384
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολουθεί στρατιωτική άσκηση το 2012 | Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin/File Photo via REUTERS

Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας με γυμνάσια στην Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 16:31
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολουθεί στρατιωτική άσκηση το 2012
|Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin/File Photo via REUTERS

Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας με γυμνάσια στην Κριμαία

Protagon Team Protagon Team 21 Μαρτίου 2017, 16:31

Τρεις αερομεταφερόμενες μονάδες τέθηκαν σε επιφυλακή και χιλιάδες στρατιώτες από τον στρατό ξηράς, το ναυτικό και την αεροπορία κινητοποιήθηκαν για να πάρουν μέρος στα γυμνάσια, σε μια περιοχή κρίσιμη στρατηγικά και καυτή πολιτικά – και σε μια εποχή κατά την οποία αυξάνει η ένταση με τη Δύση.

Η Ρωσία επιστράτευσε ένα από τα πιο παλιά τεχνάσματα για την προβολή ισχύος, τα μαζικής κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια. Μαζί και το γνήσια ρωσικό πνεύμα για επίδειξη σε κλίμακα πέρα από τα συνηθισμένα.

Επισήμως αυτό που κινητοποίησε 2.500 αλεξιπτωτιστές με την ανάλογη μεταφορά εξοπλισμού για την άσκηση ήταν η «αυξημένη τρομοκρατική απειλή» στην περιοχή, όπως είπε ο επικεφαλής της άσκησης, στρατηγός Αντρέι Σερντιούκοφ.

Το σενάριο προβλέπει αποβάσεις και ρίψεις αλεξιπτωτιστών, όπως και «αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις», σύμφωνα με τον Independent.

Η Κριμαία, για τη διεθνή κοινότητα τουλάχιστον, αποτελεί από το 2014 διαφιλονικούμενο έδαφος, μετά την παράνομη -όπως θεωρείται- προσάρτηση στην Ρωσία. Αντιθέτως, για τη Μόσχα τα πράγματα είναι απλά: η Κριμαία, μια χερσόνησος κάπως μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο, θα είναι για πάντα μέρος της ρωσικής επικράτειας. Η άσκηση έρχεται εξάλλου στην τρίτη επέτειο της προσάρτησης.

Από την πλευρά του το ΝΑΤΟ παρακολουθεί με κάποια ανησυχία τα γεγονότα, ενώ έχει εκφράσει και τη διαμαρτυρία του για την εν λόγω άσκηση, για την οποία δηλώνει ότι δεν ενημερώθηκε και την οποία έχει χαρακτηρίσει παράνομη γιατί διεξάγεται στην Κριμαία.

Η εκπρόσωπος της Συμμαχίας εξήγησε μάλιστα  ότι «οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί της Ρωσίας στην Κριμαία είναι πρόκληση για την περιφερειακή ασφάλεια και τη διεθνή ασφάλεια». Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η στρατιωτική παρουσία της Ατλαντικής Συμμαχίας ενισχύθηκε και αυτή «σε ανάλογη ποσότητα».

Το NATO δεν μένει αδιάφορο σε αυτό που χαρακτηρίζει σαν ρωσική επιθετικότητα.

Τον Απρίλιο πρόκειται να εγκατασταθεί στην Πολωνία ένα ενισχυμένο τάγμα υπό αμερικανική διοίκηση με πάνω από 1.100 στρατιώτες, από τους οποίους οι 150 θα είναι Βρετανοί. Επιπλέον, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Γερμανία θα έχουν την ευθύνη για άλλες τρεις μονάδες που θα εγκατασταθούν αντίστοιχα στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και θα καταστούν επιχειρησιακές ως τον Ιούνιο.

Αυτό σημαίνει ότι γύρω στους 4.000 ΝΑΤΟϊκοί στρατιώτες με τον εξοπλισμό τους αλλά και μονάδες παρακολούθησης  θα εγκατασταθούν στον περίγυρο της Ρωσίας. Είναι ένα μήνυμα προς τις ανησυχούσες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες ότι το ΝΑΤΟ επαγρυπνεί για την ρωσική επιθετικότητα.

Η ρωσική απάντηση είναι δεδομένη: μεγάλα γυμνάσια στο δυτικό τμήμα της χώρας μέσα στο 2017 «απέναντι» από τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...