556
Εικόνες ντροπής στο κέντρο διαμονής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβο | Twitter

Εικόνες ντροπής στον χιονισμένο προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2017, 20:07
Εικόνες ντροπής στο κέντρο διαμονής προσφύγων στη Μόρια της Λέσβο
|Twitter

Εικόνες ντροπής στον χιονισμένο προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2017, 20:07

Δυστυχώς όταν «ασπρίζει» σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα ασπρίζουν μαζί και οι προσφυγικοί καταυλισμοί. Γι’ αυτό και μαζί με τις φανταχτερές φωτογραφίες από το χιονισμένο λιμάνι της Σκοπέλου και τους χιονισμένους δρόμους της Μυτιλήνης κυκλοφόρησαν και εικόνες ντροπής. Σκηνές κυριολεκτικά βυθισμένες μέσα στο χιόνι, στο κέντρο διαμονής προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο.

Αντίστοιχα, στους καταυλισμούς της Σάμου και της Χίου, οι πρόσφυγες πέρασαν μία ακόμη ημέρα με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χωρίς θέρμανση. Εικόνες από τις ακτές της Χίου δείχνουν σκηνές κυριολεκτικά μέσα στις λάσπες.

Ηταν μία ακόμη αφορμή να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. «Ακόμα και μετά τις πρόσφατες προσπάθειες βελτίωσης της κατάστασης, οι συνθήκες σε πολλούς χώρους φιλοξενίας στα νησιά παραμένουν ιδιαίτερα ελλιπείς» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία. Υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Στη Σάμο, περίπου 700 άνθρωποι, ανάμεσά τους μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα, παραμένουν σε σκηνές που δεν διαθέτουν θέρμανση στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης».

Στον καταυλισμό στη Σούδα της Χίου γινόταν μία προσπάθεια να εγκατασταθούν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα σε κάθε μονάδα στέγασης και πραγματοποιούνταν αποστολές βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Παράλληλα στη γειτονική Λέσβο, εγκαταστάθηκαν δύο θερμαινόμενες μεγάλες σκηνές στη Μόρια ώστε να μπορέσουν να υπομείνουν τις χαμηλές θερμοκρασίες οι πρόσφυγες. Σε συνεργασία με την οργάνωση Eurorelief πραγματοποιούνται κι άλλες εργασίες που αφορούν τη μόνωση και την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων σε περισσότερες σκηνές.

Αλλά παρά τις προσπάθειες εθελοντών και ΜΚΟ, και παρότι οι οργανώσεις έχουν διανείμει εκατοντάδες κουβέρτες, υπνόσακους και βασικά είδη προστασίας για τον χειμώνα, «είναι ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς», τόνισε η Υπατη Αρμοστεία, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της να μετεγκατασταθούν οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ο «χιονιάς» στην υπόλοιπη Ελλάδα
skopelos
Η σουρρεαλιστική, χιονισμένη Σκόπελος

Ο πολυαναμενόμενος χιονιάς, το σιβηρικό ψύχος που ανέμεναν όλοι από την αρχή της εβδομάδας δεν έφτασε στο κέντρο της Αθήνας –προς απογοήτευση πολλών χρηστών των σόσιαλ μίντια που επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους και μετεωρολογικές υπηρεσίες κατηγορώντας τους ότι τους δημιούργησαν ψευδείς προσδοκίες. Εφτασε μόλις μέχρι τα ορεινά της Αττικής, στην Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό, και διαπέρασε σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη Ελλάδα.

domokos
Χιονισμένοι δρόμοι στον Δομοκό

Το βράδυ της Παρασκευής το «έστρωσε» σε πόλεις όπως το Καρπενήσι (φυσιολογικό), αλλά και την Πρέβεζα και τη Ναύπακτο, αλλά και σε μέρη που δεν βλέπεις συχνά χιονόπτωση, όπως το Αργος και ειδικά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ακόμη και στο κέντρο της Πάτρας!

Σουρρεαλιστικές εικόνες δημιουργήθηκαν στο χιονισμένο λιμάνι της Σκοπέλου, στην Αλλόνησο μάλιστα το χιόνι ξεπέρασε τους 50 πόντους. Τα νησιά των Σποράδων αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία λόγω της κακοκαιρίας. Και στα Τρίκαλα το ένιωσαν στο πετσί τους οι κάτοικοι το «σιβηρικό ψύχος» καθώς επικράτησαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

patra
Οι κάτοικοι της Πάτρας είχαν χρόνια να δουν χιόνι στο κέντρο της πόλης
192185
Χιονισμένα δίκτυα και βάρκες στο Πλωμάρι της Λέσβου. Η πάπια το χαίρεται

Αλλά οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας, όπου το θερμόμετρο έδειξε -12 βαθμούς Κελσίου! Ακόμη και στο κέντρο της Λαμίας η θερμοκρασία έπεσε στους -5 βαθμούς με αποτέλεσμα να παγώσουν οι δρόμοι.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...