466
Πόσο αληθινά είναι αυτά τα χαμόγελα; | REUTERS

Δεν αλλάζει τους βασικούς υπουργούς η Μέι

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 21:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/06/2017 15:19
Πόσο αληθινά είναι αυτά τα χαμόγελα;
|REUTERS

Δεν αλλάζει τους βασικούς υπουργούς η Μέι

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2017, 21:52
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/06/2017 15:19

Αμετάβλητη μένει η νέα βρετανική κυβέρνηση στα πέντε κορυφαία υπουργεία, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Υπουργός Οικονομικών παραμένει ο Φίλιπ Χάμοντ, η Άμπερ Ραντ διατηρεί το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών, ο Μπόρις Τζόνσον διατηρεί το υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Άμυνας διατηρείται ο σερ Μάικλ Φάλον. ΣτοBrexit, αρμόδιος υπουργός παραμένει ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Η κ. Μέι ζήτησε νωρίτερα από τη βασίλισσα Ελισάβετ εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και αναμένεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το δεξιό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας (DUP) ώστε να εξασφαλίσει οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μετά τη συνάντησή της με τη βασίλισσα η κ. Μέι δήλωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται «σιγουριά πάνω από όλα».

Θα παραιτηθεί η Μέι;

Πολλοί έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η απόφαση της για την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών ήταν τελικά καταστροφική για την ίδια αλλά και για τη χώρα -χαρακτηριστικό είναι το εξώφυλλο του εβδομαδιαίου περιοδικού The New European, στο οποίο είναι γραμμένη η φράση «bloody idiot» στην πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.

Κι όμως η Τερέζα Μέι δεν παραιτήθηκε, παρά τα αιτήματα από τους ενισχυμένους από το εκλογικό αποτέλεσμα Εργατικούς. Επισκέφθηκε -όπως απαιτεί η πολιτική παράδοση- το Μπάκιγχαμ και έλαβε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Υστερα εμφανίστηκε, με βλοσυρό ύφος όπως παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10 και ανακοίνωσε τα επόμενα σχέδιά της: Θα συγκροτήσει κυβέρνηση με τη βοήθεια Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP).

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα. Καθώς αποσπάσαμε τις περισσότερες ψήφους και έδρες, είναι σαφές ότι οι Συντηρητικοί και το Ενωτικό Κόμμα έχουν τη νομιμότητα να παρέχουν αυτή τη σταθερότητα», είπε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τι είδους συνεργασία θα είναι αυτή, αν δηλαδή θα είναι επίσημη ή όχι.

Εσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι διαδικασίες για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει οριστεί, δηλαδή σε δέκα ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η ψήφος των Βρετανών στις εκλογές της 8 Ιουνίου κλονίζει τους Συντηρητικούς. Σε δεύτερο χρόνο, μετά το σχηματισμό κυβέρνησης, οι Τόρις θα εισέλθουν σε μια φάση εσωστρέφειας, ενδοσκόπησης και ανανέωσης και στο κόμμα· οι πρώτες βολές ακούστηκαν ήδη από τη βραδιά των εκλογών. Αυτό θα ήταν μια ειρωνική μεταστροφή των πραγμάτων καθώς τα τελευταία δύο χρόνια ήταν οι Εργατικοί του Κόρμπιν που ήταν ως ένα βαθμό πεδίο εσωτερικών διαφωνιών και αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Σε περίπτωση αμφισβήτησης της ηγεσίας στους Συντηρητικούς -που μάλλον είναι αρκετά ισχυρή-  υπάρχει μια σειρά από στελέχη που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την προεδρία. Διαφορετικού χαρακτήρα και πολιτικής διαδρομής, αντιπροσωπεύουν επιλογές κάποιες από τις οποίες μοιάζουν προσωρινές λύσεις με στελέχη κοινής αποδοχής και άλλες μοιάζουν μονιμότερες.

Το Bloomberg περιλαμβάνει στην -ακόμη άτυπη- λίστα των δελφίνων τον νυν υπουργό Εξωτερικών και φανατικό υπέρμαχο του Brexit Μπόρις Τζονσον, τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντείβις, την υπουργό Εσωτερικών Αμπερ Ραντ, τον πρώην υπουργό Αμυνας Μάικλ Φάλον και τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...