677
Η 22χρονη δημοσιογράφος φωτογραφίζεται για το τεύχος του Οκτωβρίου | Playboy

Η πρώτη χιτζάμπ στο Playboy

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2016, 14:19
Η 22χρονη δημοσιογράφος φωτογραφίζεται για το τεύχος του Οκτωβρίου
|Playboy

Η πρώτη χιτζάμπ στο Playboy

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2016, 14:19

Πρώτα εμφανίστηκε το Playboy με ρούχα. Τώρα το Playboy «προωθεί» και τη χιτζάμπ. Μας παρουσιάζει στο τεύχος του Οκτωβρίου μία μουσουλμάνα γυναίκα –η πρώτη για το θρυλικό περιοδικό του Χιου Χέφνερ- η οποία ποζάρει θάβοντας τα μαλλιά της κάτω από τη χακί μαντίλα της, ντυμένη σε χαλαρό ύφος με ένα μαύρο τζιν, δερμάτινο σακάκι, λευκό μπλουζάκι και μπεζ all star. Ποζάρει τσαλακώνοντας -προσεκτικά πάντα- τις εκφράσεις της και ανοίγοντας τα χέρια της διάπλατα με φόντο τη σημαία των ΗΠΑ.

noor1
Η χαμογελαστή Ταγκούρι, διάσημη στα σόσιαλ μίντια (Facebook)

Περνάει ένα μήνυμα: υπάρχει και η άλλη μουσουλμάνα γυναίκα, αυτή που έχει καταγωγή από τη Λιβύη αλλά έχει γεννηθεί στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, που επιλέγει, ωστόσο, να φορά τη χιτζάμπ και μάλιστα θέλει να γίνει η πρώτη παρουσιάστρια με χιτζάμπ στην αμερικανική τηλεόραση! Η Νουρ Ταγκούρι βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Είναι 22 ετών, έχει τελειώσει με τις σπουδές της και ήδη εργάζεται ως ρεπόρτερ για το δίκτυο ειδησεογραφικών βίντεο Newsy. Εχει αρχίσει να καλλιεργεί τη φήμη της, υφαίνει ένα μεγάλο δίκτυο οπαδών και φίλων. Εχει πάνω από 100.000 ακόλουθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -σίγουρα πολλούς επικριτές ανάμεσά τους- και ήδη πρόλαβε το 2012, σε ηλικία 18 ετών να αρχίσει με επιτυχία μία εκστρατεία για να καταπολεμήσει το trafficking και βέβαια για να δώσει λίγη λάμψη στο φρέσκο όνομά της (#LetNoorShine).

Τώρα αποφάσισε να βάλει το όνομά της στις σελίδες του Playboy. Βέβαια δεν είναι το παλιό καλό Playboy που παρουσιάζει γυναίκες ως κουνελάκια (αντικείμενα) και πετά και καμιά συνέντευξη ή γνώμη για να έχει ο κόσμος να διαβάζει. Είναι το νέο ανανεωμένο περιοδικό που εδραιώνει σταδιακά ένα νέο brand και αναζητά μία θέση σε μία άλλη εποχή. Αλλωστε, η συνέντευξή της Ταγκούρι περιλαμβάνεται στην ενότητα «Οι Αντιρρησίες», ανάμεσα σε έναν «gamer», έναν μαύρο συγγραφέα, και μία πορνοστάρ με έντονο ακτιβισμό.

νοθ
Με μαντίλα και φόντο τη σημαία των ΗΠΑ φωτογραφίζεται για το Playboy (Playboy)

Και πάλι, η επιλογή της ήταν συνειδητή. Επέλεξε να εκφραστεί (και να προβληθεί) στο Playboy, που για πολλούς είναι και θα είναι ένα «συνώνυμο της πορνογραφίας», όπως κατήγγειλε και το διαδικτυακό περιοδικό The Muslim Vibe. Εδώ και δεκαετίες το Playboy δεν πουλούσε ακτιβισμό ή έμπνευση σε νεαρά κοριτσάκια αλλά σεξουαλική διέγερση σε άνδρες. «Δεν σημαίνει ότι επειδή άμβλυναν την εικόνα τους, μπορούμε να αρχίσουμε (να συνεργαζόμαστε) με αυτή την πλατφόρμα», τόνισε το περιοδικό. Αντίστοιχα πυρά δέχθηκε η 22χρονη φιλόδοξη δημοσιογράφος από γυναίκες που σαν κι αυτήν φορούν μαντίλα και σαν κι αυτήν μάχονται για τη χειραφέτηση των γυναικών στον μουσουλμανικό κόσμο. Η μπλόγκερ Νισάτ Ισμαήλ την επέκρινε για τη συνεργασία της με μια εταιρεία που «εδραιώθηκε παρουσιάζοντας ως αντικείμενα τις γυναίκες».

Πάντως η Ταγκούρι θεωρεί ότι ακόμη και μέσα από αυτό το όχημα, η ίδια περνάει το μήνυμα που θέλει. «Θα έχω επιτύχει όταν όλα τα νεαρά κορίτσια συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να θυσιάσουν αυτό που είναι», δήλωσε στη συνέντευξή της στο περιοδικό. Ξέρει, πρόσθεσε, «τι σημαίνει να βλέπεις την ιστορία της κοινότητάς μας να διαστρεβλώνεται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στα μέσα ενημέρωσης».

noor2
Περήφανη για την καταγωγή της και τις παραδόσεις της θρησκείας της (Facebook)

Και βέβαια, ειδικά οι γυναίκες της μουσουλμανικής κοινότητας  βλέπουν την εικόνα τους να διαστρεβλώνονται συχνά. Είναι εκτεθειμένες ανάμεσα σε έναν κόσμο (βλ. Σαουδική Αραβία) που τις υποχρεώνει να θάβουν τα μαλλιά τους κάτω από υφάσματα και ανάμεσα σε έναν άλλο κόσμο (βλ. Γαλλία) που τους απαγορεύει να εφαρμόζουν μία θρησκευτική παράδοση. Καταπιέζονται από συντηρητικές φωνές που τις υποχρεώνουν να ακολουθούν παραδόσεις και από (επίσης συντηρητικές) ξενοφοβικές φωνές που τις ταυτίζουν με στερεότυπα.

Αλλά υπάρχει ένας ακόμη δρόμος σύμφωνα με την Ταγκούρι. Επιλέγεις να φοράς τη χιτζάμπ. Εμπνέεις μικρά κορίτσια να το φοράνε. Αλλά σπας τα στερεότυπα. Φωτογραφίζεσαι για αμφιλεγόμενα περιοδικά στα οποία όμως μιλάς για τη δημοσιογραφία. Υπερασπίζεσαι ανοιχτά για τα δικαιώματά σου, θέτεις ψηλούς σχεδόν άπιαστους στόχους. Βέβαια η νεαρή δημοσιογράφος επέλεξε (ή αναγκάστηκε;) να τα κάνει όλα αυτά σε ένα περιοδικό που κατά κανόνα παρουσιάζει έναν συγκεκριμένο τύπο γυναίκας, κι όχι ακριβώς τη χειραφετημένη, δυναμική γυναίκα που θα ήθελε η ίδια να προβάλλει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...