772
Στην καθιερωμένη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι, ακτιβιστές εμφανίστηκαν με μάσκες που συνδυάζουν το πρόσωπο του Ζαν-Μαρί Λεπέν με τα μαλλιά της κόρης του Μαρίν Λεπέν | REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο «άτεκνος» και «νευρικός» Μακρόν θα νικήσει τη Λεπέν;

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 12:42
Στην καθιερωμένη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι, ακτιβιστές εμφανίστηκαν με μάσκες που συνδυάζουν το πρόσωπο του Ζαν-Μαρί Λεπέν με τα μαλλιά της κόρης του Μαρίν Λεπέν
|REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ο «άτεκνος» και «νευρικός» Μακρόν θα νικήσει τη Λεπέν;

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 12:42

Στη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωσή της Μαρίν Λεπέν, η οποία πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο Villepinte (11 μίλια βόρεια του Παρισιού) μπροστά σε κοινό 8.000 υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου, η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, μίλησε κυρίως για τον Εμανουέλ Μακρόν. Χαρακτήρισε τον αντίπαλό της, στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ως μια «άπειρη εκδοχή της Χίλαρι Κλίντον».

Είπε επίσης πως ο αρχηγός του προοδευτικού φιλελεύθερου κινήματος «En Marche», ο οποίος υπήρξε σύμβουλος και υπουργός Οικονομικών του σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, «όπως και η Χίλαρι Κλίντον, ενσωματώνει ένα σύστημα το οποίο καταρρέει και ότι ο ίδιος είναι ψυχολογικά ασταθής. Επίσης συμβολίζει την υποταγή της Γαλλίας στη Γερμανία».

Σε άλλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πρωτομαγιά στο Παρίσι, προς τιμήν της Ιωάννας της Λωραίνης, ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, και αποξενωμένος πατέρας της σημερινής προέδρου του ακροδεξιού κόμματος, σχολίασε πως «ο κ. Μακρόν δεν είναι σε θέση και δεν δικαιούται να ομιλεί για το μέλλον της Γαλλίας αφού είναι άτεκνος».

2017-05-01T092114Z_1159356088_RC1B17319E10_RTRMADP_3_MAY-DAY-LE-PEN-FATHER
Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, Ζαν-Μαρί Λεπέν, εκφώνησε λόγο μπροστά στο άγαλμα της Ιωάννας της Λωραίνης στην Place des Pyramides στο Παρίσι την Πρωτομαγιά. Εκεί χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν ως ακατάλληλο να μιλάει για το μέλλον την Γαλλίας επειδή είναι άτεκνος (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν ειδικά σε αυτό το θέμα ήρθε έξι ώρες αργότερα: «Εχω παιδιά και εγγόνια από καρδιάς (σ.σ. αναφέρεται στα παιδιά της συζύγου του Μπριζίτ Τρονιέ). Αυτή είναι μια σχέση πατρότητας που χτίζεται και που κατακτιέται. Μια σχέση την οποία εσείς δεν θα έχετε».  

Σύμφωνα πάντως με δημοσκόπηση της γαλλικής οικονομικής καθημερινής εφημερίδας Les Echos, ο Εμανουέλ Μακρόν –με παιδιά ή χωρίς παιδιά– πρόκειται να βγει νικητής στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή 7 Μαΐου με ποσοστό 61%. Ενώ η Μαρίν Λεπέν θα έρθει δεύτερη με 39%.

2017-05-01T165831Z_1865801826_RC1991B38AE0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-MACRON
Η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν στον Ζαν-Μαρί Λεπέν ήρθε λίγο αργότερα: «Εχω παιδιά και εγγόνια από καρδιάς (σ.σ. αναφέρεται στα παιδιά της συζύγου του Μπριζίτ Τρονιέ). Αυτή είναι μια σχέση πατρότητας που χτίζεται και που κατακτιέται. Μια σχέση την οποία εσείς δεν θα έχετε».

Το πιο πάνω δημοσίευμα βεβαίως δεν φάνηκε να πτοεί τους υποστηρικτές της ακροδεξιάς υποψήφιας στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. «Ακόμη κι αν η Μαρίν Λεπέν δεν εκλεγεί πρόεδρος αυτήν την Κυριακή, θα έχει ούτως ή άλλως κερδίσει. Διότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι ιδέες μας κέρδισαν έδαφος», δήλωσε ο Μπρούνο Ρότα, επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου στην περιφέρεια Μεζ στην Ανατολική Γαλλία.

Οι γάλλοι πολιτικοί αναλυτές επίσης συμφωνούν πώς αν η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% στις εκλογές της Κυριακής, αυτό θα σημαίνει θρίαμβο για την ακροδεξιά υποψήφια.

Η Μαρίν Λεπέν στον λόγο που εκφώνησε την Πρωτομαγιά στο εκθεσιακό κέντρο Villepinte προσπάθησε να διευρύνει το κοινό της ανάμεσα στους ψηφοφόρους, χαρακτηρίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν ως τον υποψήφιο που εκπροσωπεί την ελίτ και παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως έναν σύγχρονο Σαρλ Ντε Γκωλ.

Πιο συγκεκριμένα είπε πως ο «πρώην εμπορικός τραπεζίτης ο οποίος υπήρξε σύμβουλος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ολάντ εκπροσωπεί την ολιγαρχία η οποία ανησυχεί για τα προνόμια και τα συμφέροντά της και σπαρταράει σαν το ψάρι στην όχθη του ποταμού. Αποτελεί την εικόνα ενός συστήματος υπό κατάρρευση, όπως ακριβώς έκανε πριν από αυτόν και η Χίλαρι Κλίντον».

2017-05-01T115207Z_1382548452_RC1A5A314840_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION-LE-PEN
«Το ευρώ έχει καταλήξει να είναι ένα είδος όπλου στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλω έναν ελεύθερο λαό» είπε η Μαρίν Λεπέν στην προεκλογική συγκέντρωσή της την Πρωτομαγιά (REUTERS/Charles Platiau)

Επίσης η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν ως «ασταθή και ολοένα πιο νευρικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας» και ανέφερε πως «η ομάδα του υπήρξε σχεδόν απροκάλυπτα βίαιη στις επιθέσεις εναντίον της».

Τόνισε ακόμη πως του λείπουν τα απαραίτητα προσόντα για την προεδρία και ότι «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στο να αντανακλά το προφίλ της Πρώτης Κυρίας παρά στο να παρουσιάσει το πρόγραμμά του κατά της τρομοκρατίας». Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει ότι θα προβλέψει έναν επίσημο ρόλο για τη σύζυγό του, 64άχρονη Μπριζίτ Τρονιέ, αν εκλεγεί πρόεδρος.

Τέλος η Μαρίν Λεπέν ξεκαθάρισε πως αν ο Εμανουέλ Μακρόν εκλεγεί θα καταστήσει τη Γαλλία υποχείριο της Ανγκελα Μέρκελ, την οποία περιέγραψε ως «γερμανίδα καγκελάριο υπέρ της μετανάστευσης». Και κατέληξε απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της «Σας ζητώ να μείνετε ελεύθεροι».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη δε, το βράδυ της Πρωτομαγιάς, ανακοίνωσε πως σε περίπτωση εκλογής της θα διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Γαλλίας στο ευρώ. «Το ευρώ έχει καταλήξει να είναι ένα είδος όπλου στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θέλω έναν ελεύθερο λαό».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...