553
Οι αποφάσεις δυσκολεύουν και το φως λιγοστεύει | Menelaos Myrillas / SOOC

Βήματα σε ναρκοπέδιο

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2016, 09:13
Οι αποφάσεις δυσκολεύουν και το φως λιγοστεύει
|Menelaos Myrillas / SOOC

Βήματα σε ναρκοπέδιο

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2016, 09:13

Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν συμπληρωθεί οι βασικές λέξεις ή και να λυθεί όλο το πολιτικό και οικονονικό σταυρόλεξο της χώρας, τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Και αυτό είναι το καλό σενάριο για την κυβέρνηση καθώς ούτε η ίδια δεν ξέρει σε ποιο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον θα βαδίσει. Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και ο ρόλος του ΔΝΤ αποτελούν τα κύρια ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει ο Πρωθυπουργός και μάλιστα με τρόπο πειστικό. Ξεκινώντας από τα εσωκομματικά.

Οσοι γνωρίζουν τα του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι το συνέδριο δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση για τον Αλέξη Τσίπρα. Διότι μπορεί η εξουσία να λειτουργεί συγκολλητικά, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει στις τάξεις του συνιστώσες με έντονο αριστερό προσανατολισμό, ακόμα και παλαιού, αναχρονιστικού τύπου. Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με κριτική από τη μία και με αδιαφορία από την άλλη, ενώ την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν θεαματική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγμάτων, θα πρέπει να βρει μία καλή ιστορία για να διηγηθεί. Και αυτή θα βασίζεται σε ένα αισιόδοξο σενάριο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέτρα μείωσης του χρέους και έξοδο στις αγορές. Πόσο πιθανά είναι αυτά;

Εξαρτάται. Το ΔΝΤ είναι ο βασικός παράγοντας στη διαμόρφωση της επόμενης μέρας. Θα μείνει ή θα φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα; Από τη στιγμή που η Γερμανία είναι άκαμπτη στο θέμα του χρέους, το πιθανότερο είναι το Ταμείο να διεκδικήσει έναν ειδικό ρόλο. Σύμφωνα με το Reuters, το Ταμείο είναι σε συζητήσεις για να αποδεχθεί ένα νέο ρόλο. «Θα είναι περισσότερο από σύμβουλος, δεν θα έχει αυστηρούς όρους, όπως οι έλεγχοι κάθε τρεις μήνες.» Το ΔΝΤ το διαψεύδει. Λέει ότι θα μείνει στο πρόγραμμα, αρκεί να βγαίνουν οι αριθμοί. Ετσι, όμως, όπως έχουν τα πράγματα, οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Και αν το ΔΝΤ αποχωρήσει, η κυβέρνηση χάνει τον «σύμμαχο» της στην προσπάθεια για απομείωση του χρέους και τον περιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ομως από την άλλη, για να συναινέσει το ΔΝΤ στη μείωση του χρέους, απαιτεί κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης με νέα σκληρά μέτρα στα εργασιακά, ασφαλιστικά, φορολογικά. Ακόμα και αν συμβούν αυτά, ο Σόιμπλε λέει ότι δεν μπορεί να συζητήσει μείωση του χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Αρα σε τι μπορεί να ελπίζει η κυβέρνηση; Αμεσα μόνο σε κλείσιμο της αξιολόγησης και ίσως σε ένα… κλείσιμο του ματιού για μείωση των επιτοκίων δανεισμού στα επίπεδα 1,5%-1,8%. Αλλά σίγουρα θα κάνει Πρωτοχρονιά χωρίς να έχει κάτι πιο θεαματικό για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λένε από το Μαξίμου, δεν έχει αποφασίσει πότε θα κάνει τον ανασχηματισμό. Θα είναι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ή μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Οι περισσότεροι στοιχηματίζουν στο χρονικό διάστημα μετά την αξιολόγηση, ειδικά αν έχει απαιτηθεί η λήψη νέων μέτρων. Σώζεται, όμως, έτσι η εικόνα της κυβέρνησης; Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι η φθορά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον χωρίς επιστροφή, αφού εκτιμούν ότι η «έφοδος» προς την εξουσία βασίστηκε σε ευκαιριακές συμμαχίες και πελατειακές σχέσεις που δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν. Για αυτό και δεν αποκλείουν την προσφυγή στις κάλπες ως ένα μέσο διάσωσης της κομματικής συνοχής, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει τη μοίρα του ΠΑΣΟΚ. Θα αφήσει, όμως, τόσο εύκολα την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας; Και γιατί να το κάνει; Εχει μπροστά του μία τριετία και μία συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τρία χρόνια δεν είναι λίγα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...