739
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αγαπά τις στοχευμένες απειλές. Και πιθανότατα είναι αυτός που θα δώσει τη λύση | REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Και με το χρέος στο τέλος πάντα… νικούν οι Γερμανοί

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 4 Μαΐου 2017, 09:18
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αγαπά τις στοχευμένες απειλές. Και πιθανότατα είναι αυτός που θα δώσει τη λύση
|REUTERS/Fabrizio Bensch/File Photo

Και με το χρέος στο τέλος πάντα… νικούν οι Γερμανοί

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 4 Μαΐου 2017, 09:18

Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ξημερώματα της Τρίτης οι αγορές αντέδρασαν άμεσα και θετικά. Κι αυτό είναι σημάδι ότι η πολιτική συμφωνία για την άρση του αδιεξόδου για την ελληνική οικονομία, ζήτημα που θα κλείσει οριστικά όταν ανακοινωθούν και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, είναι ζωντανή και υλοποιείται βήμα – βήμα, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ των Ευρωπαίων, του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το συνολικό ζήτημα πάντως δεν έχει ακόμη κλείσει καθώς οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα πρέπει να τα βρουν στον τρόπο και στα μέτρα ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους έτσι ώστε ούτε ο ESM, ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας να ζημιωθούν.

Οι αντιδράσεις όμως των επενδυτών στις αγορές όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν και την Τετάρτη, μετά τη σημαντική βελτίωση που κατέγραψαν την Τρίτη μετά την τεχνική συμφωνία για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης είναι κάτι πολύ σοβαρό.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 6,008% ενώ την ίδια ώρα, η απόδοση του διετούς ομολόγου κινείται γύρω στο 5,9%. Σημειώνεται, ακόμη, ότι ο ΟΔΔΗΧ άντλησε την Τετάρτη με άνεση 1,13 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης εξάμηνων γραμματίων με σταθερή απόδοση 2,97%.

Η πορεία της ελληνικών ομολόγων συνοδεύτηκε από το άλμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο προσέγγισε τις 750 μονάδες και στη σημερινή συνεδρίαση θα «δοκιμάσει» να τις ξεπεράσει.

Το νέο στοίχημα

Πλέον, το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» αφορά τη συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία θα ξεκλειδώσει την πόρτα για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προετοιμάσει όλα τα κείμενα και τα σχέδια νόμων που θα συζητηθούν μαζί με τις τελευταίες λεπτομέρειες στο EuroWorkingGroup της Πέμπτης. Εν συνεχεία θα τα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.

Το EuroWorking Group, θα συνεδριάσει και στις 15 Μαΐου, όπως έχει προγραμματιστεί, όπου θα μπουν και οι τελευταίες πινελιές στη συμφωνία.

Ομως η προσοχή όλων είναι πλέον στραμμένη στις συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα βρεθούν στο τραπέζι του Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Εκεί θα διαφανούν και τα αποτελέσματα του έντονου παρασκηνίου που υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες για το ελληνικό ζήτημα και ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος που επιδιώκει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καθώς, ταυτόχρονα, βλέπει μπροστά του τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος πάντα… νικούν οι Γερμανοί

Μια γεύση για το τι θα συμβεί ή τι πρέπει να περιμένουμε έδωσε προ ημερών η γερμανική εφημερίδα Die Welt που μίλησε πρώτη για «συμβιβασμό στο ελληνικό δράμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Γερμανοί θα ήταν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην απαίτηση του ΔΝΤ να απαριθμήσει η γερμανική κυβέρνηση λεπτομερώς και εγγράφως τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αυτό σημαίνει ότι «θα αναλάμβανε τη δέσμευση απέναντι στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τον καθορισμό χαμηλών επιτοκίων, πολύ μεγάλης διάρκειας αποπληρωμής των δανείων καθώς και περιόδου χάριτος για την πληρωμή των τόκων – και μάλιστα γραπτώς».

Αναλυτικά, στο δημοσίευμα, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αγαπά τις στοχευμένες απειλές. Η Ευρώπη, είπε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, θα πρέπει να σκεφτεί τη δημιουργία ενός δικού της Νομισματικού Ταμείου.  Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει διάθεση να συμμετάσχει σε αγχώδη πακέτα βοήθειας για χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες κλονίζονται, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να το φροντίσει μόνη της.  Στην περίπτωση αυτή όμως δεν θα χρειάζεται πια κανείς το ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το ΔΝΤ, το οποίο οφείλει την ενίσχυση του ρόλου του στα πακέτα βοήθειας, πρέπει να συμμετάσχει επιτέλους στο τρίτο (ελληνικό) πακέτο».

Ολα αυτά δείχνουν τι σκέφτεται η γερμανική πλευρά η οποία όμως προετοιμάζει και τις λύσεις που θα μπορούσε να αποδεχθεί το ΔΝΤ, να παραμείνει στο πρόγραμμα και να κλείσει έτσι το ελληνικό ζήτημα. Και η έγκριτη εφημερίδα καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι οι Γερμανοί θα ήταν διατεθειμένοι, να υποχωρήσουν στην εξής απαίτηση του ΔΝΤ: να απαριθμήσει η γερμανική κυβέρνηση σε ένα λεπτομερές έγγραφο τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάμβανε τη δέσμευση απέναντι στην Αθήνα και το ΔΝΤ για τον καθορισμό χαμηλών επιτοκίων, πολύ μεγάλης διάρκειας αποπληρωμής των δανείων καθώς και περιόδου χάριτος για την πληρωμή των τόκων – και μάλιστα γραπτώς.

Βέβαια όλα αυτά θα εφαρμοστούν το καλοκαίρι του 2018 όταν θα πλησιάζει και το τέλος του τρίτου μνημονίου.

Το πακέτο όμως δεν παύει να αποτελεί μια λύση καθώς καλύπτει όλα όσα μπορεί να ζητά η Αθήνα. Το βέβαιο είναι ότι όπως συμβαίνει πάντοτε, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά και στα μνημόνια, στο τέλος… νικούν οι Γερμανοί και στην προκειμένη περίπτωση είναι αυτοί που θα επιβάλουν την όποια λύση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...