421
Η Χίλαρι Κλίντον με τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ | REUTERS/Brendan McDermid

Χίλαρι Κλίντον: «Φταίω εγώ, φταίνε και οι άλλοι»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 09:10
Η Χίλαρι Κλίντον με τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ
|REUTERS/Brendan McDermid

Χίλαρι Κλίντον: «Φταίω εγώ, φταίνε και οι άλλοι»

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 09:10

Την «απόλυτη προσωπική ευθύνη» για την ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου ανέλαβε η Χίλαρι Κλίντον. Ωστόσο φρόντισε να επισημάνει τον ρωσικό δάκτυλο, τον κομβικό ρόλο που έπαιξε ο επικεφαλής του FBI με τη δημοσιοποίηση λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες του αμφιλεγόμενου πορίσματος για τα emails του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και τον διάχυτο μισογυνισμό στις ΗΠΑ: όλα συνέβαλαν σε αυτό το οδυνηρό για το Δημοκρατικό Κόμμα αποτέλεσμα.

Σε μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της μετά τον Νοέμβριο, η πρώην υπουργός Εξωτερικών θέλησε ακόμη να δώσει ένα στίγμα επιστροφής λέγοντας ότι είναι ξανά «πολίτης ακτιβίστρια» και «μέρος της αντίστασης».

Μιλώντας στη γνωστή δημοσιογράφο του CNN Κριστιάν Αμανπούρ κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τις γυναίκες, είπε σχετικά με τις δικές της ευθύνες ότι «εγώ ήμουν η υποψήφια, εγώ το όνομα στο ψηφοδέλτιο και γνώριζα πολύ καλά τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις αστοχίες που είχαμε».

Παραδέχτηκε ότι δεν ήταν τέλεια εκστρατεία, εξάλλου «δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα». Ωστόσο, συνέχισε, «ήμουν σε πορεία νίκης όταν ο συνδυασμός της επιστολής του Τζέιμς Κόμεϊ στις 28 Οκτωβρίου και το ρωσικό Wikileaks γέννησαν αμφιβολίες στο μυαλό όσων έκλιναν στο να με ψηφίσουν και τους τρόμαξαν».

Η πρώην υπουργός αναφέρεται στην επιστολή του επικεφαλής του FBI με την οποία ανέφερε ότι άνοιξε εκ νέου η έρευνα σχετικά με τη διαχείριση των απόρρητων email από την ίδια όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών. Λίγες ημέρες αργότερα ο Κόμεϊ παραδεχόταν ότι δεν προέκυψε κάτι καινούργιο, αλλά, κατά την Κλίντον, η ζημιά εναντίον της είχε γίνει.

Παράλληλα, σειρά διαρροών από το Wikileaks εξέθεταν το παρασκήνιο των αποφάσεων στο Δημοκρατικό Κόμμα και το πώς η διοικούσα επιτροπή είχε ταχθεί υπέρ της ίδιας έναντι του Μπέρνι Σάντερς. Για αυτήν την διαρροή από το εσωτερικό δίκτυο του Δημοκρατικού Κόμματος, οι αμερικανικές Αρχές έχουν «δείξει» προς τη Ρωσία εξηγώντας ότι εντάσσεται στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατά την Κλίντον τα στοιχεία που δείχνουν την ρωσική παρέμβαση είναι πειστικά. Εξήγησε ότι «ξεπεράσαμε ένα τεράστιο φράγμα αρνητικότητας, ψευδών συσχετίσεων και τόσων άλλων» ενώ επικαλέστηκε και τον δημοσκόπο Νέιτ Σίλβερ που είχε πει ότι, αν οι εκλογές είχαν γίνει στις 27 Οκτωβρίου, «θα ήμουν η πρόεδρός σας».

Τα email του Τζέιμς Ποντέστα, του επικεφαλής της εκστρατείας της, εμφανίστηκαν στο Wikileaks μόλις μία ώρα μετά τη δημοσίευση ηχογράφησης όπου ο Τραμπ περηφανεύεται για το πώς επιτέθηκε σεξουαλικά σε μια γυναίκα. «Τι σύμπτωση, δεν είναι τυχαία αυτά», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Κάναμε λάθη; Φυσικά. Εκανα εγώ λάθη; Θεέ μου, ναι».

Επέρριψε τέλος ευθύνες και στον μισογυνισμό, ο οποίος «είναι μέρος του τοπίου πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...