιπάλους του 26 φορές (σε 49 αγώνες).

Ο Ιρλανδός, από την άλλη, δεν έχει χάσει ποτέ με νοκ-άουτ. Φημίζεται για το τρομερό αριστερό «κέλτικο κροσέ» του, κι όχι τόσο για τις λαβές ή τα χτυπήματα με τα πόδια (που επιτρέπονται στο δικό του αγώνισμα). Κι όμως, ο Μέιγουέδερ είναι το φαβορί. Λόγω της εμπειρίας του στο πυγμαχικό ρινγκ, αλλά και γιατί ο αγώνας συμφωνήθηκε να διεξαχθεί με τους κανονισμούς της πυγμαχίας. Οι διαπραγματεύσεις για τη διαιτησία, και για ζητήματα εμπορικής φύσεως, κράτησαν πάνω από 12 μήνες.

Ο ΜακΓκρέγκορ το κάνει για να προβληθεί, και για να προωθήσει την τέχνη του. Ο Μέιγουέδερ, ο οποίος προτού γίνει επαγγελματίας πυγμάχος είχε κατακτήσει χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ατλάντα 1996), για τα χρήματα. «Σκέφτομαι τι έχω καταφέρει, και αισθάνομαι χαρούμενος. Οταν φτάνεις τόσο ψηλά, το μόνο που θες είναι τα λεφτά», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του το 2014. Είναι και η Εφορία, που στις ΗΠΑ δεν αστειεύεται…

* Ο αγώνας θα μεταδοθεί σε επανάληψη, από την COSMOTE TV, την Κυριακή στις 23.45 και τη Δευτέρα στις 22.30.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...