417
Αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης. Δεξιά, το φορτηγό που χρησιμοποίησε ο δράστης | REUTERS/Ronen Zvulun

Επίθεση «υποστηρικτή του ISIS» με φορτηγό κατά στρατιωτών στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2017, 15:00
Αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης. Δεξιά, το φορτηγό που χρησιμοποίησε ο δράστης
|REUTERS/Ronen Zvulun

Επίθεση «υποστηρικτή του ISIS» με φορτηγό κατά στρατιωτών στην Ιερουσαλήμ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2017, 15:00

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και αρκετά άλλα, περίπου 15, τραυματίστηκαν όταν φορτηγό έπεσε πάνω από μία φορά πάνω σε στρατιώτες που μόλις είχαν αποβιβαστεί από λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ, κοντά στην παλιά πόλη, το πρωί της Κυριακής, σε μια επίθεση που έχει αρκετές ομοιότητες με τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Νίκαια της Γαλλίας και το Βερολίνο.

Δράστης της επίθεσης ήταν ένας Παλαιστίνιος, τον οποίο αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν.

Ολες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι ο οδηγός του φορτηγού ήταν υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Γνωρίζουμε την ταυτότητα του δράστη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους. Εχουμε αποκλείσει την Τζαμπέλ Μουκαμπάρ, τη συνοικία απ’ όπου προέρχεται και πραγματοποιούμε και άλλες ενέργειες στις οποίες δεν θα αναφερθώ λεπτομερώς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου.

#WATCHThe footage shows the moments leading up to the the truck ramming in to the group, who was visiting the Armon Hanatziv observation post.

Geplaatst door The Jerusalem Post / JPost.com op Zondag 8 januari 2017

 

Το βίντεο από κάμερα ασφαλείας που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα δείχνει πώς η επίθεση έχει εμφανείς ομοιότητες με αυτή στη Νίκαια της Γαλλίας, πέρυσι στις 14 Ιουλίου, και αυτήν στο Βερολίνο, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Το περιστατικό συνέβη σε πεζόδρομο στην Ιερουσαλήμ, όταν το φορτηγό ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω σε μια ομάδα στρατιωτών που μόλις είχαν κατέβει από λεωφορείο. Τα θύματα, τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, ήταν όλα νεαρής ηλικίας.

Ο οδηγός του φορτηγού φαίνεται να πέφτει με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε στρατιώτες που μόλις είχαν βγει από το λεωφορείο και στη συνέχεια, αφού παρέσυρε αρκετούς, να κάνει όπισθεν. Μάλιστα αυτόπτες μάρτυρες σημείωναν ότι ο δράστης έπεφτε πάνω στους πεζούς, έβαζε όπισθεν, έπαιρνε φόρα και ξαναέπεφτε!

Σε πρώτο πλάνο στο βίντεο φαίνεται μια άλλη ομάδα στρατιωτών που παρακολουθεί αρχικά έκπληκτη και μετά έντρομη όσα συμβαίνουν.

Ο δράστης της επίθεσης πυροβολήθηκε και «εξουδετερώθηκε» από αστυνομικούς, όπως αναφέρει η ισραηλινή Αστυνομία.

Σε ό,τι αφορά τους τραυματίες, πρόκειται για περίπου 15 άτομα, από τα οποία ένα είναι σε σοβαρή κατάσταση ενώ τα υπόλοιπα έχουν ελαφρότερα τραύματα.

Η επίθεση θυμίζει αρκετά την επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου βρήκαν το θάνατο πάνω από 80 άτομα και στο Βερολίνο όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Τα ισραηλινά μέσα μιλούν για επίθεση που εντάσσεται στο κύμα επιθέσεων τον τελευταίο χρόνο από Παλαιστίνιους που επιτίθενται με μαχαίρια, όπλα ή ακόμη και με οχήματα πάνω σε ισραηλινούς στρατιώτες ή πολίτες. Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί (περί τους 40) και πολλοί έχουν τραυματιστεί σε αυτές τις επιθέσεις, ενώ πολλαπλάσιος είναι και ο αριθμός (τουλάχιστον 230) των Παλαιστινίων δραστών που σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά ή από στρατιώτες.

Για την τελευταία επίθεση στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το Associated Press, εκπρόσωπος της Χαμάς μίλησε ήδη για μια «ηρωική πράξη» και κάλεσε και άλλους Παλαιστίνιου; Να την μιμηθούν και να κλιμακώσουν την αντίσταση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...