609
Ναι, θυμίζει το Starfighter, έτοιμο να σε μεταφέρει στον κόσμο του Σινεμά και της Τέχνης |

Η μαγεία του Τζορτζ Λούκας γίνεται μουσείο στο Λος Αντζελες

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 12 Ιανουαρίου 2017, 18:54
Ναι, θυμίζει το Starfighter, έτοιμο να σε μεταφέρει στον κόσμο του Σινεμά και της Τέχνης |

Η μαγεία του Τζορτζ Λούκας γίνεται μουσείο στο Λος Αντζελες

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 12 Ιανουαρίου 2017, 18:54

Οι μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ έριζαν για το ποια θα φιλοξενούσε το Μουσείο Τζορτζ Λούκας, για την κατασκευή του οποίου ο δημιουργός του Star Wars πάσχιζε επί μια δεκαετία. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι οι λόγοι για τους οποίος ήθελαν οι πόλεις το μουσείο σχετίζονται αποκλειστικά με τουρίστες-επισκέπτες, εκατοντάδες θέσεις εργασίας, χρήματα. Πιθανώς να είναι και έτσι, αλλά με πόσα δολάρια μπορεί να αποτιμηθεί η υπογραφή του Λούκας και η ανεκτίμητη αστερόσκονη που αφήνει σε ό,τι αγγίζει;

Οι παραπάνω υποθετικές ερωτήσεις πιθανώς να απαντηθούν στο μέλλον, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, αφού η διαγαλαξιακή ιστορία έγραψε ότι το Λος Αντζελες θα γίνει το επίσημο σπίτι του «Μουσείου Αφηγηματικής Τέχνης».

Αυτό θα συμβεί στο Εκθεσιακό Πάρκο (Exposition Park) το οποίο αποτελεί ήδη ένα από τα γνωστά πολιτιστικά σημεία αυτής της πόλης, αφού εκεί βρίσκονται το σπίτι του Memorial Coliseum (το μεγάλο αθλητικό στάδιο), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών της Καλιφόρνια και το Μουσείο Αφροαμερικανών της Καλιφόρνια. Εκεί, ο δημιουργός -εκτός των άλλων- του Star Wars θα χρηματοδοτήσει ο ίδιος το έργο και σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ανέγερση του μουσείου.

Η συλλογή έργων τέχνης, την οποία ο ίδιος θα δωρίσει στο μουσείο, αποτιμάται λίγο πάνω από τα 400 εκατομμύρια δολάρια. Φανατικός συλλέκτης, για περισσότερα από 40 χρόνια, ο Λούκας θα προσφέρει στο μουσείο περίπου 10.000 έργα ζωγραφικής και εικονογραφήσεις που περιλαμβάνουν δεκάδες έργα του Νόρμαν Ρόκγουελ, του γάλλου ιμπρεσιονιστή Εντγκάρ Ντεγκά και του σύγχρονου αμερικανού καλλιτέχνη Κιθ Χέρινγκ. Εννοείται ότι στο μουσείο θα φιλοξενούνται, συνολικά, περίπου 30.000 εκθέματα που αφορούν ταινίες – όπως τα διάσημα κοστούμια από τα φιλμ «Ο Μάγος του Οζ» και «Καζαμπλάνκα». Και, φυσικά, το «Star Wars».

Μαζί με τον κινέζο αρχιτέκτονα Μα Γιανσόνγκ, ο Τζορτζ Λούκας έχει προτείνει έναν ιδιαίτερα κομψό, φουτουριστικό, τολμηρό σχεδιασμό, ο οποίος αποτελεί τον συνδυασμό του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης και του «γαλαξιακού» Starfighter.

«Δεν είναι μόνο μια τεράστια φιλανθρωπική δωρεά προς την πόλη και τον κόσμο, αλλά είναι και ένα μοναδικό μουσείο με τον τρόπο που το οραματίστηκε», είπε ο Ντον Μπατσιγκαλούπι, ιστορικός τέχνης τον οποίο ο Λούκας προσέλαβε ως «ιδρυτικό πρόεδρο» του Μουσείου. Φυσικά και δεν αποτελεί μια δωρεά, Ντον. Ο 72χρονος σκηνοθέτης θεωρεί το μουσείο ως μέρος της προσωπικής κληρονομιάς του, η οποία πρέπει να ανήκει σε όλους μας.

«Πάντα πίστευα ότι το Λος Αντζελες ήταν το μέρος για να εξαπλωθεί το όραμα των Τζορτζ Λούκας και Μέλοντι Χόμπσον (σ.σ. η σύζυγός του) για να κάνουν την Τέχνη και τη δημιουργικότητα προσβάσιμη και εμψυχωτική για την επόμενη γενιά. Είναι ο φυσικός τόπος για να χτιστεί αυτό το μουσείο στη δημιουργική πρωτεύουσα του κόσμου και στο γεωγραφικό κέντρο της πόλης. Είναι μια καλή μέρα για το LA. Θα είναι το μεγαλύτερο δώρο για την πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος του Λος Aντζελες, Eρικ Γκαρτσέτι.

«Η αφήγηση είναι μια από τις παλαιότερες και πιο σημαντικές ωθήσεις στην Τέχνη. Είναι, επίσης, η πιο δημοφιλής μορφή τέχνης. Το να εντοπίσεις την πηγή της αφηγηματικής τέχνης αποκαλύπτει πώς ο πολιτισμός δημιουργείται, ενισχύεται και έπειτα αναγκάζεται να εξελιχθεί», δήλωσε ο Λούκας

Ο σκηνοθέτης που μας έμαθε να ζούμε και να εξελιχτούμε νοητικά με τις εικόνες του, φτιάχνει μουσείο. Εάν βρεθείς στο Λος Αντζελες δεν θα ήθελες να πας από εκεί και να βουτήξεις στη συγκλονιστική του αφήγηση, η οποία τρέφεται με Τέχνη, αμέτρητα χιλιόμετρα κινηματογραφικού φιλμ και απροσμέτρητης ιστορίας της 7ης Τέχνης;

Υποθετική η ερώτηση, όπως ακριβώς ξεκίνησε αυτό το κείμενο. Θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το μουσείο, κατά τη διάρκεια της πτήσης μας μέσα στον αιώνα. Προς το παρόν, απενεργοποιήστε τα φωτόσπαθά σας.

Generated by IJG JPEG Library
Ο Τζορτζ Λούκας. Αραγε, πόσες γαλαξιακές ζωές χρωστάμε σε αυτόν τον σκηνοθέτη; (Wikipedia)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...