376
Οι ΗΠΑ εφοδίασαν με όπλα τις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας | REUTERS/Rodi Said/File Photo

Ξεκίνησε η επίθεση για απελευθέρωση της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 18:12
Οι ΗΠΑ εφοδίασαν με όπλα τις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας
|REUTERS/Rodi Said/File Photo

Ξεκίνησε η επίθεση για απελευθέρωση της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2017, 18:12

Αρχισε στη βόρεια Συρία η επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης Ράκκα, που από το 2014 βρίσκεται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και αποτελεί την de facto «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Στην επιχείρηση, που άρχισε τη Δευτέρα αλλά έγινε γνωστή την Τρίτη, λαμβάνουν μέρος κουρδικές και αραβικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είχε εναντιωθεί στη συμμετοχή των Κούρδων.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Tαλάλ Σίλο, χαρακτήρισε τη μάχη που θα ακολουθήσει «άγρια» καθώς, όπως ανέφερε «το Νταές (σ.σ. άλλη ονομασία του ISIS) θα πεθάνει στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την αυτοαποκαλούμενη πρωτεύουσά του».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, οι αντάρτες έχουν προσεγγίσει την πόλη, έχουν συγκρουστεί με τζιχαντιστές στα ανατολικά προάστια και έχουν επιτεθεί σε ένα στρατόπεδο στα βόρεια περίχωρα της πόλης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τους πολιορκητές με αεροπορικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο, που είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και ενημερώνεται από ακτιβιστές.

Τυχόν απώλεια της Ράκκα θα συνιστά μεγάλο πλήγμα για το ISIS, που ήδη έχει χάσει μεγάλο μέρος των εδαφών του στη Συρία και το γειτονικό Ιράκ.

2017-05-10T101539Z_862228539_RC19EF623630_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-YPG
Κούρδοι μαχητές – και στο βάθος η αστερόεσσα (REUTERS/Rodi Said/File Photo)

Στο Ιράκ, το ISIS έχει σχεδόν εκτοπιστεί από το κυριότερο προπύργιό του, τη Μοσούλη, ενώ πέρυσι έχασε τις πόλεις που ήλεγχε στην σουνιτική επαρχία αλ-Ανμπάρ.

Σύμφωνα με τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, 3.000 έως 4.000 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους βρίσκονται περικυκλωμένοι στη Ράκκα, όπου έχουν οργανώσει την άμυνά τους για την επίθεση που προετοιμάζεται από τον Νοέμβριο.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας είχαν δηλώσει στο Reuters το Σάββατο ότι η επίθεση της Ράκκα αναμένεται να αρχίσει εντός των προσεχών ημερών. Οι ΗΠΑ εφοδίασαν με όπλα τις YPG για να ενισχύσουν την δύναμη των κούρδων μαχητών προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Τουρκίας, η οποία ανησυχεί για την αύξηση της κουρδικής επιρροής στη βόρεια Συρία.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απαντήσουν αμέσως λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα, εάν η επιχείρηση στην Ράκκα απειλήσει την Τουρκία, καθώς το πολιτικό κίνημα που ελέγχει τις YPG, Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) θεωρείται συριακό παρακλάδι του παράνομου στην Τουρκία, αποσχιστικού Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Οι δύο οργανώσεις αναγνωρίζουν ως αρχηγό τους τον έγκλειστο στις τουρκικές φυλακές Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...