638
O Βαγγέλης Βενιζέλος σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Από ραδιοφώνου ανέλυσε την κρυφή στρατηγική της κυβέρνησης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχεδιασμούς Τσίπρα για νέο σκηνικό ρήξης, αποκαλύπτει ο Βενιζέλος

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 16:02
O Βαγγέλης Βενιζέλος σε πρόσφατη ομιλία του στη Βουλή. Από ραδιοφώνου ανέλυσε την κρυφή στρατηγική της κυβέρνησης | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχεδιασμούς Τσίπρα για νέο σκηνικό ρήξης, αποκαλύπτει ο Βενιζέλος

Protagon Team Protagon Team 21 Δεκεμβρίου 2016, 16:02

Για σκηνικό ρήξης και ενδεχόμενο νέο δημοψήφισμα σε περίπτωση που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν καταφέρει να κρατηθεί στην εξουσία προειδοποίησε και πάλι ο Βαγγέλης Βενιζέλος με δύο ραδιοφωνικές παρεμβάσεις του την Τετάρτη. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε δε αντιδράσεις που καταγράφηκαν για τα όσα ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή», όταν έκανε λόγο για παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε περίπτωση που η κυβερνητική πλειοψηφία οδηγήσει τη χώρα σε νέο δημοψήφισμα.

«Ας αναρωτηθούμε γιατί υπήρξε τόση γρήγορη αντίδραση στην συνέντευξη μου στη “Βραδυνή” και έσπευσαν να πουν κάποιοι ότι δεν έχει αρμοδιότητα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε μιλώντας στον Real Fm, ο κ. Βενιζέλος, για να συμπληρώσει: «Ποιος το λέει αυτό; Το λέει η κυβέρνηση φοβούμενη ότι αν κάνει κάτι θα την παρεμποδίσει ο Πρόεδρος ή το λένε κύκλοι του Προέδρου λέγοντας ότι “κοιτάξτε αν κάνει η κυβέρνηση κάτι, εγώ δεν μπορώ να αντιδράσω. Φοβάμαι ότι μπορεί να κάνει, αλλά δεν μπορώ να αντιδράσω”; Δεν πιστεύω ότι εκφράζει κανείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά μου κάνει εντύπωση αυτή η υπερευαισθησία των δημοσιευμάτων. Μήπως λοιπόν χτύπησα κάποια φλέβα; Μήπως τους προλάβαμε; Μήπως υπήρχαν σενάρια και σκέψεις και τώρα απεκαλύφθη ένα ενδεχόμενο και ανοίγει μία συζήτηση η οποία είναι συζήτηση συναγερμού; Αυτό είναι το μεγάλο θέμα, κατά τη γνώμη μου» τόνισε το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Βενιζέλος.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι «η πρώτη επιλογή της κυβέρνησης είναι να παραμείνει στην εξουσία, γαντζωμένη στην εξουσία». Και εξήγησε:

«Πιστεύω ότι αυτή είναι και η μόνη αξία που διέπει την κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αρα θα επιχειρήσουν να διασωθούν από την περιδίνηση στην οποία μπήκαν μόνοι με την εφάπαξ παροχή στους συνταξιούχους που βεβαίως έχει μία αιτιολογία κοινωνικής ευαισθησίας απολύτως κατανοητή, αλλά προκάλεσε μία σύγκρουση τεχνητή με τους ευρωπαίους εταίρους η οποία θα οδηγήσει σε μέτρα ανταποδοτικά που θα τα πληρώσουν πάλι οι πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων. Θέλει λοιπόν χωρίς να ταπεινωθεί ή χωρίς να ταπεινωθεί υπερβολικά, να βγει από αυτήν τη δύσκολη στιγμή, τη δύσκολη φάση και να εξακολουθήσει να περιμένει το δικό του success story, το οποίο όμως δεν θα έρθει».

Ο ίδιος όμως προέβλεψε ότι «εάν αυτό καταστεί ανέφικτο, εάν βρεθεί προ αδιεξόδου ξανά και ξανά και αυτό έχει και κοινοβουλευτική επίπτωση, τότε δεν θα υπάρχει ένα σενάριο εκλογών όπως το ξέραμε τις παλιές καλές εποχές, δηλαδή μία απλή διαδικασία όπου διαλύεται η Βουλή και πηγαίνουμε σε εκλογές μέσα σε ένα κλίμα προεκλογικής, ας το πούμε, έντασης αλλά όχι τίποτα το ιδιαίτερο. Νομίζω ότι θα έχουμε ξανά ένα σκηνικό ρήξης».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι αυτό το σκηνικό ρήξης μπορεί να έχει τη μορφή δημοψηφίσματος «το οποίο θα είναι η επανάληψη της ιστορίας ως φάρσας» όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά «μπορεί να είναι εκλογές με δημοψηφισματικού χαρακτήρα ερώτημα που συγκροτεί μέτωπα, γιατί ο κ. Τσίπρας και οι περί τον κ. Τσίπρα δεν θα ξεκινήσουν μία τέτοιου είδους διαδικασία με αφετηρία τις κακές δημοσκοπήσεις. Θα διχάσει την κοινωνία προσπαθώντας να συγκροτήσει ένα ψευδές μέτωπο των –ας το πούμε έτσι– αντιευρωπαϊκών ή ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων, των δυνάμεων του δήθεν πατριωτισμού που δεν θέλει να υπακούσει σε μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, των δυνάμεων της δραχμής σε σχέση με τον στενό κορσέ του ευρώ και ούτω καθεξής».

Ο κ. Βενιζέλος επέμεινε στη θεσμική παρέμβαση για την αποτροπή μιας τέτοιας ανωμαλίας όπως τη χαρακτήρισε. Είπε συγκεκριμένα: «Τώρα αν αυτό, όπως σας είπα, θα έχει τη μορφή ενός δημοψηφίσματος που καταστρατηγεί το Σύνταγμα ή αν θα έχει τη μορφή εκλογών αλλά με ένα πρόταγμα το οποίο είναι διλημματικό, μετωπικό, συγκρουσιακό, δεν το ξέρω, αλλά θέλω να το αποτρέψω. Και γι’ αυτό είπα τις τελευταίες μέρες αρκετές φορές ότι όταν είμαστε σε μία κατάσταση θεσμικής ανωμαλίας και όταν έχουμε βιώσει τον Ιούλιο του 2015 δεν μπορούμε όχι μόνο πολιτικά και κοινωνικά αλλά και θεσμικά, πολιτειακά, νομικά, να δεχθούμε αυτό να επαναληφθεί για ζητήματα τα οποία είναι εκτός παιδιάς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...