623
Ο Πιερ Μοσκοβισί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μαξίμου | REUTERS/Michalis Karagiannis

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 09:08
Ο Πιερ Μοσκοβισί κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μαξίμου
|REUTERS/Michalis Karagiannis

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα»

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 09:08

Απάντηση στις επικρίσεις του ΔΝΤ (βλέπε Πόουλ Τόμσεν) για το ελληνικό πρόγραμμα επιχειρεί να δώσει με άρθρο του στους Financial Times ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Η παρέμβαση του γάλλου επιτρόπου τιτλοφορείται: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα». Και είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι θέσεις του κ. Μοσκοβισί διατυπώνονται ενώ έχει διαμορφωθεί ένα σκηνικό σύγκρουσης στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές με αφορμή τις τελευταίες παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο άρθρο του ο κ. Μοσκοβισί προειδοποιεί με τον κ. Τσίπρα πως δεν πρέπει να υπάρχουν «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις από την Αθήνα.

«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της “μετα-αλήθειας” είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απάντηση ορισμένοι ισχυρισμοί», γράφει ο γάλλοςο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες επί της δημοσιονομικής πολιτικής», συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ».

Oπως σημειώνει, για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αψηφούν τον κοινωνικό αντίκτυπο προτεινόμενων μέτρων. «Είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων» για τα έτη μετά από το 2018 «να επέλθει γρήγορα», σημειώνει.

Ο κ. Μοσκοβισί συμπληρώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα πρέπει «να υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη». Οπως αναφέρει οι στόχοι αυτοί δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλοί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα. «Αλλά δεν θα πρέπει επίσης ούτε να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να δένονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές», προσθέτει.

Ο γάλλος αξιωματούχος αναφέρει τέλος ότι δεν πρέπει να παίζονται σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας. «Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία. (…) Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να αναλάβουν την ευθύνη για να επιτύχουμε (τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη) και να σέβονται τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει», καταλήγει ο Πιερ Μοσκοβισί.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει πως το άρθρο του κ. Μοσκοβισί «αντικατοπτρίζει τον εκνευρισμό της Κομισιόν με αυτό που θεωρεί ως ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ που δεν αναγνωρίζει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα», ρισκάροντας όμως την περαιτέρω ανάφλεξη της έντασης με το Ταμείο.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πιερ Μοσκοβισί βρέθηκε και ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος διαμήνυσε πως η Γαλλία τάσσεται εναντίον της απόφασης για την αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος, στον απόηχο της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Νέα δήλωση στήριξης από τον Επίτροπο στο συνέδριο των ΕΣΚ

Η Επιτροπή συνεχίζει την αξιολόγηση των μέτρων, που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, και αυτά δεν πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικά, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, εισερχόμενος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Συνεχίζοντας, ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι όσοι έχουν μια τέτοια άποψη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο ίδιος ανέφερε ότι, η απόφαση του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είναι συμπαγής στη βάση της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται: «Ο παράμετροι αυτοί παραμένουν σε ισχύ» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατον να αντιτάσσαμε την ελάφρυνση του χρέους, που είναι απαραίτητη, με την κοινωνική συνοχή».

Ερωτηθείς εάν η άποψη της Επιτροπής είναι ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι έγκυρη, ανέφερε ότι στο Eurogroup μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, η Επιτροπή από την πλευρά της όμως, ενδιαφέρεται για το κοινό συμφέρον και έχει διαφορετική άποψη.

Ντροπιαστική και απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα. Στηρίζουμε την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό κα τις ελληνικές αρχές τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...