670
Ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ | REUTERS/Murad Sezer

Προειδοποίηση Γιλντιρίμ προς ΗΠΑ: Η απόφαση για εξοπλισμό του YPG θα έχει συνέπειες

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 19:37
Ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ
|REUTERS/Murad Sezer

Προειδοποίηση Γιλντιρίμ προς ΗΠΑ: Η απόφαση για εξοπλισμό του YPG θα έχει συνέπειες

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 19:37

Την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε έγκριση για την παροχή προηγμένου εξοπλισμού στις ένοπλες πολιτοφυλακές των Κούρδων στη Συρία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενέκρινε την παροχή εξοπλισμού στο YPG, ώστε να στηρίξει των αγώνα των κούρδων πολιτοφυλάκων κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και να ενισχύσει την επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκκα, της de facto πρωτεύουσας του «κράτους» των τζιχαντιστών.

Επειτα από αυτό, όλοι περιμέναμε την επίσημη αντίδραση της Τουρκίας, η οποία ήταν δεδομένο ότι δεν θα συμφωνούσε με αυτή την κίνηση – και υπάρχει εξήγηση: η Αγκυρα θεωρεί την YPG συριακή προέκταση του απαγορευμένου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ευρώπη.

«Αρνητικές επιπτώσεις» για την Ουάσιγκτον μπορεί να επιφέρει η αμερικανική απόφαση να χορηγηθούν όπλα στη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή του YPG. Αυτό δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, την Τετάρτη, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Αγκυρα, λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, ο Γιλντιρίμ είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί τις ΗΠΑ να έχουν να επιλέξουν μεταξύ της στρατηγικής συνεργασίας της Αγκυρας και μίας τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Η αμερικανική διοίκηση έχει ακόμη ελπίδες να προβληματιστεί πάνω στις ευαισθησίες της Τουρκίας σε σχέση με το PKK. Ωστόσο, αν υπάρξει αντίθετη απόφαση, αυτή θα έχει σίγουρα επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν αρνητική κατάληξη για τις ΗΠΑ», είπε συγκεκριμένα ο Γιλντιρίμ.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Κάθε όπλο που αποκτά η κουρδική πολιτοφυλακή YPG συνιστά απειλή για την Τουρκία, δήλωσε επίσης την Τετάρτη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Μαυροβούνιο, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διαχωρίσουν ανάμεσα στους Κούρδους του YPG και τους άραβες συμμάχους τους στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι είναι αυτοί που πρέπει να εισβάλλουν στη Ράκκα και να την ανακαταλάβουν.

«Τόσο το PKK όσο και το YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις χωρίς καμία ουσιαστική διαφορά, παρά μόνο την ονομασία τους. Κάθε όπλο που αποκτούν συνιστά απειλή για την Τουρκία», είπε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η θέση του Τσανικλί

Αντίστοιχες ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Νουρετίν Τσανικλί, ο οποίος ανέφερε νωρίτερα την ίδια ημέρα πως η Τουρκία ελπίζει οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στην πολιτοφυλακή του YPG, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα δεν θα μπορούσε να δεχτεί την αμερικανική υποστήριξη προς την οργάνωση.

2017-04-30T064006Z_480467301_RC13A668D700_RTRMADP_3_MIDEAST-CRISIS-SYRIA-KURDS
Κούρδοι μαχητές του YPG επιχειρούν, υπό αμερικάνικες σημαίες, στη Συρία (REUTERS/Rodi Said)

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων που θα απειλούσαν το μέλλον του τουρκικού κράτους…Ελπίζουμε η αμερικανική κυβέρνηση να θέσει τέλος σε αυτό το λάθος. Μια τέτοια πολιτική δεν θα είναι ευεργετική, δεν μπορείς να βρίσκεσαι στο ίδιο τσουβάλι με τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε ο Τσανικλί σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο A Haber.

Αυτά τα σχόλια ήταν και η πρώτη επίσημη αντίδραση μετά τη δήλωση αμερικανών αξιωματούχων περί παροχής εξοπλισμού στην YPG.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζιμ Μάτις, εξέφρασε -από τη Λιθουανία, στην οποία πραγματοποιεί επίσκεψη- την πεποίθηση πως οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να επιλύσουν τις εντάσεις με την Τουρκία σχετικά με την αμερικανική απόφαση να εξοπλισθούν κούρδοι μαχητές στη Συρία, λέγοντας: «Θα διευθετήσουμε κάθε ανησυχία. Θα δουλέψουμε πολύ στενά με την Τουρκία υπέρ της ασφάλειάς τους στα νότια σύνορά τους. Είναι τα νότια σύνορα της Ευρώπης και θα παραμείνουμε σε στενή σύνδεση», τόνισε ο Μάτις σε δημοσιογράφους.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά όπου οι ΗΠΑ προμηθεύουν με όπλα την YPG ούτε η αντίστοιχη κατά την οποία η Τουρκία αντιδρά με παρόμοιο τρόπο. Τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς, ο Γιλντιρίμ επίσης είχε δηλώσει ότι «ότι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσει να προμηθεύει με όπλα την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, λέγοντας πως η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμπα ευθύνεται γι’ αυτές τις προμήθειες».

Τον Αύγουστο του 2016, ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε υπογραμμίσει -σε κοινή συνέντευξή του με τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν- ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στήριξη προς τους κούρδους αντάρτες του YPG, για να αποτρέψουν μια κλιμάκωση στην περιοχή».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...