442
«Δασκαλος» των πάγκων, ο Τόζα Βεσελίνοβιτς στη δεκαετία του 1980 | NM Press

Πέθανε ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο «δικός μας» θρύλος του γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 14:44
«Δασκαλος» των πάγκων, ο Τόζα Βεσελίνοβιτς στη δεκαετία του 1980
|NM Press

Πέθανε ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, ο «δικός μας» θρύλος του γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου

Protagon Team Protagon Team 18 Μαΐου 2017, 14:44

«Γεννήθηκα Σέρβος και θα πεθάνω Σέρβος. Ομως αγαπάω πάρα πολύ την Ελλάδα και τους Ελληνες». Στην σχεδόν μυθιστορηματική σχέση μεταξύ σέρβων αθλητών και Ελλάδας, ο Τόζα Βεσελίνοβιτς υπήρξε πρωτοπόρος. Ηταν ο μεγάλος μπαλαδόρος της Βοϊβοντίνα του Νόβι Σαντ, που μεταπολεμικά τον συνέκριναν με τον Ομαρ Σίβορι, ήταν έπειτα ο «δάσκαλος» της προπονητικής, που ήρθε το 1977 στη χώρα μας και ουσιαστικά έμεινε για πάντα. Ο θρυλικός Τόζα Βεσελίνοβιτς δεν υπάρχει πια. Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών ύστερα από ολιγοήμερη νοσηλεία στην Αθήνα.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του Βεσελίνοβιτς αρκεί να ειπωθεί ότι υπήρξε ο πρώτος Γιουγκοσλάβος που πήρε μεταγραφή στη δυτική Ευρώπη. Το 1961, μια εποχή που λόγω Ψυχρού Πολέμου, η Ευρώπη ήταν χωρισμένη στα δύο, ο Βεσελίνοβιτς είχε πάει στην ιταλική Σαμπντόρια. Μετρούσε ήδη δύο συμμετοχές σε Μουντιάλ, το 1954 και το 1958. Τελείωσε την καριέρα του στα 38 του και όπως είχε πει «μπορούσα να παίζω δυο-τρία χρόνια ακόμα». Αλλες εποχές, άλλες κράσεις.

TODOR VESELINOVIC

Στην Ελλάδα μάς ήρθε το 1977 για να αναλάβει τον Ολυμπιακό. Αμέσως επέβαλε τη δική του φιλοσοφία. Εμφαση στο ταλέντο και στα νιάτα. Είχε διηγηθεί σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ημέρα που είχε ανακαλύψει τον Νίκο Βαμβακούλα: «Λίγο αφότου υπέγραψα, με πήγαν να δω τον πρώτο σκόρερ στα τοπικά της Ανατολικής Αττικής. Μου έλεγαν ότι βάζει όσα γκολ θέλει, ότι είναι πολύ καλός και τα γνωστά. Είδα το ματς της Λαυρεωτικής αν θυμάμαι καλά και νομίζω ότι έβαλε 2 ή 3 γκολ. Κατέβηκα εξω απ τα αποδυτήρια να τον γνωρίσω και του είπα: “θα έρθεις στον Ολυμπιακό και πολύ σύντομα θα παίξεις αριστερό μπακ στην εθνική ομάδα”… Ο Βαμβακούλας γέλασε, απόρησε και λίγο αργότερα έκανε την καριέρα που όλοι γνωρίζετε»…

Κάτι αντίστοιχο, συνέβη και με πολλούς άλλους παίκτες της εποχής. «Ζήτησα από τους υπεύθυνους του Ολυμπιακού να βλέπω πιτσιρικάδες. Εβλεπα τους μικρούς και του Ολυμπιακού και άλλων ομάδων σε μικρότερες κατηγορίες. Ξεχώρισα και προώθησα άμεσα στην πρώτη ομάδα τους Τάκη Λεμονή, Πέτρο Ξανθόπουλο και Γιώργο Κοκολάκη. Ο πιο ποιοτικός παίκτης εκείνης της ομάδας, πάντως, ήταν ο Μάικ Γαλάκος. Ολοι έκαναν σπουδαία καριέρα στον Ολυμπιακό και στην εθνική ομάδα. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά του προπονητή»…

Μετά τον Ολυμπιακό, ο Βεσελίνοβιτς ανέλαβε την εθνική Γιουγκοσλαβίας με την οποία έφτασε ως την τελική φάση του Euro 1984. Επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον Διαγόρα Ρόδου, την ΑΕΚ και τελικά τον Εθνικό Πειραιώς.

Ο Τόντορ -Τόζα- Βεσελίνοβιτς άφησε την τελευταία του πνοή, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε νοσοκομείο της Αθήνας, ύστερα από δεκαήμερη νοσηλεία. Ο «Σέφε» όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του, έζησε για 40 χρόνια στο σπίτι που αγόρασε στο Παλαιό Φάληρο, με την αγαπημένη σύζυγο του, Μίλκα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...