458
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη Τύπου στο Ιδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» | Twitter

Τσακαλώτος: «Δεν υπάρχει απόφαση για πάγωμα των μέτρων για το χρέος»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 19:10
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη Τύπου στο Ιδρυμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ» | Twitter

Τσακαλώτος: «Δεν υπάρχει απόφαση για πάγωμα των μέτρων για το χρέος»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 19:10

Την Πέμπτη, δηλαδή μία μέρα αφότου επίσημα χείλη του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) διαμήνυαν το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπογράμμιζε ότι το Eurogroup δεν έχει λάβει καμία τέτοια απόφαση. Ο ίδιος έσπευσε να διασαφηνίσει την κατάσταση που έχει θολώσει τις τελευταίες ημέρες, σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο χώρο του Ιδρύματος «Ρόζα Λούξεμπουργκ» από κοινού με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για παροχές,

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «η Ελλάδα θα δώσει εξηγήσεις στο Eurogroup για το πακέτο παροχών» και εκτίμησε ότι οι «λογικοί άνθρωποι» θα αναγνωρίσουν την ανάγκη για στήριξη των αδύναμων πολιτών. Υπογράμμισε ότι ίσως το πιο σημαντικό διακύβευμα αυτή τη στιγμή είναι η αξιοπιστία της κυβέρνησης απέναντι στους Θεσμούς, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον ελληνικό λαό.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει εκλογές και ότι στόχος (σ.σ. της κυβέρνησης) είναι να προχωρήσει η διαπραγμάτευση. «Πιστεύω ότι το ζήτημα σχετικά με την χορήγηση της εφάπαξ στήριξης των συνταξιούχων θα επιλυθεί» τόνισε.

«Δεν θεωρώ ότι αποτελεί τόσο μεγάλο θέμα, έχουμε και μεγαλύτερα ζητήματα να λύσουμε» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την άρση των εμποδίων στην εφαρμογή των μέτρων για το χρέος. Αναφερόμενος στις νέες απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι «εάν το Ταμείο επιμείνει σε νέες μειώσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από το Μνημόνιο, τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα». Από την πλευρά της η κυρία Αχτσιόγλου έσπευσε να σημειώσει ότι το Ταμείο αρνείται να συζητηθεί το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπάρχουν «αντικειμενικοί λόγοι» να μην κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση, καθώς είναι «αβέβαιο αν θα μπορέσει να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση».

MNI: Η Κομισιόν αδειάζει τον Ντάισελμπλουμ

Πάντως, με τα όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος, διαψεύδοντας ότι το Eurogroup αποφάσισε το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, συνάδουν και οι δηλώσεις που έκανε ευρωπαϊκή πηγή στο γερμανικό πρακτορείο MNI, αδειάζοντας ουσιαστικά τον Ντάισελμπλουμ. Οπως ανέφερε το πρακτορείο, η πηγή χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου του επικεφαλής του Eurogroup «βιαστική» και «ανακριβή». Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «οι Θεσμοί έχουν ήδη συμπεράνει ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα δεν φαίνεται να συνάδουν με τα συμφωνηθέντα, θέση την οποία έχουν υιοθετήσει και ορισμένα κράτη-μέλη» και ότι «δεν υπάρχει ομοφωνία» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σύμφωνα με αναρτήσεις του ΜΝΙ στον λογαριασμό του στο Twitter, το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση Ντάισελμπλουμ σχετικά με την Ελλάδα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι απόψεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα είναι «διχασμένες» και «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα είχε εγκρίνει τις κοινωνικές δαπάνες του πρωθυπουργού εάν την είχαν συμβουλευτεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...