1051
Ο Εντι Ράμα με τον Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Νέα Υόρκη. Τα Τίρανα οξύνουν τη ρητορική τους απέναντι στην Αθήνα | ΓτΠ/Andrea Bonetti

Ο Ράμα ανακάλυψε Αλβανό που «έσωσε» την Ακρόπολη!

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 10:57
Ο Εντι Ράμα με τον Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Νέα Υόρκη. Τα Τίρανα οξύνουν τη ρητορική τους απέναντι στην Αθήνα
|ΓτΠ/Andrea Bonetti

Ο Ράμα ανακάλυψε Αλβανό που «έσωσε» την Ακρόπολη!

Protagon Team Protagon Team 1 Νοεμβρίου 2016, 10:57

Τι συμβαίνει με την Αλβανία; Ο εθνικισμός στα Τίρανα φουντώνει αλλά ως έναν βαθμό αυτό είναι λογικό – άλλωστε όλα τα σημερινά Βαλκάνια προϊόν εθνικιστικών εξάρσεων κατά τους τελευταίους δύο αιώνες είναι. Ομως η ανθελληνική ρητορική της Αλβανίας το τελευταίο διάστημα ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Στα περιστατικά με το δήθεν ζήτημα της Τσαμουριάς, στα εντέχνως τοποθετημένα πανό των Αλβανών κατά τη διάρκεια των αγώνων του Euro 2016, στις προκλήσεις του αλβανικού κράτους με τις διαταγές κατεδάφισης κατοικιών ομογενών στη Χειμάρρα, ήρθε τώρα να προστεθεί και ένα σχόλιο του ίδιου του Εντι Ράμα, του πρωθυπουργού της γειτονικής μας χώρας, για την Ακρόπολη την οποία τάχα μου «έσωσε» ένας Αλβανός!

Το σχόλιο του Ράμα ήταν μια αντίδραση στην κυριακάτικη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την υφαρπαγή των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα. Και προκάλεσε μια νέα ανακοίνωση της Αθήνας που προειδοποιεί ότι η αλβανική ηγεσία ναρκοθετεί την πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Ο Ράμα έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό, ενώ παράλληλα φρόντισε να εγείρει και ένα ακόμη θέμα: ότι η Αθήνα κατοικείτο από αλβανόφωνους. Είναι μια κραυγαλέα αλλά πραγματική προσπάθεια να στηριχθεί η πλέον ακραία θεωρία του αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού ότι κάθε… Αρβανίτης είναι μέλος (της ανύπαρκτης) αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Είναι σαφώς μια μεταστροφή της πολιτικής των Τιράνων που υποτίθεται ότι επιθυμεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά επιμένει -ειδικά από το 2013 όταν ανέλαβε ο σοσιαλιστής Ράμα την εξουσία- να προκαλεί την Αθήνα σε μια σειρά από θέματα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο facebook, μια γκραβούρα που απεικονίζει την Αθήνα του 1670, υποστηρίζοντας ότι η Ακρόπολη στέκεται ακόμη όρθια χάρη σε έναν Αλβανό, τον Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα.

ramaaa

«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος- Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός») μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δούσμανη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύεται με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε μια τουρκική φρουρά.

» Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χειμάρρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός», γράφει ο Ράμα στο Facebook.

ΥΠΕΞ: Η αλβανική ηγεσία ναρκοθετεί την πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει στην επιθετική τοποθέτηση του Ράμα αλλά και στα σχόλια της αλβανικής διπλωματίας με αφορμή τα σχέδια για την κατεδάφιση σπιτιών ομογενών στη Χειμάρρα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο την Τρίτη για παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων και ναρκοθέτηση της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας ενώ σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών πως «η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου», απάντησε: «Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους. Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών για να σημειώσει πως πρόκειται «για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».

Σχολιάζοντας δε, εμμέσως πλην σαφώς, τα σχόλια του Ράμα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε «παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη. Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

Είχε προηγηθεί σε οξύτατο τόνο ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών για την κυριακάτικη ανακοίνωση της Αθήνας για τις κατεδαφίσεις των κατοικιών ομογενών στη Χειμάρρα.

«Η Αλβανία δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με τις αρχές του κράτους Δικαίου. Oι νομικές διαδικασίες που ακολουθούνται από το Δήμο Χειμάρρας, οι οποίες επικεντρώνονται στην μεταμόρφωση της πόλης σε ένα ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό, είναι διαφανείς και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», ήταν μεταξύ άλλων η απάντηση των Τιράνων στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Κυριακή, μέσω της οποίας καλούσε τις αλβανικές Αρχές «να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημείωνε, ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου», προσέθετε η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Η θέση αυτή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίστηκε ως «αναχρονιστική» από τον εκπρόσωπο του αλβανικού υπ. Εξωτερικών Γκλεβις Ντερβίσι, ο οποίος ανέφερε ότι ο «απειλητικός» τόνος της ανακοίνωσης προορίζεται «για εγχώρια κατανάλωση», χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτες και αντίθετες προς τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου που διέπουν τις δραστηριότητες των θεσμικών οργάνων του κράτους» τις δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τη Χειμάρρα.

Σχολιάζοντας, τέλος, την αναφορά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι «η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας» η αλβανική πλευρά σημειώνει ότι έχει κληθεί για εξηγήσεις η Ελληνίδα πρέσβειρα στα Τίρανα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...