290
| REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo/

Ανάπτυξη στο 2% (έναντι 2,7%) βλέπει για το 2017 η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2017, 13:54

Ανάπτυξη στο 2% (έναντι 2,7%) βλέπει για το 2017 η Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2017, 13:54

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 σε 2% έναντι του 2,7% που είχε εκτιμήσει αρχικά, αναφέρει το Reuters το οποίο επικαλείται αξιωματούχο των Βρυξελλών.

Αιτία είναι η αβεβαιότητα που προκαλεί η καθυστέρηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητήσει οι Θεσμοί, έστω και μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο που επιτεύχθηκε την περασμένη Δευτέρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά μάλιστα ότι έχουν υλοποιηθεί μόλις 40 από τα 140 μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει η αξιολόγηση.  Τα 80 από τα 100 μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν χρειάζονται έγκριση από τη Βουλή, ενώ άλλα χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους.

Μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου για την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών, ο αξιωματούχος είπε πως το πακέτο πολιτικών είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οπως πρόσθεσε, σύμφωνα με το kathimerini.gr με την ψήφιση των μέτρων και την επιβεβαίωσή τους από τους θεσμούς, θα προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης. Επισήμανε όμως και το ότι από την πλευρά του ΔΝΤ, η συμφωνία των δύο πλευρών είναι μερική, γιατί το Ταμείο πιέζει να συμπεριληφθούν και μέτρα για την βιωσιμότητα του χρέους.

Τέλος, ο αξιωματούχος ανέφερε πως πάντα είναι καλύτερα να υπάρχει ευρεία συναίνεση για τις μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες το ΔΝΤ -και όχι η Κομισιόν- απαιτεί διαβεβαιώσεις από την Νέα Δημοκρατία ότι δεν θα τις αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που έχει ζητηθεί και στο παρελθόν.

Κατά τον αξιωματούχο, εάν υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα χρειαστούν 3-5 εβδομάδες για την εκταμίευση, αν και το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του, λόγω των εσωτερικών του διαδικασιών.

Σημειώνεται ότι οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για όλα τα κράτη-μέλη θα δημοσιευτούν την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...