218
| REUTERS/Hannibal Hanschke/Illustration Photo

Το Βέλγιο γνώριζε για τα μολυσμένα αβγά πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2017, 15:45

Το Βέλγιο γνώριζε για τα μολυσμένα αβγά πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο

Protagon Team Protagon Team 6 Αυγούστου 2017, 15:45

Την παραδοχή ότι γνώριζαν την υπόθεση με την πιθανή μόλυνση των αβγών με εντομοκτόνα ένα μήνα πριν έλθει στη δημοσιότητα έκαναν οι αρχές στο Βέλγιο.

Οπως εξήγησε η υπεύθυνη της υγειονομικής αρχής της χώρας, δεν κοινοποίησαν την πληροφορία λόγω μιας έρευνας για απάτη που διεξαγόταν. «Αμέσως αρχίσαμε έρευνα και ενημερώσαμε τον εισαγγελέα διότι πιθανόν ήταν ζήτημα απάτης», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρόβλημα φαίνεται να έχει ξεκινήσει από φάρμες στην Ολλανδία. Η χώρα εξάγει πάνω από 6 δισ. αβγά τον χρόνο και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στην Ευρώπη.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι τα αβγά είχαν την ουσία fipronil, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, το συκώτι και τον θυρεοειδή. Πρόκειται για ουσία που καταπολεμά τις ψείρες και τα τσιμπούρια στα κοτόπουλα.

Λόγω των αποκαλύψεων, σουπερμάρκετ στο Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία έχουν αποσύρει παρτίδες αβγών. Ηδη τα σούπερ μάρκετ Aldi στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες της χώρας, προληπτικά έχουν  αποσύρει όλα τα αβγά από τα καταστήματα.

Εν τω μεταξύ, εξηγήσεις για το ζήτημα πρόκειται να ζητήσει ο γερμανός υπουργός Γεωργίας, ο οποίος πρόκειται να συνομιλήσει με τον βέλγο ομόλογό του. Στη Γερμανία, όπως σημειώνει το BBC, ενδέχεται να έχουν πωληθεί μέχρι και 10 εκατομμύρια μολυσμένα αβγά.

Παράλληλα, 180 πτηνοτροφεία έχουν αναστείλει προσωρινά τη δραστηριότητά τους στην Ολλανδία όσο συνεχίζεται η έρευνα για την πιθανότητα μόλυνσης των αβγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...