480
Ο Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, στις 16 Δεκεμβρίου | REUTERS/Carlos Barria

Η κυβέρνηση Ομπάμα στο στόχαστρο Τραμπ και Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 10:37
Ο Μπαράκ Ομπάμα στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, στις 16 Δεκεμβρίου | REUTERS/Carlos Barria

Η κυβέρνηση Ομπάμα στο στόχαστρο Τραμπ και Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 10:37

Είναι μια δύσκολη ισορροπία. Από τη μία οι παραδοσιακές σχέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ. Και από την άλλη η επιθυμία της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα, στις τελευταίες ημέρες της στον Λευκό Οίκο, να αφήσει ένα αποτύπωμα με μια αποφασιστική κίνηση για τη λύση του Παλαιστινιακού: χαρακτηριστική η απόφασή της να απέχουν οι ΗΠΑ από το πολυσυζητημένο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για τους εποικισμούς των Ισραηλινών, αντί να θέσει βέτο όπως έκανε ως τώρα.

Η αντιπαράθεση με το Τελ Αβίβ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη. Αλλά σε αυτή την ιστορία παρενέβη και ο Ντόναλντ Τραμπ. Χθες, Τετάρτη, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επανήλθε στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη και στην ενέργεια των ΗΠΑ να απέχει αντί να μπλοκάρει την επίμαχη ψηφοφορία. Με μια σειρά σχολίων στο Twitter, ζήτησε από το Ισραήλ να επιδείξει «αντοχή» μέχρι να αναλάβει ο ίδιος την προεδρία της χώρας, στις 20 Ιανουαρίου. «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στο Ισραήλ», σημείωσε.

H απάντηση της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα ήρθε μέσω του Τζον Κέρι. «Σε πείσμα των επίμονων προσπαθειών μας επί σειρά ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Δεν μπορούμε να μην κάνουμε και να μη λέμε τίποτα, όταν η ελπίδα της ειρήνης γλιστράει μέσα από τα χέρια μας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε σε ανακοίνωσή του ότι η ομιλία Κέρι ήταν προκατειλημμένη κατά του Ισραήλ. «H ομιλία του Τζον Κέρι δεν ήταν ισορροπημένη, όπως και το ψήφισμα του ΟΗΕ της περασμένης εβδομάδας, που ήταν κατά του Ισραήλ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στην ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά ο υπουργός Κέρι δεν αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη τρομοκρατία των Παλαιστινίων κατά του εβραϊκού κράτους, που μαίνεται εδώ και αιώνες», είπε ο Νετανιάχου επικρίνοντας τον Κέρι επειδή δεν άγγιξε τη βαθύτερη αιτία της σύγκρουσης, που κατά το Ισραήλ είναι η άρνηση των Παλαιστινίων στη δημιουργία εβραϊκού κράτους με οποιαδήποτε σύνορα.

Νωρίτερα ο Κέρι τόνισε ότι η στάση των ΗΠΑ καθορίστηκε από την ανάγκη να διασωθεί η προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους. «Το Ισραήλ πρέπει να διαλέξει: ή θα είναι ένα δημοκρατικό κράτος ή θα είναι εβραϊκό, και τα δύο δεν γίνονται… Οι εξελίξεις στην περιοχή –βία, τρομοκρατία, υποκίνηση, επέκταση των εποικισμών, κατοχή χωρίς ορατό τέλος– καταστρέφουν τις ελπίδες για ειρήνευση, τείνοντας να εδραιώσουν τη μη αναστρέψιμη πραγματικότητα του ενός κράτους».

Απαντώντας στις επικρίσεις της ισραηλινής ηγεσίας, υπενθύμισε το τεράστιο πρόγραμμα δεκαετούς στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 38 δισ. δολαρίων, που πρόσφατα υπέγραψε η κυβέρνηση Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε περισσότερα για την ασφάλεια του Ισραήλ».

«Εκλεγμένε πρόεδρε Τραμπ, σε ευχαριστούμε για τη θερμή φιλία και την ξεκάθαρη υποστήριξη», απάντησε, πάλι μέσω Twitter, ο Νετανιάχου. Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν χαρακτήρισε «αξιολύπητη κίνηση» την ομιλία Κέρι. «Επιπλέον, είναι ένα αντιδημοκρατικό διάβημα, καθώς είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης (Ομπάμα) και του ίδιου του Κέρι είναι να δέσουν τα χέρια του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...