639
Δύο μικρά παιδιά μέσα σε ένα ψεύτικο σπιτάκι. «Τα παιδιά μας αξίζουν μία ειρηνική ζωή» λέει το χαρτί δείπλα στις ζωγραφιές | Nikos Libertas / SOOC

«Διώξε το φόβο. Δώσε στέγη»

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 12:44
Δύο μικρά παιδιά μέσα σε ένα ψεύτικο σπιτάκι. «Τα παιδιά μας αξίζουν μία ειρηνική ζωή» λέει το χαρτί δείπλα στις ζωγραφιές
|Nikos Libertas / SOOC

«Διώξε το φόβο. Δώσε στέγη»

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 12:44

«Είμαι διστακτικός. Εχουμε άλλη θρησκεία, άλλες συνήθειες άλλη γλώσσα. Πώς θα συνενοούμαστε. Δεν ξέρω, όλα τα σκέφτομαι..»

Αυτά τα λόγια θα μπορούσαν να ανήκουν σε κάποιον Eλληνα που σκέφτεται να φιλοξενήσει μια οικογένεια προσφύγων. Ενα νέο βίντεο όμως επιχειρεί να μας κάνει να σκεφτούμε διαφορετικά: ότι δηλαδή αυτά τα λόγια θα μπορούσαν να ανήκουν και σε έναν πρόσφυγα που θα περάσει λίγο καιρό στο σπίτι μιας οικογένειας που δέχτηκε να τον φιλοξενήσει.

Αυτό το βιντεάκι περιλαμβάνεται στην νέα εκστρατεία πανελλαδικής εμβέλειας για το Πρόγραμμα Στέγασης & Φιλοξενίας «Home for Hope» που ξεκινά το Solidarity Now. H εκστρατεία έχει βασικό μήνυμα «Διώξε το φόβο. Δώσε στέγη» και έχει σαν στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση των πολιτών να «ανοίξουν» το σπίτι τους και να φιλοξενήσουν για λίγο διάστημα πρόσφυγες που στερούνται στέγης.

Τι είναι το Πρόγραμμα Home for Hope

Το «Home for Hope» υλοποιείται από το SolidarityNow από τον Απρίλιο του 2016, με την υποστήριξη της Yπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της ΕΕ. Αφορά στην υποστήριξη και την προσφορά στέγης σε αιτούντες άσυλο και άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις μετεγκατάστασης σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

To SolidarityNow έχει δημιουργήσει 800 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες. Αυτό θα εξασφαλίσει αξιοπρεπή στέγαση για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. σε αυτή την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού στην Ελλάδα.

«Διώξε το φόβο. Δώσε στέγη. Δώσε ελπίδα».

Η ενημερωτική εκστρατεία του SolidarityNow, από τον Οκτώβριο και για τους επόμενους δύο μήνες, θα ξεδιπλωθεί στο ευρύ κοινό. Στόχος της εκστρατείας δεν είναι άλλος από το να ενθαρρύνει τους πολίτες να αναλάβουν δράση… φιλοξενίας,

  • ειδική ιστοσελίδα του προγράμματος www.homeforhope.gr, με αναρτημένο το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό για το πρόγραμμα, στοιχεία επικοινωνίας καθώς και online φόρμα για να δηλώσει κανείς άμεσα το ενδιαφέρον του να φιλοξενήσει
  • τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ με τίτλο «Διώξε το Φόβο!» (το οποίο μεταδίδεται δωρεάν από τα Μέσα Ενημέρωσης ως κοινωνικό μήνυμα)
  • καταχωρίσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο
  • διαδικτυακή καμπάνια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της οργάνωσης
  • μεγάλη εγκατάσταση (building installation) η οποία θα «ντύσει» το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην οδό Ακαδημίας
  • προβολή της εκστρατείας στο Μετρό και στον ΗΣΑΠ

Η ενημερωτική εκστρατεία του SolidarityNow υλοποιήθηκε αφιλοκερδώς από την εταιρία επικοινωνίας SohoSquare ενώ η ταινία «Διώξε το φόβο» από την εταιρία Foss Productions.

Το τηλεοπτικό μήνυμα της εκστρατείας με τίτλο «Διώξε το φόβο» παρουσιάζει την πραγματικότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες. Την αγωνία για το άγνωστο, το διαφορετικό και τη συνύπαρξη. Φόβοι που μοιράζονται ωστόσο, τόσο εκείνοι που φιλοξενούνται όσο κι εκείνοι που φιλοξενούν. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι κοινοί φόβοι μπορούν να ξεπεραστούν μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία.

Στην τηλεοπτική εκστρατεία του SolidarityNow, ο πρόσφυγας που μετέχει δεν είναι ηθοποιός. Είναι ο Άλαα, ένας από τους πρόσφυγες-ωφελούμενους του προγράμματος «Home for Ηope». Μία οικογένεια Ελλήνων φιλοξενεί τον ίδιο και την οικογένειά του στο σπίτι της μέχρι εκείνη να αναχωρήσει για την Ιρλανδία. Και με το δικό του τρόπο, μετέχοντας στο σποτ, ο Άλαα θέλει να περάσει το δικό του μήνυμα στους πολίτες που τον βλέπουν και τον ακούν: «Διώξε το φόβο. Δώσε ελπίδα και στέγη».

 #We Are Family

Οσο για τις αληθινές ιστορίες συγκατοίκησης, το επόμενο διάστημα, μέσα από το φωτογραφικό και βίντεο πρότζεκτ με τίτλο #WeAreFamily, θα παρουσιάζονται  από τα social media του SolidarityNow αληθινές ιστορίες συγκατοίκησης προσφύγων και πολιτών που άνοιξαν το σπίτι τους για να προσφέρουν μία στέγη. Αυτό το πρότζεκτ θα γίνει σε συνεργασία με τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ Γιώργο Μουτάφη.

Στόχος είναι να βοηθηθούν οι πολίτες να δουν αυτούς τους ανθρώπους με τα μάτια ενός συγγενή, ενός φίλου που ανοίγει το σπίτι του, τους υποδέχεται και τους φιλοξενεί.

 Ας γίνουμε μέρος της λύσης

Το SolidarityNow μέσα από την εκστρατεία απευθύνει έκκληση στους πολίτες που ζουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, να επιδείξουν για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη τους προσφέροντας τη φιλοξενία τους σε ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο.

Ενα κλικ στο www.homeforhope.gr αρκεί για να γίνει η αρχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...