1778
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (δεξιά) συζητάει με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το πακέτο Τσίπρα εξόργισε τους Ευρωπαίους | The Council of the European Union / SOOC

«Παγώνει» το θέμα του χρέους λόγω των παροχών Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2016, 13:02
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (δεξιά) συζητάει με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το πακέτο Τσίπρα εξόργισε τους Ευρωπαίους | The Council of the European Union / SOOC

«Παγώνει» το θέμα του χρέους λόγω των παροχών Τσίπρα

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2016, 13:02

Σκηνικό σύγκρουσης, στις Βρυξέλλες και στη Βουλή, στήνει η κυβέρνηση καθώς από τη μία έρχεται σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για τις παροχές και από την άλλη καλεί την αντιπολίτευση να συνταχθεί μαζί της, φέρνοντας τη ρύθμιση με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Και όλα αυτά, ενώ οι δανειστές αποφάσισαν να «παγώσουν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους, καθώς δεν συμφωνούν με τις παροχές προς τους συνταξιούχους. Από την άλλη, όμως, αποκαλύπτεται και ρήγμα στις τάξεις τους: ο αρμόδιος Επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι παροχές Τσίπρα δεν έρχονται σε σύγκρουση με το πλαίσιο της συμφωνίας.

Ηταν γνωστό πως η Κομισιόν είχε ήδη ανακοινώσει ότι οι παροχές Τσίπρα βρίσκονται «υπό εξέταση» καθώς ο Πρωθυπουργός δεν είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους για το περιεχόμενό τους. Αλλα την Τετάρτη ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων από τους δανειστές που όξυναν επικίνδυνα το κλίμα. Την αρχή έκανε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ζήτησε να επισπευσθεί ο έλεγχος των νέων μέτρων και να διευκρινιστεί κατά πόσο είναι συμβατά με το οικονομικό πρόγραμμα και αν πρέπει να καθυστερήσουν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Από την άλλη πηγές από την ΕΕ προέβλεψαν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση θα διαρκέσουν μέχρι και τον Μάρτιο (!) –ενώ υποτίθεται, κατά το αφήγημα του Μαξίμου, θα ολοκληρώνονταν στις 5 Δεκεμβρίου.

Τα χειρότερα ακολούθησαν λίγο αργότερα. Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωσε ότι η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου έχει προσωρινά «παγώσει», προφανώς εξαιτίας της μοιρασιάς του πλεονάσματος από τον κ. Τσίπρα. Και μέσα σε όλα ήρθε να προστεθεί η δήλωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι οι θεσμοί έχουν ήδη συμπεράνει ότι οι εξαγγελίες Τσίπρα «δεν φαίνεται να συνάδουν» με τα συμφωνηθέντα, θέση την οποία έχουν υιοθετήσει και ορισμένα κράτη-μέλη. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει ομοφωνία» για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένουν το «πλήρες πόρισμα» των θεσμών εντός του Ιανουαρίου, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένεται ουσιαστική πρόοδος έως τότε…

Η απάντηση της Αθήνας ήρθε από τη… Θεσσαλονίκη: ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως «ό,τι πράττουμε είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας» και διεμήνυσε ότι «οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό». 

Από το υπ. Οικονομικών ήταν καθησυχαστικοί σχολιάζοντας πως «ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για το πακέτο εξαγγελιών και μέσα σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε», αλλά επεσήμαναν παράλληλα ότι «είναι σε εξέλιξη μια παρτίδα σκάκι με προφανή στόχο τη διαμόρφωση ενός κλίματος εν όψει της τελικής φάσης διαπραγμάτευσης» που αφορά το Υπερταμείο.

Αντίστοιχη παρέμβαση έκανε και ο αρμόδιος Επίτροπος, ο Πιέρ Μοσκοβισί: «Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, αργά σήμερα το απόγευμα, στο γαλλικό πρακτορείο AFP.

Πίσω στη Θεσσαλονίκη και αφού ολοκληρώθηκε η διάσκεψη του Πρωθυπουργού με δημάρχους της περιοχής ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν κινδυνεύει το πρόγραμμα και εμφανίστηκε βέβαιος πως οι εξαγγελίες του είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας, την οποία, όπως είπε, εμείς τηρούμε και πρέπει να τηρήσουν και οι εταίροι μας. «Κρατάμε στις πλάτες μας την προσφυγική κρίση και έχουμε εφαρμόσει σκληρή πολιτική λιτότητας, πρέπει να υπάρξει ένας σεβασμός από όλους» πρόσθεσε. Μάλιστα σχολίασε ότι «δεν είναι παράλογο να ακούμε τα ίδια επιχειρήματα από τους πιο ακραίους εκ των δανειστών μας» και βρήκε την ώρα να επιτεθεί ξανά στην αντιπολίτευση, λέγοντας: «αυτή δεν είναι αντιπολίτευση, είναι “ΔΝΤπολίτευση”».

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ESM δήλωσε ξεκάθαρα ότι η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους έχει προσωρινά «παγώσει». Σε γραπτή απάντησή του στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι «έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των παροχών από τους θεσμούς, οι διαδικασίες για την υλοποίηση των σχετικών μέτρων έχουν “παγώσει”» και ότι «το διοικητικό συμβούλιο θα αναλύσει την εκτίμηση των θεσμών και θα αποφασίσει για το πώς θα συνεχίσει». Το Bloomberg επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης προϋποθέτουν μία σειρά αποφάσεων από τον ESM και τον EFSF.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι ο κ. Σόιμπλε ζήτησε να ελεγχθούν τα μέτρα για τη χορήγηση 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά. Μάλιστα φέρεται να διαμήνυσε στους Θεσμούς ότι περιμένει απάντηση το ταχύτερο δυνατό ενώ συνέδεσε το ζήτημα με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα δεν συνάδουν με τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, η ελάφρυνση μπορεί να καθυστερήσει.

Αναφερόμενος στην απόσταση που χωρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα μόνο εάν όλες οι πλευρές τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Προφανώς ο γερμανός υπουργός ελπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο να απαντήσει στο άρθρο που συνυπέγραψαν ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ και ο διευθυντής Ευρώπης του Ταμείου, Πολ Τόμσεν με το οποίο επιρρίπτουν στους ευρωπαίους εταίρους και την Αθήνα την ευθύνη για τυχόν νέα μέτρα λιτότητας.

Η σύγκρουση μεταφέρεται και στη Βουλή – Ονομαστική ψηφοφόρία την Πέμπτη

Ονομαστική ψηφοφορία για τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους θα ζητήσει την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτή την κίνηση θέλοντας να δείξει πως έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων, για να ενισχύσει έτσι τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας απέναντι στην Ευρώπη. Ολα αυτά λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Eurogroup πως «παγώνει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, εξαιτίας των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα. «Θέλουμε να επιβεβαιωθεί η ευρύτερη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων», είπε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος ερωτηθείς αν «αποδέκτης» της κίνησης αυτής είναι οι Θεσμοί, απάντησε πως «όλα έχουν την βαρύτητά τους –και ο τρόπος που τοποθετούνται οι Θεσμοί και ο τρόπος που τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατίθεται και τροπολογία με την οποία θα ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα αρχίσει στις 10.00 το πρωί, υπό τη σκιά της απόφασης των ευρωπαίων εταίρων να παγώσουν την ελάφρυνση του χρέους, ακριβώς λόγω των μονομερών εξαγγελιών του πρωθυπουργού για παροχές στους συνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Η τροπολογία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα που θα ψηφιστεί τη Δευτέρα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η ανακοίνωση από το Μαξίμου

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφέρεται: «Η ΝΔ, για μια ακόμη φορά, συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ. Ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί και πάλι, ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές. Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο “πρόθυμος” κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο! Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος “Εφιάλτης”. Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας».

Και καταλήγει: «Η ΝΔ καλό θα ήταν να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης δήλωσε νωρίτερα στην Ολομέλεια ότι «εμείς ως Νέα Δημοκρατία, είπαμε ότι θα ψηφίσουμε τη ρύθμιση για το κοινωνικό μέρισμα». «Τη ψηφίζουμε με τη λογική ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη τα χρήματα. Πρέπει να τους βοηθήσουμε. Αλλο πράγμα είναι όμως να βοηθήσεις τους αδύναμους ανθρώπους και άλλο να το κάνεις με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη χώρα», είπε ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα. Ενώ τόνισε πώς «όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε στον κ. Τσίπρα ότι ελπίζει να μη θέτει σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός έσπευσε να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη ότι πάλι κινδυνολογεί. Και δεν πέρασαν ούτε δύο 24ωρα και ο ESM πάγωσε τη ρύθμιση για το χρέος και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την τρόικα γραπτή εξήγηση για το αν τα μέτρα είναι συμβατά με το πρόγραμμα», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος είχε έντονη κόντρα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στην οποία είπε: «Εδώ δεν κάνουμε γεμιστά ούτε μοιράζουμε μαρμελάδες, εδώ είναι Κοινοβούλιο».

Αντιδράσεις υπήρξαν και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗ.ΣΥ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση μετά και την εξέλιξη από τις Βρυξέλλες. «Εχουμε την αίσθηση ότι κοροϊδεύετε κόσμο. Βάζετε τη Βουλή να ψηφίσει και την καλείτε να ξεψηφίσει… Πρέπει να διευκρινίσει η κυβέρνηση πριν τις ψηφοφορίες και το ζήτημα που αφορά στην τροπολογία για το εφάπαξ, αλλά και για το αν έχετε ή όχι συμφωνήσει για δέκα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα», είπε.

Φρένο στα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης από Μέρκελ

Αλλά δεν είναι μόνον ο γερμανός υπουργός Οικονομικών που –ως γνωστόν- κρατά μία αυστηρή στάση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλος ένας συνεργάτης της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, ο εκπρόσωπος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανικών κομμάτων, Μίχαελ Στίμπκεν, έσπευσε να βάλει φρένο στις όποιες ελπίδες του κ. Τσίπρα να επιτευχθεί μία πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών στο Βερολίνο την Παρασκευή, τόνισε: «Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο».

Μιλώντας στη Deutsche Welle, ο ίδιος επεσήμανε ότι «έχουμε την ευκαιρία μετά από 42 χρόνια να δούμε την Κύπρο και πάλι ενωμένη, ο ρόλος της Ελλάδας, όπως και της Τουρκίας, είναι εξαιρετικά σημαντικός». Υπογράμμισε ότι «όσον αφορά πολιτικές αποφάσεις, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μπορούσαν να σημαίνουν ανατροπή των συμφωνιών. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup».  

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν τους γερμανούς βουλευτές για την αναγκαιότητα ενός ακόμη προγράμματος». Αφησε κι εκείνος αιχμές για το ΔΝΤ και το άρθρο που συνέγραψαν Τόμσεν και Ομπσφελντ, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα το ΔΝΤ «να σκεφτεί και να αποφασίσει επιτέλους, εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα, αντί να σκορπά προτάσεις».

Μία αρκετά αρνητική πρόβλεψη έκανε ευρωπαίος αξιωματούχος σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους Θεσμούς. Μιλώντας στο Γερμανικό Οικονομικό Πρακτορείο MNI ο ίδιος εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Ο αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει το πολιτικό αδιέξοδο στο θέμα της Ελλάδας ενώ όσον αφορά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο πρόσθεσε ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα πει στον έλληνα πρωθυπουργό ότι το Eurogroup είναι αυτό που λαμβάνει τις αποφάσεις για την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...