395
Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτυπωμένο το κύμα που έκανε το ρεκόρ σε κάποιο διάφραγμα φωτογραφικής μηχανής (φωτο αρχείου) | CreativeProtagon

Ρεκόρ κατέγραψε ένα κύμα-γίγας 19 μέτρων στον Βόρειο Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 07:40
Δυστυχώς, δεν υπάρχει αποτυπωμένο το κύμα που έκανε το ρεκόρ σε κάποιο διάφραγμα φωτογραφικής μηχανής (φωτο αρχείου) | CreativeProtagon

Ρεκόρ κατέγραψε ένα κύμα-γίγας 19 μέτρων στον Βόρειο Ατλαντικό

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2016, 07:40

Ενα κύμα ύψους 19 μέτρων, το οποίο εμφανίστηκε έπειτα από ισχυρή κακοκαιρία στον Βόρειο Ατλαντικό, είναι το μεγαλύτερο που έχει μετρηθεί ποτέ από αυτόματο πλωτήρα, ανακοίνωσε επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ακόμα ψηλότερα κύματα έχουν καταγραφεί, πάντως, από πλοία – ένα μετρήθηκε το 2000 στα 29,05 μέτρα, επίσης στον Βόρειο Ατλαντικό.

Σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, το κύμα-γίγας έφτανε τα 19 μέτρα ύψος και καταγράφηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2013 στον Βόρειο Ατλαντικό, μεταξύ της Βρετανίας και της Ισλανδίας.

Στην περιοχή αυτή εμφανίζονται συχνά τέτοια τεράστια κύματα, λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που προκαλούν στη συνέχεια καταιγίδες.

«Είναι η πρώτη φορά που μετράμε κύμα 19 μέτρων. Πρόκειται για ένα απίστευτο ρεκόρ», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού, Βενγιάν Ζανγκ.

WorldRecordWaves

Πιο ψηλό από ένα εξαώροφο κτίριο, το κύμα δημιουργήθηκε μετά από ένα πολύ ισχυρό ψυχρό μέτωπο που πέρασε από την περιοχή και το οποίο προκάλεσε ανέμους με ταχύτητα 81 χλμ./ώρα.

«Χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας καταγραφές και εκτενή αρχεία με στοιχεία για να βοηθηθούμε να κατανοήσουμε την αλληλεπίδραση καιρού-ωκεανών. Παρά τα τεράστια άλματα στον τομέα της δορυφορικής τεχνολογίας, σημαντικό ρόλο στην καταγραφή συνεχίζουν να διαδραματίζουν οι ειδικές σημαδούρες και τα πλοία», δήλωσε ο Ζανγκ.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ κατά καιρούς δημοσιεύει διάφορα καιρικά ρεκόρ, όπως είχε κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο του 2012 είχε καταγραφεί στη Γαλλία η μεγαλύτερη σε διάρκεια αστραπή.

Περισσότερα ρεκόρ ακραίων φαινομένων -έχουν συγκεντρωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας- εδώ.

Κυματοειδείς λεπτομέρειες

  • Κύματα που φτάνουν σε ύψος τις αρκετές δεκάδες μέτρα δεν είναι ανήκουστα σε ορισμένες ακτές που βλέπουν τον ωκεανό. Πρόκειται όμως για κύματα που ψηλώνουν απότομα καθώς φτάνουν σε αβαθή  νερά. Σε γενικές γραμμές, τα κύματα που κινούνται στην ανοιχτή θάλασσα είναι πολύ χαμηλότερα.
  • Το προηγούμενο ρεκόρ αφορούσε κύμα ύψους 18,3 μέτρων, το οποίο καταγράφηκε τον Δεκέμβριο του 2007 και πάλι στον Βόρειο Ατλαντικό.
  • Τα μεγαλύτερα κύματα είναι τα λεγόμενα «εσωτερικά κύματα», τα οποία κινούνται υποβρυχίως και μπορούν να φτάνουν σε ύψος τα εκατοντάδες μέτρα.
  • Το ύψος κύματος ορίζεται ως η κατακόρυφη απόσταση ανάμεσα στην κορυφή ενός κύματος και το κοίλο (το χαμηλότερο σημείο) του επόμενου κύματος. Ο όρος «σημαντικό ύψος κύματος» αφορά τον μέσο όρο του υψηλότερου ενός τρίτου των κυμάτων, και είναι συγκρίσιμο με αυτό που θα έβλεπε ένας παρατηρητής ως μέσο όρο περίπου 15-20 καλοσχηματισμένων κυμάτων σε ένα διάστημα περίπου 10 λεπτών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...