1211
Ενα αγόρι περπατά στα χιόνια στην Κωνσταντινούπολη | REUTERS/Osman Orsal

Κύμα ψύχους, κύμα προβλημάτων στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2017, 12:25
Ενα αγόρι περπατά στα χιόνια στην Κωνσταντινούπολη
|REUTERS/Osman Orsal

Κύμα ψύχους, κύμα προβλημάτων στην Ευρώπη και την Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2017, 12:25

Από την Αθήνα ως τις Βρυξέλλες και από τη Βαρσοβία ως τις Αλπεις η Ευρώπη αυτό το Σαββατοκύριακο δοκιμάζεται από θερμοκρασίες πολύ κάτω από το μηδέν και ταλαιπωρία χωρίς τέλος.

Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου, όπου το χιόνι και οι θερμοκρασίες κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή χιλιάδων προσφύγων που εξακολουθούν να ζουν σε σκηνές και ακατάλληλους χώρους.

Αλλη μια σκληρή νύχτα πέρασαν οι χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά του βορείου Αιγαίου λόγω της κακοκαιρίας που έχει πλήξει ιδιαίτερα -και μάλιστα ασυνήθιστα- τα νησιά.

Στη Λέσβο οι κεντρικοί οδικοί άξονες του νησιού είναι μεν ανοικτοί, αλλά οι αρχές συνιστούν προσοχή λόγω του παγετού και συστήνουν οι οδηγοί να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση και στη Χίο, με το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό μετά από μεγάλες προσπάθειες.

Εν τω μεταξύ, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει κάνει έκκληση για την μεταφορά των προσφύγων που διαμένουν σε σκηνές εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα

Στη Σάμο, σε σκηνές παραμένουν περίπου 700 άνθρωποι, με την Υπατη Αρμοστεία να επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι θα βρίσκονταν σε καλύτερη θέση στην ενδοχώρα και ότι θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερους αριθμούς».

Που θα κλείσουν τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα -και σε κάποιες περιοχές και την Τρίτη- αρκετά σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς το δριμύ ψύχος αλλά και ο παγετός καθιστούν απαγορευτική την προσέλευση μαθητών και δασκάλων. Αναλυτικότερα:

  • Στην περιοχή της  Θεσσαλονίκης, κλειστές θα είναι αύριο όλες οι σχολικές μονάδες (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) στον δήμο Λαγκαδά και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων, Μενεμένης και Δέλτα. Στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου κλειστά θα παραμείνουν όλα τα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά.
  • Εξάλλου, στον Δήμο Φλώρινας τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα και την Τρίτη, ενώ κανονικά θα ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί.
  • Στο Δήμο Κατερίνης κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ την Τρίτη θα είναι κλειστά μόνο τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργούν κανονικά.
  • Στη Χαλκιδική, στον Δήμο Αριστοτέλη δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου σε δομές της πρωτοβάθμιας όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ΚΔΑΠ. Κλειστά θα είναι τα σχολεία το ερχόμενο διήμερο, Δευτέρα και Τρίτη, και στο Δήμο Πολυγύρου. Εξαιρούνται τα σχολεία της παραλιακής ζώνης (Μεταμόρφωση, Ορμύλια, Καλύβες, Όλυνθος) τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά με μία ώρα καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων.
  • Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Κοζάνης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Οι παιδικοί  σταθμοί του Δήμου Κοζάνης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μια ώρα αργότερα και συγκεκριμένα στις 8 το πρωί. Επιπλέον, κλειστά θα παραμείνουν το διήμερο 9 και 10 Ιανουαρίου και τα σχολεία στο Άργος Ορεστικό.
  • Κλειστές θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
  • Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Εδεσσας. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.
  • Η Περιφέρεια βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε ότι αύριο Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, τα σχολεία στα νησιά της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, θα παραμείνουν κλειστά.
  • Από τις 10:00 και μετά, θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου  Τρικκαίων. Κλειστά θα είναι αύριο Δευτέρα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου  Καλαμπάκας, καθώς και όλοι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί.
  • Κλειστά θα είναι αύριο όλα τα σχολεία των δήμων Λάρισας και Καρδίτσας, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.
  • Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
  • Στο Ηράκλειο, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία  των Δήμων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία όπως των Δήμων  Βιάννου, Μαλεβιζίου, Χερσονήσου, Αρχανών- Αστερουσίων, Ηρακλείου και Μινώα Πεδιάδας.
Παραμένουν τα προβλήματα σε όλη τη χώρα

Αποκαθίστανται σταδιακά από τα ξημερώματα της Κυριακής τα προβλήματα Πατρών – Κορίνθου, μεταξύ των κόμβων Αιγίου και Καλαβρύτων όπου είχαν εγκλωβιστεί το Σάββατο εκατοντάδες οχήματα.

Τα εκχιονιστικά επιχειρούν για να μείνει ανοικτή η παλαιά εθνική οδός όπου, ωστόσο, τα αυτοκίνητα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες λόγω της μεγάλης ροής οχημάτων. Εγκλωβισμένοι υπάρχουν και στη νέα εθνική οδό, ενώ 55 πυροσβέστες κινούνται στα σημεία που έχουν ακινητοποιηθεί τα αυτοκίνητα και μετακινούν όσους θέλουν να απομακρυνθούν.

Μεγάλα είναι, ακόμη, τα προβλήματα στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παγώνουν το χιόνι, το οποίο έχει φτάσει ακόμα και στα πεδινά ή δίπλα στη θάλασσα. Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου οι αλυσίδες είναι απαραίτητες λόγω του χιονιού και του παγετού.

skopelos-snow
Η χιονισμένη Σκόπελος (φωτογραφία από https://www.facebook.com/skopelosweb.gr)

Απελπιστική η κατάσταση στη Σκόπελο και την Αλόννησο, με τα νησιά να έχουν κατά τόπους ακόμα και πάνω από ένα μέτρο χιόνι και συνεχή προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τις τηλεφωνικές συνδέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις θερμοκρασίες, σήμερα Κυριακή αναμένεται να παραμείνουν πολύ χαμηλά κάτω από το μηδέν σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Στη Φλώρινα το θερμόμετρο έδειξε -19 βαθμούς Κελσίου, στο Νευροκόπι της Δράμας -16, στην Καστοριά -13 βαθμούς, στην Κοζάνη έπεσε στους -12, ενώ στη Θεσσαλονίκη η ελάχιστη θερμοκρασία νωρίς το πρωί της Κυριακής ήταν στους -8 βαθμούς. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και τις επόμενες ημέρες με βελτίωση μόλις από την Τετάρτη.

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει δύο θανάτους στην Ελλάδα.

Πρόκειται για έναν 77χρονο στην ορεινή Ναυπακτία ο οποίος είχε χαθεί, εντοπίστηκε αρκετές ώρες αργότερα ζωντανός, αλλά κατέληξε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, πιθανότατα από υποθερμία. Παράλληλα, μία 78χρονη διακομίσθηκε νεκρή το απόγευμα του Σαββάτου στο νοσοκομείο της Κομοτηνής, γιατί είχε ανάψει μαγκάλι για να ζεσταθεί αλλά αποκοιμήθηκε.

Εν τω μεταξύ, μια βλάβη στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση ολόκληρη η Πτολεμαΐδα από αργά το Σάββατο ενώ οι θερμοκρασίες ήταν γύρω στους -10 βαθμούς και ακόμη χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΗΣ Καρδιάς αναμένεται «μέχρι το μεσημέρι (της Κυριακής) να έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα στην 3η μονάδα και να τεθεί σε λειτουργία ενώ είναι άγνωστο ακόμη για το τι θα συμβεί με την αποκατάσταση της βλάβης στην 4η μονάδα». Με την επαναλειτουργία της 3ης μονάδας του ΑΗΣ Καρδιάς θα αποκατασταθεί κατά ένα μέρος την ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Ευρώπη υπό του μηδενός

Στον ένα ή το άλλο βαθμό, όλη η Ευρώπη αυτές τις ημέρες δοκιμάζεται από την κακοκαιρία. Δεκάδες άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από το κρύο, κάποιοι από αυτούς από ασφυξία στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με ελαττωματικές συσκευές ή αυτοσχέδια μέσα.

Στην Πολωνία, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου, οι νεκροί των τελευταίων ημερών ξεπερνούν τους 10. Δυσκολότερες είναι οι συνθήκες στη Λετονία, όπου το θερμόμετρο έδειξε ακόμα και -30 βαθμούς.

Τουλάχιστον οκτώ είναι οι νεκροί στην Ιταλία,  λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, έξι από τους οποίους άστεγοι. Ακόμη, τουλάχιστον ένας νεκρός καταγράφεται στο Βέλγιο λόγω δυστυχήματος.

Σε πολλές χώρες έχουν κλείσει αυτοκινητόδρομοι και δρόμοι στο τοπικό δίκτυο αποκλείοντας οδηγούς, ενώ προβλήματα υπάρχουν στο σιδηροδρομικό δίκτυο και σε πορθμειακές γραμμές. Επιπλέον  έχουν ακυρωθεί εκατοντάδες πτήσεις λόγω των κακών συνθηκών, με την Κωνσταντινούπολη να έχει ίσως το σοβαρότερο πρόβλημα με πάνω από 800 ακυρώσεις στα δύο αεροδρόμια. Κλειστά για τη ναυσιπλοΐα ήταν νωρίς το Σάββατο και τα Στενά του Βοσπόρου λόγω κακής ορατότητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...