437
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σκεπτικός στη Βουλή. Πονοκέφαλος η επιστολή | Nikos Libertas / SOOC

Η επιστολή Τσακαλώτου και ο κόφτης που θέλουν οι δανειστές

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 20:59
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σκεπτικός στη Βουλή. Πονοκέφαλος η επιστολή | Nikos Libertas / SOOC

Η επιστολή Τσακαλώτου και ο κόφτης που θέλουν οι δανειστές

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 20:59

Η περιβόητη επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους Θεσμούς, σχετικά τις παροχές Τσίπρα, αναμένεται τελικά να αποσταλεί αύριο Πέμπτη.

Οι διαβουλεύσεις υπήρξαν από το πρωί της Τετάρτης εντατικές, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με το πακέτο παροχών και την αντίδραση της Ευρωζώνης, με το πάγωμα εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ιστότοπος skai.gr, το Βερολίνο επέμεινε στην άποψη, που είχε διατυπώσει από χθες Τρίτη, ότι δηλαδή το πακέτο παροχών Τσίπρα που ανακοινώθηκε (έκτακτο βοήθημα προς συνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου) επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του προγράμματος. Παράλληλα δεν φαίνεται να έχει αποδεχθεί, μέχρι τώρα, την πρόταση απεμπλοκής μέσω επιστολής του υπουργού Οικονομικών.

Νωρίτερα υπήρξαν σενάρια ακόμη και για έκτακτη σύγκληση του Eurogroup, προκειμένου να αναζητηθεί λύση, κάτι πάντως που διαψεύδεται και από το Μαξίμου. Αυτό, ωστόσο, που έχει ενδιαφέρον είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς από το πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαιώνεται ότι, σε αυτή τη φάση, δεν είναι προγραμματισμένη ούτε καν συνεδρίαση του EuroworkingGroup (EWG), δείγμα ότι η απόσταση μεταξύ των μερών παραμένει.

Πηγές του Μαξίμου εξέφραζαν την άποψη ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα τηλεδιάσκεψη EWG ή ένα έκτακτο Εurogroup. «Θα δοθεί λύση που θα ξεκλειδώσει σύντομα τα βραχυχρόνια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους» σημείωναν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή των τελευταίων δεν θα συνδεθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές απαιτούν από την ελληνική πλευρά να δεσμευθεί ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2016 τότε αυτομάτως να ενεργοποιηθεί ο κόφτης στις συντάξεις.

Ενας σκληρός πυρήνας υπουργών Οικονομικών κρατών-μελών της Ευρωζώνης ζητούν να υπάρχει ρητή αναφορά στην επιστολή Τσακαλώτου ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το 2016 τότε η Αθήνα θα υποχρεωθεί να λάβει ισοδύναμα μέτρα.

Αυτό που απαιτούν είναι να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα γίνουν μειώσεις σε συντάξεις αν τον Απρίλιο προκύψει απόκλιση από τους αναμενόμενους δημοσιονομικούς δείκτες. Με καθαρή λογική αντιποίνων, αφού έχουν θεωρούν μονομερείς τις παροχές Τσίπρα, οι σκληροί του Eurogroup απαιτούν μειώσεις συντάξεων αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, θεωρώντας ότι οι αποκλίσεις δημιουργήθηκαν από τον μη προγραμματισμένο «μποναμά».

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα protothema.gr, να δεχτούν σιωπηρά οι εταίροι τις διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου ότι «δεν θα επαναληφθεί» και να ξεμπλοκάρουν τα μέτρα για το χρέος, χωρίς να απαντήσουν ή να διαρρεύσουν το περιεχόμενο της επιστολής του έλληνα υπουργού Οικονομικών, ώστε δια της σιωπής τους να προκύπτει πως οι δανειστές την αποδέχθηκαν, θέλει η κυβέρνηση να κλείσει την διαμάχη.
Η οδός που φαίνεται να επιλέγεται είναι η «σιωπηρή διαδικασία» αποδοχής (silent procedure) επί της επιστολής που θα αποστείλει ο κ. Τσακαλώτος και η οποία εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις στα όργανα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...