335
Ο Γιάνης Βαρουφάκης (αριστερά) με τον Πιερ Μοσκοβισί σε παλαιότερη κοινή τους δημόσια εμφάνιση | Reuters

Ο Μοσκοβισί για έναν «αχαλίνωτο νάρκισσο» Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 09:21
Ο Γιάνης Βαρουφάκης (αριστερά) με τον Πιερ Μοσκοβισί σε παλαιότερη κοινή τους δημόσια εμφάνιση
|Reuters

Ο Μοσκοβισί για έναν «αχαλίνωτο νάρκισσο» Βαρουφάκη

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 09:21

Καλά, δεν λέει και κάτι καινούργιο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι, λέει, νάρκισσος. Φαίνεται από μακριά. Αλλά όταν το λέει ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, αυτή η διαπίστωση αποκτά άλλες διαστάσεις.

Ακολουθώντας την τάση της εποχής ο κ. Μοσκοβισί κυκλοφόρησε και αυτός βιβλίο για την κρίση. Το βιβλίο τιτλοφορείται, όπως περιγράφει η «Καθημερινή» στο φύλλο της Παρασκευής, «Αν Είναι Μεσάνυχτα στην Ευρώπη».

Και σε αυτό το βιβλίο οι αναφορές στον Γιάνη Βαρουφάκη και στην Ελλάδα είναι εκτενείς. Λογικό. Ο κ. Μοσκοβισί παρακολούθησε από κοντά, πολύ κοντά θα λέγαμε, τις δραματικές εξελίξεις της «περήφανης» διαπραγμάτευσης της πρώτης φοράς Αριστερά το 2015.

Περιγράφοντας λοιπόν εκείνους τους πρώτους μήνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, o κ. Μοσκοβισί γράφει: «Για να χώσει το μαχαίρι πιο βαθιά στην πληγή, ο Τσίπρας διορίζει τον Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών. Με τον ακαδημαϊκό και ταυτόχρονα ετερόδοξο λόγο του, με την εξεζητημένη εμφάνισή του, με τη φρενήρη ενασχόλησή του με τα μέσα ενημέρωσης και τον αχαλίνωτο ναρκισσισμό του, ο Γιάνης Βαρουφάκης τράβηξε πάνω του τους προβολείς και κανιβάλισε για κάποιους μήνες τις συζητήσεις. Εφερε έτσι επί σκηνής την πολιτική του αντιπαράθεση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την –σχεδόν σωματική, όπως μπορώ να επιβεβαιώσω– αντιπάθειά του προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

» Συνέβαλε στην ένταση των συνομιλιών, αρνούμενος κάθε διαπραγμάτευση, βγάζοντας νοκ άουτ κάθε του ακροατήριο με ατελείωτες και γεμάτες περιφρόνηση επαναληπτικές ομιλίες, προκαλώντας την απελπισία, αλλά και τη σκλήρυνση της στάσης των εταίρων του. Σήμερα, μπορώ να πω ότι η δράση και το ύφος του όχι μόνο έκαναν την Ελλάδα να χάσει έξι πολύτιμους μήνες, αλλά οδήγησαν όλους τους υπουργούς να υιοθετήσουν ανταγωνιστική στάση απέναντι στον ίδιο και την κυβέρνησή του».

Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί υποκλίνεται στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για την προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό όραμα: «Γνωρίζω τον Φρανσουά Ολάντ εδώ και 30 χρόνια. Οι ευρωπαϊκές του πεποιθήσεις αποτελούν τμήμα του πολιτικού του DNA… Στάθηκε στο ύψος του και δημιούργησε ισχυρό γαλλογερμανικό άξονα συνεννόησης με την Αγκελα Μέρκελ. Ο λόγος του υπήρξε πάντα ορθός και σαφής, ενώ υπήρξε αποφασιστικός στην αποτροπή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News