378
| REUTERS/KCNA

Οταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν μιλά όλοι κρέμονται από τα χείλη του

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 28 Δεκεμβρίου 2016, 19:41

Οταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν μιλά όλοι κρέμονται από τα χείλη του

Σπύρος Σεραφείμ Σπύρος Σεραφείμ 28 Δεκεμβρίου 2016, 19:41

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Διαδέχθηκε τον πατέρα του, Κιμ Γιονγκ-Ιλ, μετά τον αιφνίδιο θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2011. Γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1983 και είναι ο νεότερος αρχηγός κράτους, παγκοσμίως – ζήτω, ζήτω. Η χώρα, λοιπόν, έχει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στο τιμόνι, όλοι τον λατρεύουν, τον πιστεύουν, αφού είναι ο απόλυτος ηγέτης που κυβερνά δημοκρατικά και όλοι έχουν το δικαίωμα να πράξουν ό,τι εκείνος θέλει. Εάν δεν το κάνουν, τους περιμένουν τα λιοντάρια, οι καύσεις με φλογοβόλα – υπάρχουν, τέλος πάντων, πολλοί δημοκρατικοί τρόποι για να καταλάβει κάποιος το λάθος του, απέναντι στην απόλυτη αλήθεια του Κιμ.

Συνήθως, όμως, όλοι τον ακούν. Και κάνουν ό,τι πει, αλλά τον ακούνε, κυριολεκτικά, με τρελή προσοχή. Ενα απτό παράδειγμα έρχεται μέσω κομματικής συνέλευσης στην Πιονγκγιάνγκ, όπου φαίνεται ότι οι σύνεδροι έχουν προσηλωθεί στον υπέρτατο συνειρμό του. Στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας ολοκληρώθηκε το συνέδριο των επικεφαλής των περιφερειακών επιτροπών του Εργατικού Κόμματος ανά τη βορειοκορεατική επικράτεια. Σκοπός ήταν να εμπεδωθούν τα συμπεράσματα του 7ου Συνεδρίου του Κόμματος τον περασμένο Μάιο: να δουν πώς πάει το πενταετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας, πότε θα γίνει νέα πυρηνική δοκιμή, πόσο καλά προχωρά η Βόρεια Κορέα κ.λπ. Το σημαντικό είναι ότι κατά τη διάρκεια που τα έλεγε όλα αυτά ο Κιμ, οι ακροατές του δεν έκαναν τίποτε λιγότερο από ό,τι κάνουν συνήθως όσοι τον περιστοιχίζουν κατά τις επίσημες εμφανίσεις του: κρατούσαν σημειώσεις, πολύ προσεκτικά. Ολοι οι σύνεδροι, μηδενός εξαιρουμένου.

2016-12-23T164943Z_591388787_RC16A4E35FA0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-POLITICS

Μια βαθιά, αυθόρμητη, δημοκρατική κίνηση, όπου ένα τεράστιο, κατάμεστο αμφιθέατρο κρατά, ομαδικώς, σημειώσεις από τον λόγο τού Ηγέτη – απλώς υπέροχο. Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η θεμελιώδης πολιτική παράδοση της χώρας που είχε εφαρμόσει ο εκλιπών πατήρ Γιονγκ-Ιλ και είχε εγκαινιάσει ο παππούς του Κιμ, Ιλ-Σουνγκ – οπαδός του δόγματος «αυθόρμητη, επί τόπου καθοδήγηση»: με άλλα λόγια, «βάλ’ τους να σημειώνουν ό,τι πεις, μπας και τους εντυπωθούν».

2016-12-25T173655Z_25653692_RC1A514D2600_RTRMADP_3_NORTHKOREA-POLITICS

Ετσι είναι οι πραγματικοί ηγήτορες. Τους λατρεύει ο λαός, ο οποίος φτάνει στο σημείο να καταγράφει ό,τι λέει ο αρχηγός, όχι από φόβο μήπως εξεταστεί, πιαστεί αδιάβαστος και εκτελεστεί, αλλά προκειμένου να εντρυφήσει στο βαθύτερο νόημα και στο όραμα του ανυπέρβλητου Κιμ Γιονγκ Ουν.

Και μπορεί να γελάμε, αλλά τα πράγματα εκεί είναι εξαιρετικά σοβαρά…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...