533
Ο Μελανσόν αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να ζητήσει ψήφο στον Μακρόν. Και οι υποστηρικτές του καλούν τώρα σε αποχή και λευκό! | REUTERS/Pascal Rossignol

Οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για τη Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 09:40
Ο Μελανσόν αρνήθηκε για μια ακόμη φορά να ζητήσει ψήφο στον Μακρόν. Και οι υποστηρικτές του καλούν τώρα σε αποχή και λευκό!
|REUTERS/Pascal Rossignol

Οι «Ανυπότακτοι» του Μελανσόν σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου για τη Λεπέν

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 09:40

Για τη γαλλική Αριστερά είναι ένα σημείο καμπής. Oι «Ανυπότακτοι», όπως ονομάζεται η πολιτική πλατφόρμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, δεν βρίσκουν καμία διαφορά ανάμεσα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν· για τις προεδρικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής επιλέγουν τη βολική, όσο και ανιστόρητη στάση του «ni-ni», ούτε τον έναν, ούτε την άλλη…

Αυτό είναι το αποτέλεσμα που έβγαλε η διαδικτυακή κάλπη τoυ κινήματος «France Insoumise». Ψήφισαν 243.128 εγγεγραμμένοι στους «Ανυπότακτους», το 36,12% πρότεινε λευκό ή άκυρο, το 29,05% αποχή και μόλις το 34,83% ψήφο στον Μακρόν – μια επιλογή που έχει στηρίξει ο Πιερ Λοράν, ο εθνικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας από την επομένη κιόλας του πρώτου γύρου, αλλά όχι ο Μελανσόν που επανειλημμένα είπε ότι δεν θέλει τη Λεπέν, αλλά δεν είπε ότι προτιμά τον Μακρόν.

Δύο στους τρεις υποστηρικτές του Μελανσόν λοιπόν –ο οποίος στις εκλογές της πρώτης Κυριακής πήρε 7,05 εκατ. ψήφους– προτιμούν την αποχή ή το λευκό, αρνούμενοι την ψήφο στον Μακρόν.

Το Γαλλικό ΚΚ αρχίζει και βλέπει ενδεχομένως το λάθος του να στηρίξει τον Μελανσόν, ο οποίος κατετάγη μεν τέταρτος αυξάνοντας τα ποσοστά του στις εκλογές του α’ γύρου, αλλά σε μια γραφική περιγραφή των σκέψεών του για τον Μακρόν είπε ότι αυτή η ψήφος είναι «σαν να δίνεις άδεια πυροσβέστη σε πυρομανή»! Η εξίσωση της ακροδεξιάς Λεπέν με τον Μακρόν είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη. Και γίνεται υπό την ομπρέλα της Αριστεράς.

Σε μια αμήχανη στιγμή και σε μια προσπάθεια να σώσει τα προσχήματα, ο Ιγκόρ Ζαμικέ, γραμματέας του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Παρίσι, σχολίασε μετά το αποτέλεσμα τις διαδικτυακής κάλπης των «Ανυπότακτων»: «Ας συνεχίσουμε την προσπάθεια να πείσουμε, να επιχειρηματολογούμε, σε πνεύμα σεβασμού, απευθυνόμενοι στους εταίρους μας και στο ευρύ κοινό, ότι δεν μπορούμε να θεωρούμε ίσες τις πολιτικές του Μακρόν και της Λεπέν. Οι θεσμοί μας, όσο απεχθείς και αν είναι, μας υποχρεώνουν να επιλέξουμε ώστε να αποσοβήσουμε τον κίνδυνο να καταλάβει το Εθνικό Μέτωπο όλα τα όργανα του κράτους και ιδιαίτερα ευρείες εξουσίες».

Η αλήθεια είναι ότι οι ψηφοφόροι του Μελανσόν δεν ταυτίζονται με τους κομματικούς του Μελανσόν. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ως και το 51% των ψηφοφόρων του αριστερού προεδρικού υποψηφίου σκοπεύουν να πάνε και να ψηφίσουν τον Μακρόν την Κυριακή, αλλά ένας στους πέντε λέει πως θα ψηφίσει τη Λεπέν. Αριστεροί ψηφοφόροι. Τη Λεπέν.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν εκπλαγεί από τη στάση του Μελανσόν. Οπως επεσήμαινε στη Le Monde ο Ζεράρ Κουρτουά, θα αρκούσε να έχει κανείς «την ελάχιστη διαύγεια», «την ελάχιστη πνευματική εντιμότητα» για να μην μπορεί καν να διανοηθεί να υποστηρίξει το «ni-ni».

Ομως ο Μελανσόν και οι κομματικοί του δεν είναι οι μόνοι.

Στον ίδιο σάκο βάζουν ουσιαστικά τον Μακρόν και τη Λεπέν γάλλοι διανοούμενοι όπως ο ιστορικός Εμανουέλ Τοντ ή ο φιλόσοφος Μισέλ Ονφρέ. Παράλληλα από τη Δεξιά, το πολιτικό γραφείο των Ρεπουμπλικανών αρκέστηκε να καλέσει απλώς τους ψηφοφόρους να «καταψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν», χωρίς να τους ενθαρρύνει ξεκάθαρα να ψηφίσουν τον Μακρόν, όπως έκαναν ο Αλέν Ζιπέ, ο Νικολά Σαρκοζί καθώς και ο Φρανσουά Φιγιόν. Αποτέλεσμα: από τους Γάλλους που ψήφισαν τον Φιγιόν στις 23 Απριλίου, ένα 49% θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο τον Μακρόν, ένα 26% θα απόσχει και ένα 25% θα ψηφίσει τη Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Μακρόν να έχει καταγράψει μια μικρή πτώση: συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ένα 59%-60% έναντι 40%-41% της Λεπέν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...