687
Ο γερμανός πρωταθλητής σε δοκιμαστικά για το Grand Prix, σχεδόν δύο χρόνια πριν το ατύχημα | Mark Thompson/Getty Images/Ideal Images

Οι 964 ημέρες της μάχης του Μίχαελ Σουμάχερ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2016, 18:22
Ο γερμανός πρωταθλητής σε δοκιμαστικά για το Grand Prix, σχεδόν δύο χρόνια πριν το ατύχημα
|Mark Thompson/Getty Images/Ideal Images

Οι 964 ημέρες της μάχης του Μίχαελ Σουμάχερ

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2016, 18:22

Είναι 964 ημέρες. Τόσες ημέρες περιμένει ο κόσμος να επανέλθει ο Μίχαελ Σουμάχερ. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι οπαδοί του θρύλου της Formula 1 σχεδόν πίστεψαν ότι θα τον έχαναν για πάντα. Το είχε υπαινιχθεί τότε ο πρώην πρόεδρος της Ferrari, Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετζέμολο, ανακοινώνοντας ότι «η κατάσταση του χειροτέρευε» και ότι η υγεία του «δεν ήταν καλή».

Σχεδόν έξι μήνες μετά, τη Δευτέρα 15 Αυγούστου, ο ίδιος άνθρωπος, αυτός που ήταν αφεντικό στη Σκουντερία όταν ο Σουμάχερ κέρδιζε παγκόσμιους τίτλους απανωτά, από το 2000 μέχρι το 2004, έδωσε νέες ελπίδες! «Με χαροποιεί πολύ να ακούω ότι ανταποκρίνεται στη θεραπεία», δήλωσε ο Ντι Μοντετζέμολο στο Ecumenical News. «Ξέρω πόσο δυνατός είναι. Είμαι σίγουρος ότι χάρη στην αποφασιστικότητά του θα εξέλθει από αυτή τη δύσκολη, πολύ δύσκολη κατάσταση».

Ποια ακριβώς είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής; Λίγα έχουν διαρρεύσει για την υγεία του, από τότε που εξαφανίστηκε από τα φώτα της δημοσιότητας και από τις πίστες. Η οικογένειά του έχει φροντίσει να κρατήσει τα προσωπικά δεδομένα του 47χρονου Γερμανού όσο πιο προσωπικά γίνεται.

Ολοι γνωρίζουν ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2013, ο Σουμάχερ χτύπησε κάνοντας σκι μαζί με τους φίλους του και τον 14χρονο γιο του στο χειμερινό θέρετρο Μπεριμπέλ στις γαλλικές Αλπεις. Υπέστη βαριά τραύματα στο κεφάλι του. Οπως είχε δηλώσει σχολιαστής της γαλλικής F1, Ζαν Λουί Μονσέ, αυτό που έκανε τη ζημιά δεν ήταν το χτύπημα αλλά η βάση της κάμερας Go-Pro που είχε ενσωματώσει ο πρωταθλητής στο κράνος του. Αυτό προκάλεσε τη βλάβη.

Αμεσα ο επτά φορές πρωταθλητής διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία όπου υποβλήθηκε σε δύο χειρουργικές επεμβάσεις για να συρρικνωθεί το οίδημα στον εγκέφαλο. Μόλις έξι μέρες μετά, τις 4 Ιανουαρίου έφτασαν τα πρώτα νέα: «Κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση». Ο Σουμάχερ είχε υποβληθεί σε τεχνητό κώμα. Οι ρεπόρτερ τρελάθηκαν. Ενας ντύθηκε παπάς για να προσπαθήσει να αποκτήσει πρόσβαση στο δωμάτιο του νοσοκομείου!

Ο γερμανός πρωταθλητής παρέμεινε σε αυτήν την κατάσταση για σχεδόν έξι μήνες. Στις 4 Απριλίου του 2014, η οικογένεια έδωσε λίγη «τροφή» για να ηρεμήσουν τα πνεύματα: «Υπάρχουν στιγμές αναλαμπής και επίγνωσης». Ευχαρίστησαν τους οπαδούς για το ενδιαφέρον τους και αποκάλυψαν –όχι πολλά- ότι «κάποιες φορές υπάρχουν μικρά αλλά ενθαρρυντικά σημάδια».

Πολύ λίγες πληροφορίες διέρρεαν για την κατάστασή του μέχρι που ήρθαν τα πρώτα ευχάριστα. Τον Ιούνιο του 2014 ο Σούμι εξήλθε από το κόμμα! Ο κόσμος πίστευε ότι θα επανακτούσε τον θρύλο της Φόρμουλα 1. «Ξυπνά σιγά, σιγά, πολύ σιγά», έλεγαν τότε άτομα από το περιβάλλον του. «Εχει όλη τη ζωή μπροστά του για να σταθεί στα πόδια του».

Τότε μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, στη Γαλλία, σε πανεπιστημιακή κλινική της Λοζάνης στην Ελβετία. Εφτασε ο Σεπτέμβριος και ακόμη δεν είχε «σταθεί στα πόδια του». Κάποιοι έλεγαν ότι είχε κενά μνήμης, ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει, ότι βρισκόταν σε ειδικό αμαξίδιο. Επιτέλους όμως, σε όποια κατάσταση κι αν βρισκόταν τότε, ο Σουμάχερ μετακόμισε στο σπίτι του, στην ακτή της λίμνης της Γενεύης. Η οικογένειά του είχε φροντίσει να μεταφέρει ιατρικές εγκαταστάσεις στη βίλα του ενώ έλαβαν δρακόντεια μέτρα για να προστατεύσουν τον ιδιωτικό τους χώρο. Κάθε τόσο η εκπρόσωπός του η Σαμπίνε Κεμ έπρεπε να διαψεύδει τις πιο τρελές φήμες. Και ο πρόεδρος της FIA, Ζαν Τοντ, από τους λίγους ανθρώπους που έχουν πληροφορίες για την κατάσταση του Σούμι, έλεγε απλώς ότι «ακόμη αγωνίζεται».

Επικράτησε σιωπή, οι πληροφορίες που διέρρεαν ήταν ελάχιστες -οι φήμες αρκετές. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016. Τότε που οι εκπρόσωποι του θρύλου της Φόρμουλα 1 προετοίμαζαν τον κόσμο για τα χειρότερα. Τουλάχιστον έτσι φαινόταν από τις δηλώσεις τους. «Είναι ο πιο πετυχημένος οδηγός όλων των εποχών και μέρες σαν και αυτές είναι καλό να το υπενθυμίζουμε. Ασφαλώς ο Μίχαελ δεν είναι εδώ και μας λείπει. Ξέρουμε τι έγινε και δεν μπορούμε να το αλλάξουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του.

Στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει με τον Σούμι αυτές τις 962 μέρες. Οσο ο ίδιος δίνει τον δικό του αγώνα, οι υπόλοιποι πρέπει να συνηθίσουν και να σεβαστούν την απουσία του. «Πρέπει να το αποδεχθούμε και να ελπίζουμε ότι με τη συνεχή στήριξη και υπομονή μας μία μέρα θα είναι μαζί μας», είπε η Κεμ. «Το να αγωνίζεται ήταν η ζωή του. Αυτός θέλει περισσότερο από κάθε άλλον να επανέλθει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...