654
O υποστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι εξηγεί τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία. Για το ανθρώπινι δυναμικό ούτε κουβέντα... | REUTERS/Maxim Zmeyev

Στρατιώτες-«φαντάσματα» του Πούτιν στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 10:17
O υποστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι εξηγεί τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία. Για το ανθρώπινι δυναμικό ούτε κουβέντα...
|REUTERS/Maxim Zmeyev

Στρατιώτες-«φαντάσματα» του Πούτιν στη Συρία

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2016, 10:17

Οι βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία στις 18 Σεπτεμβρίου έκρυβαν μια έκπληξη. Κι αυτή δεν ήταν ο νικητής -στη χώρα του Πούτιν δεν κερδίζει άλλος από τον Πούτιν-, αλλά οι 4.571 ρώσοι πολίτες που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα από τη Συρία. Οι 4.378 από αυτούς, λέει το ρεπορτάζ της Monde, ψήφισαν σε κινητές κάλπες. Κάτι που, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, σημαίνει ότι δεν βρίσκονταν στη Δαμασκό.

Το ερώτημα που ανακύπτει δεν είναι ασφαλώς τι ψήφισαν, αλλά τι κάνουν σχεδόν 5.000 Ρώσοι στη Συρία. Η απάντηση δεν είναι και τόσο δύσκολη. Πόλεμο. Αν και το ρωσικό υπουργείο Αμυνας το έχει αρνηθεί, είναι προφανές ότι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν όχι μόνο από τον αέρα αλλά και στο έδαφος. Η απόδειξη, ή μάλλον μία από τις αποδείξεις, βρίσκεται στον θάνατο του Αλεξάντερ Προχορένκο, μέλους των ρωσικών ειδικών δυνάμεων, που έχασε τη ζωή του στις 17 Μαρτίου κατά την ρωσοσυριακή επίθεση στην Παλμύρα, την ιστορική πόλη που τότε βρισκόταν στα χέρια των τζιχαντιστών. Δύο μήνες μετά έχασε τη ζωή του ένας άλλος ρώσος στρατιωτικός, ο Μιχαήλ Τσιροκοπόιας.

Για τους θανάτους αυτούς δεν είχε ακουστεί τίποτε – οι ρωσικές αρχές ζήτησαν από τις οικογένειες των θυμάτων να μην αποκαλύψουν το παραμικρό και εκείνες συμμορφώθηκαν. Στο μεταξύ, προστέθηκε ένας τρίτος νεκρός. Αυτός ήταν ο ταγματάρχης Σεργκέι Τσούποφ, βετεράνος του πολέμου του Αφγανιστάν, ο οποίος έχασε τη ζωή του τον περασμένο Ιανουάριο – τουλάχιστον έτσι λένε οι φίλοι του κι έτσι γράφτηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Αντίθετα, ο θάνατος του Μαξίμ Μπογκντάνοφ καλύπτεται από μυστήριο. Οι οικείοι του πάντως έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που τον εικονίζουν στη Λαττάκεια, το προπύργιο του καθεστώτος Ασαντ στις ακτές της Μεσογείου.

Η ιστοσελίδα Fontanka.ru είχε αναφέρει την ύπαρξη μιας στρατιωτικής ομάδας η οποία, μετά τη συμμετοχή της στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, «άρχισε να επιχειρεί στη Συρία από το φθινόπωρο του 2015»

Ως τι βρισκόταν εκεί αυτός ο Μπογκντάνοφ; Ως μισθοφόρος λένε κάποια ρωσικά μέσα ενημέρωσης που δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι στη Συρία επιχειρεί ένας ιδιωτικός στρατός κατά τα πρότυπα των μισθοφόρων της αμερικανικής Blackwater που επιχειρούσε στο Ιράκ. Η ιστοσελίδα Fontanka.ru είχε αναφέρει την ύπαρξη μιας στρατιωτικής ομάδας η οποία, μετά τη συμμετοχή της στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, «άρχισε να επιχειρεί στη Συρία από το φθινόπωρο του 2015». Οι μισθοφόροι επιχειρούν υπό τις διαταγές πρώην στρατιωτικών και φέρονται να εκπαιδεύονται στη βάση του Μολκίνο, μιας περιοχής που ανήκει στις μυστικές υπηρεσίες του ρωσικού στρατού (GRU) και βρίσκεται στην περιφέρεια του Κράσνονταρ. Οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι ολοκαίνουργιες – να φανταστεί κανείς ότι δεν υπάρχουν στους χάρτες της Google του 2014.

Σε ένα μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 25 του περασμένου Αυγούστου στην εφημερίδα RBK Daily με τον τίτλο «Φαντάσματα πολέμου, πώς εμφανίστηκε ένας ιδιωτικός ρωσικός στρατός στη Συρία», αναφερόταν ότι γι’ αυτές τις ρωσικές «εταιρίες ασφάλειας» που επιχειρούν στη Συρία δουλεύουν περίπου χίλιοι άνδρες. Πηγή του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε στην εφημερίδα ότι συνολικά έχουν σκοτωθεί στη Συρία 27 «ιδιωτικοί». Σύμφωνα πάντως με αξιωματικό μίας από αυτές τις εταιρίες, οι νεκροί μισθοφόροι ξεπερνούν τους εκατό.

Η ανακατάληψη της Παλμύρας

Οι έδρες αυτών των εταιριών -αποκαλύπτει ακόμη η Monde- βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους. Στο παρελθόν οι μισθοφόροι τους είχαν επιχειρήσει στην Αφρική, κυρίως ως προστάτες των πλοίων που περνούσαν από τα ανοικτά της Σομαλίας. Στη Συρία επιστρατεύτηκαν για τη φύλαξη των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Χομς και του Ντεΐρ εζ – Ζορ. Το όνομα που ακούγεται ξανά και ξανά σε αυτό το περιβάλλον είναι του «Βάγκνερ». Πρόκειται για το παρατσούκλι του Ντμίτρι Ούτκιν, πρώην αξιωματικού της GRU, ο οποίος ηγείται ενός ιδιωτικού στρατού 400 ανδρών. Ο στρατός του Ούτκιν είχε πολεμήσει στην ανατολική Ουκρανία στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών, ενώ τον περασμένο Μάρτιο συμμετείχε στην ανακατάληψη της Παλμύρας.

Μικρή λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της: η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει τη δράση τέτοιων ιδιωτικών στρατών. Κι όσο για τον επίσημο ρωσικό στρατό, το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας για τις φωτογραφίες των ρώσων στρατιωτών που εμφανίστηκαν πριν από μερικές εβδομάδες να μοιράζουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία περικυκλωμένοι από παιδάκια ήταν ότι «είναι στρατιωτικοί αλλά η αποστολή τους δεν είναι στρατιωτική». Καμία έκπληξη, επίσης.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...