631
Τα ρωσικά social media έχουν γεμίσει με χιουμοριστικές εικόνες που σχολιάζουν τη σχέση των δύο προέδρων | Twitter

Οι «στενές επαφές» του επιτελείου Τραμπ με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2016, 18:57
Τα ρωσικά social media έχουν γεμίσει με χιουμοριστικές εικόνες που σχολιάζουν τη σχέση των δύο προέδρων
|Twitter

Οι «στενές επαφές» του επιτελείου Τραμπ με τον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2016, 18:57

Παρότι διεθνείς αναλυτές εκτιμούσαν πως Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντίμιρ Πούτιν διαφωνούν σε κομβικά διεθνή ζητήματα, η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ πιθανώς να αποτελέσει «δώρο» για τον ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του πρακτορείου Reuters. «Η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι της αναλογεί για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον», δήλωσε άλλωστε ο Πούτιν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της νίκης Τραμπ.

Παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις των συμβούλων του αμερικανού νέου προέδρου πως είχαν επαφές με τη Ρωσία κατά την προεκλογική περίοδο, το Κρεμλίνο γνωστοποίησε, σύμφωνα με τους βρετανικούς Times, πως βρισκόταν σε επικοινωνία με το επιτελείο του. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax πως πράγματι «υπήρξαν επαφές πριν από τις εκλογές», συμπληρώνοντας πως η συνεργασία αυτή συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

Ερωτηθείς ο Ριάμπκοφ αν οι επαφές θα «πυκνώσουν» μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, δήλωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τα ζητήματα προκύψουν. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε στο Bloomberg πως μέλη της Ρωσικής Πρεσβείας πράγματι συναντήθηκαν με το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ, κίνηση που, κατά την ίδια, αποτελεί «συνήθη πρακτική». Τόνισε μάλιστα πως το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον απέρριψε τα αιτήματά τους για σχετικές επαφές.

Κατά το πρώτο τους ντιμπέιτ, η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τον Τραμπ ως «μαριονέτα» του Πούτιν, ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των Δημοκρατικών. Η Μόσχα, ωστόσο, διαψεύδει το σενάριο.

Η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στη Ρωσία έχει σχολιαστεί συχνά, ιδίως αφότου δήλωσε δημόσια τον θαυμασμό του για τον ρώσο πρόεδρο – είχε μάλιστα τονίσει πως σκοπεύει να συναντηθούν πριν την ορκωμοσία του. Τον περασμένο Αύγουστο, μόλις δύο ημέρες μετά την αναδόμηση της ομάδας που είχε την ευθύνη για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, παραιτήθηκε ο επικεφαλής της, Πολ Μάναφορτ, κίνηση διόλου τυχαία.

methode%2Ftimes%2Fprod%2Fweb%2Fbin%2F2d01dbd0-a786-11e6-b67a-719634415da0
Twitter

Ο βετεράνος πολιτικός αναλυτής βρέθηκε στο επίκεντρο αποκαλύψεων σχετικά με τον ρόλο του ως σύμβουλος του φιλορώσου πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς. «Εκτιμώ πολύ το σπουδαίο έργο του για να βρεθούμε εδώ που είμαστε σήμερα. Είναι ένας αληθινός επαγγελματίας και του εύχομαι κάθε επιτυχία», δήλωσε τότε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ για την παραίτησή του.

Το πρωί της Τετάρτης, μόλις ήταν πια ξεκάθαρη η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Χίλαρι Κλίντον, ο ρώσος πρόεδρος ήταν από τους πρώτους που τον συνεχάρη. Σημείωσε δε πως ελπίζει οι δύο τους να συνεργαστούν ώστε να ανατρέψουν την κρίσιμη κατάσταση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

The Kremlin says Trump’s foreign policy approach is ‘phenomenally close’ to Putin’s: https://t.co/OSzq5mpeqp pic.twitter.com/IskQnANbZd

Και ενώ αρκετοί πολιτικοί και αναλυτές στη Μόσχα δηλώνουν ανήσυχοι, ελπίζουν πως ο Τραμπ θα καταφέρει να δημιουργήσει στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αναγνωρίζοντας τη Ρωσία σαν παγκόσμια δύναμη. Από την πλευρά του Κρεμλίνου, αν και δεν υπάρχει επίσημη παραδοχή πως παρενέβησαν στο αποτέλεσμα των εκλογών, δεν χάνουν ευκαιρία να δείξουν πως έχουν την ισχύ να επηρεάσουν, ποικιλοτρόπως, τις ΗΠΑ.

Τα ρωσικά social media έχουν γεμίσει με χιουμοριστικές εικόνες που σχολιάζουν τη σχέση του Τραμπ με τον Πούτιν – μάλιστα σε κάποια από αυτά ο Τραμπ εμφανίζεται ως εκπρόσωπος του Πούτιν στην «Βορειοαμερικανική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια» της Ρωσίας.

Μια ακραία εθνικιστική αδελφότητα, με την ονομασία Irbis, ανακήρυξε των πρόεδρο των ΗΠΑ επίτιμο Κοζάκο και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη, για να παρακολουθήσει ένα «αξέχαστο πρόγραμμα» με παραδοσιακές δραστηριότητες, που θα τον βοηθήσουν να ανακαλύψει το… «μυστήριο της ρωσικής ψυχής». Ωστόσο εκπρόσωπος του Πούτιν διέψευσε πως έχει προγραμματιστεί οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...