495
Ο Δ. Καμμένος των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Την Κυριακή -μέσω ΣΚΑΪ- είπε ότι «κομματική πειθαρχία δεν υπάρχει» | SOOC

Ποιοι (δεν) θα ψηφίσουν τα μέτρα;

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 19:00
Ο Δ. Καμμένος των ΑΝΕΛ στη Βουλή. Την Κυριακή -μέσω ΣΚΑΪ- είπε ότι «κομματική πειθαρχία δεν υπάρχει»
|SOOC

Ποιοι (δεν) θα ψηφίσουν τα μέτρα;

Protagon Team Protagon Team 26 Μαρτίου 2017, 19:00

Πόσο στέρεη είναι η πολυδιαφημισμένη κυβερνητική πλειοψηφία των 153; Διότι με τον Πόουλ Τόμσεν να διαμηνύει ότι, λίγο πολύ, το ΔΝΤ τα έχει βρει με την Αθήνα και τις Βρυξέλλες (σε αφορολόγητο και συντάξεις από τη μία και στο χρέος από την άλλη) το θέμα δεν είναι τόσο αν θα επιτευχθεί συμφωνία -αυτή προεξοφλείται- αλλά το αν τα μέτρα που θα φέρει τελικά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προς ψήφιση στη Βουλή θα ψηφιστούν από τους 153.

Ο Τόμσεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Αθήνα έχει αποδεχτεί μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις και ότι το μόνο αγκάθι είναι τα εργασιακά. Αλλά μια τέτοια δραματική υποχώρηση στις θέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αποδεκτή από τους 153;

Αυτή η αμφιβολία, αυτή η σκιά αν θέλετε, στις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και του Δημήτρη Τζανακόπουλου (βλέπε συνέντευξη στη Real), ότι η τελική συμφωνία με τους Θεσμούς θα ψηφιστεί και από τους 153 βουλευτές, επιβεβαιώθηκε από τα όσα δήλωσε ο Δημήτρης Καμμένος των Ανεξάρτητων Ελλήνων την Κυριακή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Καμμένος αμφισβήτησε εμμέσως πλην σαφώς το κατά πόσον είναι συμπαγής η κυβερνητική πλειοψηφία. Αφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι βουλευτές των ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν όλα τα μέτρα από το πακέτο της συμφωνίας και, πιο συγκεκριμένα, εξέφρασε την εκτίμηση πως αν μειωθεί το αφορολόγητο, το μέτρο δύσκολα θα περάσει από τη Βουλή. Ομως η μείωση του αφορολόγητου είναι κάτι που έχει ήδη αποδεχτεί η Αθήνα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Ο Δ. Καμμένος ήταν ξεκάθαρος: «Δεν έχουμε κομματική πειθαρχία στους Ανεξάρτητους Έλληνες… Αυτή τη βδομάδα έχουμε ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς για να μας ενημερώσουν για τα μέτρα. Υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση όταν υπάρξει μείωση αφορολόγητου να μειωθούν αντίστοιχα και οι φόροι» υπογράμμισε, παραπέμποντας στα περίφημα αντίμετρα, τα οποία όμως φαίνεται πως έχουν βγει από το τραπέζι (δεν υπήρξε καμία αναφορά στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου).

Κατά τα άλλα ο κ. Καμμένος επέμεινε στα γνωστά πομπώδη των ΑΝΕΛ. Υποστήριξε για παράδειγμα πως «είμαστε και εμείς κυβέρνηση κατοχής, από το 2010 υπάρχει μια ιδιότυπη κυβέρνηση κατοχής. Κάνουμε ανταρτοπόλεμο, όπως και όλες οι κυβερνήσεις».

Ομως δεν είναι μόνο ο εν λόγω που αφήνει αμφιβολίες για την ψήφιση των μέτρων. Πρόβλημα έχουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία που δεν ξέρουν πώς θα δικαιολογήσουν μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνουν πώληση μονάδων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Θα μπορούσε η ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα; Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κωνσταντίνος Κυρανάκης ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά την Κυριακή ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα, όποιος και να το ζητήσει. Με οποιαδήποτε πίεση από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Δεν πέφτει λόγος στον Σόιμπλε αν η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίσει τα μέτρα». Υπογράμμισε πάντως ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στη Βουλή ισχύουν κανονικά. «Το θέμα είναι όμως ποιοι τα ψηφίζουν αυτά τα μέτρα… Και τις μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις τις ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι θα πάρουν την πολιτική ευθύνη. Φυσικά και οι νόμοι ισχύουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ψηφιστούν καινούργιοι» τόνισε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...