666
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Σκουρλέτη με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ | Twitter/Primeminister.gr

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 18:33
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Σκουρλέτη με τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ
|Twitter/Primeminister.gr

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2017, 18:33

Με ομόφωνη απόφαση οι συνδικαλιστέ της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους ως την Πέμπτη και στη συνέχεια θα επανεξετάσουν τη στάση τους. Παρά το καλό κλίμα που αποτυπώθηκε στη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργού, οι συνδικαλιστές έκριναν ότι οι προτάσεις Τσίπρα δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας, ο πρόεδρός της Νίκος Τράκας είπε πως συνεχίζεται ο αγώνας για να μην μείνει κανείς στον δρόμο και να περάσει η πρότασή της που κατατέθηκε και σήμερα στον Αλέξη Τσίπρα. Αναφορικά με τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ότι θα αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας για να μην υπάρξει πρόβλημα στη δημόσια υγεία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Πέμπτη για να επανακαθορίσει τη στάση της. Μέχρι τότε συνεχίζονται οι αποκλεισμοί στα αμαξοστάσια των δήμων και οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ, ενώ θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 29 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τη ΔΑΚΕ, η οποία, κατά τον ίδιο, με τη στάση της, δεν επέτρεψε την αναστολή των κινητοποιήσεων. «Με εντολή Μητσοτάκη η ΔΑΚΕ υποστήριξε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με σκοπό τη προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων στη καθαριότητα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Σκουρλέτης. Πάντως στο συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ συμμετέχουν τρία μέλη της ΔΑΚΕ. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της ΔΑΚΕ, η παράταξη ετάχθη υπέρ της αναστολής των κινητοποιήσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει τώρα ότι η Νέα Δημοκρατία μεθόδευσε τη συνέχιση της απεργίας.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι.

Η συνάντηση στο Μαξίμου

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε μια πρόταση τεσσάρων σημείων -μεταξύ των οποίων είναι και ο αποκλεισμός των ιδιωτών από την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Η απάλειψη των ορίων ηλικίας, η επιπλέον μοριοδότηση για τους υφιστάμενους συμβασιούχους, 2.500 μόνιμες προσλήψεις και η πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτων θα γίνεται από τους Δήμους και όχι από ιδιώτες, είναι, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι άξονες της κυβερνητικής πρότασης. Βέβαια είναι απορίας άξιον το πώς η κυβέρνηση θα επιβάλλει στη συνταγματικά ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην χρησιμοποιεί αν το επιθυμεί ιδιώτες εργολάβους για την αποκομιδή των σκουπιδιών. Ηδη από το πρωί ο Γιάννης Μπουτάρης είχε αναγγείλει ότι θα προχωρήσει στην ανάθεση του έργου της αποκομιδής των απορριμάτων που έχουν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Γραφείου του Πρωθυπουργού κατά διάρκεια της «εποικοδομητικής συνάντησης» συζητήθηκαν νέες προτάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, οι οποίες και θα ενσωματωθούν άμεσα στη σχετική τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Όπως σημειώνεται στο δελτίο, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της τροπολογίας που έχει κατατεθεί, βελτιώνονται οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχων εργαζομένων στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου.

Οι υφιστάμενοι συμβασιούχοι εργαζόμενοι θα μοριοδοτηθούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους. Επίσης, όπως σύμφωνα με το δελτίο τύπου κατέστη σαφές, οι περίπου 2.500 θέσεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν αιτηθεί οι δήμοι και έχουν ήδη εγκριθεί από το υπουργείο Εσωτερικών, αποτελούν τη βάση εκκίνησης, καθώς οι πραγματικές ανάγκες των δήμων σε προσωπικό καθαριότητας είναι πολύ μεγαλύτερες.

Τέλος, σαφής θέση της κυβέρνησης, για την οποία θα υπάρξει μέριμνα, είναι ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με ίδια μέσα των δήμων και όχι από ιδιώτες εργολάβους. Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου η συνάντηση των δυο πλευρών, έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν τόσο οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας των δήμων όσο και το πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, λόγω της μη αποκομιδής των απορριμμάτων.

«Η συνάντηση πήγε καλά, πιστεύω ότι έγινε ένα καλό βήμα για να λυθεί το πρόβλημα» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Σκουρλέτης, λέγοντας ότι υπήρξαν βελτιώσεις στην προτάσεις του. «Μεταφράζοντας το κλίμα της συζήτησης», πρόσθεσε, «πρέπει να αισιοδοξούμε».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...